tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας για το αιολικό πάρκο στο Βέρμιο

Θετική γνωμοδότηση έδωσε η Επιτροπή Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την δημιουργία αιολικών πάρκων, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο όρος Βέρμιο, σε περιοχή μεταξύ των Δήμων Βέροιας, Νάουσας και Εορδαίας.

Ειδικότερα, η μελέτη προβλέπει την ταυτόχρονη  δημιουργία πέντε αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 315 MW, με 70 ανεμογεννήτριες, σε χορτολιβαδική έκταση. Σύμφωνα με την αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η έκταση της εγκατάστασης είναι απομακρυσμένη από οικισμούς, εκτός κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και δεν επηρεάζει, με οποιοδήποτε τρόπο, τις κηρυγμένες περιοχές Natura, ή τα χιονοδρομικά κέντρα «Σελίου» και «3- 5 Πηγαδιών». Με βάση, άλλωστε, τη μελέτη, η  καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από τη λειτουργία των  πέντε αιολικών πάρκων, εκτιμάται σε 713.220 MWh ανά έτος, η οποία ισοδυναμεί με τις ανάγκες ανά έτος σε ηλεκτρικό ρεύμα 158.500 νοικοκυριών.

Όπως έγινε γνωστό, ο ιδιωτικός φορέας, που προωθεί  την εγκατάσταση και τη λειτουργία των ανεμογεννητριών, αναλαμβάνει το κόστος κατασκευής νέας οδοποιίας και τη βελτίωση αρκετών χιλιομέτρων της υφιστάμενης δασικής οδοποιίας. Επιπλέον, προβλέπεται μείωση των τιμολογίων οικιακής κατανάλωσης ρεύματος για τις τοπικές κοινωνίες, ενώ οι τρεις Δήμοι θα εξασφαλίσουν - ως  αντισταθμιστικά οφέλη από τη λειτουργία των αιολικών πάρκων - πόρους για την κατασκευή έργων κοινής ωφέλειας.

Σε δήλωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας έκανε λόγο για ένα «σύνθετο και πολύπλευρο πλέγμα δράσεων και παρεμβάσεων, με απώτερο στόχο την ευρεία χρήση φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας». Υπενθύμισε, ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν από τις πρώτες ελληνικές Περιφέρειες που εκπόνησε το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή που προβλέπει την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Βλέπουμε ότι η επιχειρηματική πρωτοβουλία αλλά και η κοινωνία,  όχι μόνο ανταποκρίνονται στη σύγχρονη αντίληψη για την υποστήριξη μιας πράσινης οικονομίας, αλλά την υιοθετούν και στην καθημερινότητά  τους. Με τη λειτουργία του νέου αιολικού πάρκου, το Βέρμιο μπαίνει δυναμικά στον Ενεργειακό Χάρτη της Ευρώπης», πρόσθεσε. 

Από την πλευρά της, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, «Κοιτάμε Μπροστά» χαρακτηρίζει, με ανακοίνωσή της, καταστροφικό για το Βέρμιο τον αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων και τονίζει: «σήμερα προωθείται μία διαδικασία βίαιης απολιγνιτοποίησης, χωρίς κανένα σχέδιο, και προωθώντας την αλόγιστη εγκατάσταση ΑΠΕ, δημιουργώντας νέες «Πτολεμαΐδες», αυτή τη φορά με φαραωνικά έργα ΑΠΕ, εξίσου καταστροφικά για το περιβάλλον, τις παραγωγικές δραστηριότητες, τη γη αλλά και τις τοπικές κοινωνίες».

Παράλληλα, αναφέρει, ότι η συγκεκριμένη περιοχή του Βερμίου δεν αποτελεί περιοχή αιολικής προτεραιότητας και ότι το Βέρμιο είναι ήδη επιβαρυμένο με 84MW αιολικών, τη στιγμή που βάσει του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα σε κάθε Δήμο της χώρας αντιστοιχούν 21 MW Αιολικών σταθμών.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69