tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Στεγαστική κρίση και πλειστηριασμοί

Γράφει η Βαρβάρα Σαράντη

Σήμερα στην Ελλάδα, εκτός από μία οικονομική και πολιτική ελίτ, όλες οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, κάποιες μάλιστα μέχρι εξόντωσης, δέχονται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κ. Μητσοτάκη μία ανελέητη επίθεση σε ότι έχει να κάνει με τη ζωή τους.

Η κυβέρνηση λοιπόν εφαρμόζει πιστά τη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική της, δηλαδή ιδιωτικοποιήσεις παντού, υποχώρηση έως κατάργηση του δημόσιου τομέα, ρύθμιση των τιμών από τις αγορές (ασυδοσία), αυταρχισμός.

Τέλος με την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπάρχει αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων.

Ειδικότερα στην Ελλάδα η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης έφερε τα ελληνικά νοικοκυριά σε μεγάλη αναστάτωση.

  • Σε δεινή στεγαστική κρίση στην Ελλάδα βρίσκονται 4 στα 10 νοικοκυριά (ΓΣΕΒΕΕ).
  • Το 72,9% των νέων ηλικίας 18-34 ετών ζουν με τους γονείς τους (Eurostat), εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών για αγορά και για ενοικίαση ακινήτου.
  • Το κόστος στέγασης αγγίζει το 60% - 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος όταν ανεκτό όριο θεωρείται το 30% του εισοδήματος (Eurostat).
  • Έχουν αυξηθεί τα κόκκινα δάνεια και μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, δάνεια 20 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρασαν από τις τράπεζες σε εταιρείες διαχείρισης δανείων.
  • Απειλείται η πρώτη κατοικία που μέχρι πρότινος προστατευόταν από τον νόμο Κατσέλη (ν.3869/2010). Επίσης με το νόμο Σταθάκη (ν.4354/2015) η προστασία επεκτάθηκε στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες και αφορά χρέη προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Με αποτέλεσμα 700.000 ακίνητα (κατοικίες, μικρά βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα, εμπορικά καταστήματα κ.ά.) να βρεθούν στο έλεος των τραπεζών, των funds και των διαχειριστών δανείων.

Δυστυχώς η ολομέλεια του Αρείου Πάγου (αρχές Φεβρουαρίου 2023) τάχθηκε υπέρ της δυνατότητας οι διαχειριστές των funds (servicers), να βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτια που αποτελούν πρώτη κατοικία. Ο εφιάλτης των πλειστηριασμών ξεκίνησε και οι δανειολήπτες βρίσκονται σε αδιέξοδο. Πρακτικά η εφαρμογή του Πτωχευτικού Νόμου της κυβέρνησης θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας που έγινε ποτέ στην Ελλάδα!

 Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όπως ο εκ των άριστων της Νέας Δημοκρατίας Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ που για εγγυοδοσία του σε δάνειο εταιρίας 2.065.000 € (με τους τόκους) πλήρωσε τελικά μόνο 50.000 €  καθώς έγινε κούρεμα του δανείου κατά 97,5 %.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που πρότεινε στην κυβέρνηση αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, αγροτικής γης, ως τις εκλογές, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Επίσης δεσμεύτηκε  πως ο πρώτος νόμος της προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η προστασία πρώτης κατοικίας και η δυνατότητα ρύθμισης χρεών.

Πιο συγκεκριμένα η στεγαστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενδεικτικά θα περιλαμβάνει:

  • Την κατάργηση του πτωχευτικού νόμου που ψήφισε η Ν.Δ.
  • Επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης.
  • Πρόγραμμα επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων για ευάλωτες ομάδες.
  • Απαγόρευση δραστηριοτήτων Airbnb (βραχυχρόνια μίσθωση) στα νομικά πρόσωπα, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απελευθέρωση μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και έως τρία ακίνητα ανά ιδιοκτήτη και διαχειριστή.
  • Τη θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων για τη μικτή μίσθωση, δηλ. οκτώ έως εννέα μήνες ως κατοικία η φοιτητική κατοικία και 3 έως 4 μήνες ως airbnb.
  • Το διπλασιασμό του επιδόματος στέγης σε άτομα ηλικίας 25-44 ετών.
  • Τη δημιουργία Τράπεζας Στέγης από: κενά ανεκμετάλλευτα κτίρια του Δημοσίου, των δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών φορέων κοινωφελούς σκοπού.
  • Κενά εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών σε διάφορους δήμους που μετατρέπονται εύκολα σε κατοικίες.
  • Κατοικίες και διαμερίσματα ιδιωτών που θα τις διαθέσουν στην Τράπεζα Στέγης προς ενοικίαση για τρία, πέντε ή οκτώ χρόνια χάρη σ΄ ένα πακέτο ευνοικών κινήτρων από το κράτος πού θα περιλαμβάνει: φοροελαφρύνσεις, κατάργηση φόρου ενοικίου και ΕΝΦΙΑ. Εξασφάλιση καταβολής ενοικίου 12 μήνες το χρόνο, ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου κι ενεργειακό πιστοποιητικό, ασφάλεια πυρός, νομική κάλυψη, ανακαίνιση του κτιρίου μετά τη λήξη της παραχώρησης.
  • Ψηφιακή διαχείριση και διάθεση της Προσιτής Οικονομικά Στέγης (ΠΟΣ)
  • Θέσπιση νόμου-πλαίσιο για τη στέγη και δημιουργία ψηφιακού παρατηρητηρίου αποθέματος στέγης που θα περιλαμβάνει μητρώα κατοικιών, μητρώα δικαιούχων και αντιστοίχιση μεταξύ δικαιούχων και κατοικιών.

Η διόρθωση αυτής της κατάστασης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με  πολιτική αλλαγή στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η μάχη πρέπει να δοθεί με πίστη στη νίκη μας, που θα είναι νίκη των ανθρώπων που υποφέρουν, που περιθωριοποιούνται, που αδικούνται από τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. Τώρα υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτού του εφιαλτικού τοπίου και την ανακούφιση των δανειοληπτών !

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69