tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Καρανικόλας: Μίνι απολογισμός για τον έναν χρόνο λειτουργίας - Τι γίνεται με την διαπαραταξιακή συνεργασία

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα το απόγευμα ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας. Στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της διοίκησής τους κατά των πρώτο χρόνο λειτουργίας αλλά και το τι γίνεται με την διαπαραταξιαξή συνεργασία που πρότεινε σε προηγούμενη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου. 

Αναλυτικά τι είπε:

«Καταρχήν επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα σε αυτή την σύντομη συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τα τελευταία τεκταινόμενα στην τοπική αυτοδιοίκηση του Δήμου μας.

Είναι ένας χρόνος τώρα που η κοινωνία του Δήμου μας με τίμησε με το να μου δώσει την θέση του Δημάρχου. Είναισχεδόν ένας χρόνος τώρα που η παράταξή μας ανέλαβε αμιγώς την διοίκηση του Δήμου μας.

Από τον Σεπτέμβριο και μετά τολμώ να πω ότι δεν περάσαμε μία τυπική κανονική περίοδο. Από την μία η οικονομική κατάσταση του Δήμου που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και από την άλλη η πανδημία του κορονοϊού και η καραντίνα που ζήσαμε αποδεικνύουν ότι υπήρξε η ανάγκη και γρήγορων και ουσιαστικών λύσεων, αλλά και μια διαρκής ισορροπία για να προχωρήσουμε και να βάλουμε στις «ράγες» αυτά που είχαν δρομολογηθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις, συγχρόνως να σχεδιάσουμε πια το όραμά μας για τον Δήμο, αλλά και να ανταπεξέλθουμε στην σκληρή πραγματικότητα και τις ανάγκες των συνδημοτών μας.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ έστω και γενικευμένα σε μερικά σημεία που κατά την άποψη μου ήταν μικρές νίκες του τελευταίου έτους.

Ένα από τα ζητήματα που θέλησα προσωπικά να επενδύσω ήταν το πέρασμα του Δήμου στην ψηφιακή εποχή.

Έτσι ήδη σήμερα έχουμε έναν ανανεωμένο ιστότοπο που δεν είναι απλά η σελίδα του Δήμου αλλά ένας ανοικτός χώρος επικοινωνίας με τους πολίτες.

Στον ιστότοπο αυτό έχουν έρθει στον «αέρα» τα πρώτα εργαλεία προς όφελος των Δημοτών.

Πρώτα από όλα θα ήθελα να αναφερθώ στο σύστημα ΦΙΛΩΤΑ. Το σύστημα ΦΙΛΩΤΑ είναι στην ουσία δύο ανεξάρτητα και αλληλοσυμπληρούμενα συστήματα. Το τηλεφωνικό κέντρο που λειτουργεί ώρες γραφείου. Αλλά και η ψηφιακή εφαρμογή όπου μέσω φόρμας ή emailόλοι οι πολίτες επικοινωνούν αυτόματα με το γραφείου επικοινωνίας.

karanikolas st8

Συγχρόνως η ανάγκη άμεσης πληροφόρησης των δημοτών για επείγοντα ζητήματα γίνεται και μέσω εφαρμογών όπως το viber όπου σχεδόν 1.000 συνδημότες ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για ζητήματα άμεσης ανάγκης. Μέχρι στιγμής πάνω από 170 δημότες κατέθεσαν το αίτημα τους και το παρακολούθησαν μέχρι και το τελικό κλείσιμο του αιτήματος. Δεν είναι κάτι μικρό. Ενώ θα έπρεπε όλοι αυτοί να επικοινωνήσουνε με κάποιον γνωστό τους, συνήθως αιρετό και ως είθισται να παρακαλέσουν για κάτι απλό μέσα από μία για χρόνια εφαρμόσιμη διαδικασία μικροπολιτικής ανταλλαγής ( π.χ. σου ικανοποιώ το αίτημα αλλά σου «κλείνω» και το μάτι για να με θυμάσαι να με ψηφίσεις αργότερα) καταφέραμε και «σπάσαμε» αυτού του είδους τις μικροπολιτικές δοσοληψίες μεταξύ των δημοτών και των αιρετών. Το είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά και ήδη λειτουργεί. Ας έρθει έστω και ένας δημότης, ένα αιρετός, ένας πρόεδρος τοπικής κοινότητας και να μου πει ότι συνάντησε αρνητική συμπεριφορά από εμένα λόγω της επιλογής του στις τοπικές εκλογές. Ίσες αποστάσεις προς όλους. Και αυτό είναι ένα δείγμα σύγχρονης πολιτικής και αντίληψης των πραγμάτων από εμάς. Μία αίσθηση δηλαδή δικαιοσύνης που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

Σήμερα διάβαζα στην ειδησεογραφία της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι ο Δήμος Ιωαννίνων βάζει μπροστά το σύστημα «ΙΡΙΔΑ» με σκοπό να επιτύχει έναν πράσινο Δήμο και την λήξη της χρήσης του χαρτιού και των πολλών πρωτοκόλλων. Σας ενημερώνω ότι και ο Δήμος μας ήδη έχει προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Έχει επιλεγεί για την χρήση του συστήματος και αυτή την στιγμή ίσως και λόγω του κορονοϊού μένει να εκπαιδευτεί το προσωπικό του Δήμου μας για την χρήση του συστήματος προς την κατεύθυνση επιτάχυνσης των διαδικασιών προς όφελος του δημότη. Και αυτό είναι ένα δείγμα του πως αντιλαμβανόμαστε την σύγχρονη πολιτική του 21ου αιώνα.

Πολλή συζήτηση γίνεται μετά την καραντίνα για τα εγκαταλελειμμένα ζώα. Ήδη έχει αναπτυχθεί το σύστημα ΑΤΛΑΣ σε συνεργασία με εθελοντές και φιλόζωους του Δήμου με σκοπό την ιατρική περίθαλψη, την σίτιση και τις στειρώσεις των εγκαταλελειμμένων από την κοινωνία μας ζώων. Μπορείτε να βρείτε ήδη χαρτογραφημένες τις θέσεις σίτισης και το σύστημα υιοθεσίας που ήδη έχει αναπτυχθεί για τον σκοπό αυτό. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να το ενισχύουμε και άλλο για να αντιμετωπίσουμε ένα ομολογουμένως δύσκολο αλλά και αυτοτροφοδοτούμενο ζήτημα.

Αντίστοιχα έχουμε υποβάλει φάκελο χρηματοδότησης 350.000 Ευρώ για την ανάπτυξη ενός καταφυγίου εγκαταλελειμμένων ζώων, που θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο προς την σωστή κατεύθυνση. Αναμένουμε το υπουργείο να μας δώσει το πράσινο φως για την τελική υλοποίηση του σχεδιασμού μας. Πιστέψτε μα αν θεωρείτε ότι υπάρχει σημαντικό ζήτημα με την διαχείριση των εγκαταλελειμμένων ζώων οφείλετε να γνωρίζετε ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν κινούμασταν προς την σωστή κατεύθυνση. Και αυτό είναι στοιχείο ενός μοντέρνου Δήμου, μιας μοντέρνας πολιτικής της τοπικής αυτοδιοίκησης που σέβεται τόσο τον άνθρωπο αλλά δεν αρκείται σε αυτό.

Αυτή την στιγμή που μιλάμε ετοιμάζονται το σύστημα διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, το σύστημα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και το σύστημα διαχείρισης των έργων του Δήμου. Ενώ και άλλα μικρότερα αλλά σημαντικά συστήματα όπως το σύστημα υιοθέτησης του δημοσίου χώρου έρχονται να ολοκληρώσουν αυτό που θα μπορούσαμε να βαφτίσουμε gov.gr του Δήμου Νάουσας.

Αναφορικά με τη οικονομική κατάσταση του Δήμου δεν χρειάζεται να σας θυμίσω ότι αναγκαστήκαμε να αναλάβουμε και θα το ξανακάνουμε στο μέλλον τα βάρη του παρελθόντος. Έτσι κλείσαμε τον φετινό προϋπολογισμό αφού πείσαμε ιδιωτική τράπεζα να μας δώσει δάνειο 1.000.000 και μάλιστα με επιτόκιο μικρότερο από αυτό του ταμείου παρακαταθηκών που συνήθως δανείζει τους Δήμους της χώρας. Αυτό δεν είναι αυτονόητο. Ο υπεύθυνος της τράπεζας εξ Αθηνών συμφώνησε μόνο μετά από αναλυτική συζήτηση του Δημοτικού προγράμματος ανάπτυξης που του ανέπτυξα στο γραφείο Δημάρχου. «Εσείς μας πείσατε και προχωράμε στην δανειοδότηση» μου είπε, και καταφέραμε να περάσουμε και τον σκόπελο αυτόν. Και μάλιστα ενώ για αρκετούς μήνες έπρεπε να κρατήσουμε τον Δήμο όρθιο χωρίς προϋπολογισμό, χωρίς την δυνατότητα έστω και μιας σύμβασης, χωρίς την δυνατότητα χρήσης του ταμείου του Δήμου, το περάσαμε και αυτό με την στήριξη και των προμηθευτών αλλά και εθελοντών του Δήμου μας. Ήταν όντως μία ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί σε πολλές περιπτώσεις.

Τέλος, οι δύο εκκαθαρίσεις που αναμένεται να έρθουν στο δημοτικό συμβούλιο αναμένεται να δημιουργήσουν νέες τεράστιες απαιτήσεις στην οικονομική διαχείριση του Δήμου μας. Θα έρθει ακόμα μία δύσκολη περίοδος αναφορικά με τα οικονομικά του Δήμου μας.

Με σύνεση είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε και αυτό το φορτίο και ας γνωρίζουν όλοι οι Ναουσαίοι ότι ο Δήμος μας βρίσκεται σε ικανά χέρια που θα κάνουν την δουλειά με τον καλύτερο τρόπο. Τελικά φαίνεται ότι είμαστε μια διοίκηση φτιαγμένη για τα δύσκολα και αυτό είναι στοιχείο της ικανής σύγχρονης πολιτικής που καλούμαστε να εφαρμόσουμε.

Στο θέμα της παιδείας και της νεολαίας επίσης κινηθήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα σχολεία μας είναι πιο καθαρά από ποτέ ενώ ήδη σήμερα τα οικονομικά τους είναι σε πολύ καλό σημείο και έχουμε φροντίσει να έχουν όλα πετρέλαιο για την επόμενη χρονιά αφού από την μία οι χαμηλές τιμές της περιόδου και από την άλλη οι δύσκολες οικονομικές ημέρες μπροστά μας μας οδήγησαν να σχεδιάσουμε με προληπτικό χαρακτήρα για να είμαστε έτοιμοι έναντι όλων των σεναρίων με αίσθημα ευθύνης προς τα παιδιά μας. Σεμινάρια νέων τεχνολογιών που ήδη τρέχουν ή σχεδιάζονται για την επόμενη περίοδο εξοπλίζουν τους νέους του Δήμου μας με τα απαραίτητα εργαλεία για τα ερωτήματα που θα κληθούν να απαντήσουν στο μέλλον της ζωής τους. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών νομιμοποίησης του κολυμβητηρίου στον Άγιο Νικόλαο, ο σχεδιασμός των επόμενων βημάτων για το κολυμβητήριο του Ζερβοχωρίου, οι εργασίες στο γήπεδο και το γυμναστήριο του Δήμου αποτελούν μόνο μερικά από τα ζητήματα που προχωρήσαμε αυτό το διάστημα.

Στον τομέα του πολιτισμού ξεκινήσαμε με πολύ κέφι αναπτύσσοντας δράσεις όπως το Ζω την Πόλη μου, περιόδους όπως η Χριστουγεννιάτικη περίοδος, ενώ η περίοδος του κορονοϊού αν και σταμάτησε τις εκδηλώσεις μας βρήκε να αναπτύσσουμε και να σχεδιάζουμε υποδομές όπως η επαναλειτουργία του θερινού δημοτικού θεάτρου ως θερινό σινεμά, η ολοκλήρωση του χώρου της ΕΡΙΑ, η ανάπτυξη ενναλακτικού τουρισμού στο Βέρμιο και βέβαια η πολύποθη συμφωνία με την πολιτεία ανάπτυξης του χιονοδρομικού κέντρου των 3 - 5 Πηγαδιών. Σας θυμίζω ότι ουδέποτε δεν είχαμε καταφέρει να πετύχουμε κάτι τέτοιο στο παρελθόν αφού είναι το μεγαλύτερο έργο που έχει δοθεί ποτέ στον Δήμο μας και τα πολλαπλασιαστικά του οφέλη του θα τα γευτούμε όλοι. Συγχρόνως ξεπεράσαμε όλα τα προβλήματα του ξενοδοχείου του Αγίου Νικολάου σε επίπεδο δασαρχείου και πολεοδομίας και αυτή την στιγμή ολοκληρώνεται η μετάβαση της περιουσίας στον Δήμο μας. Έτσι σε επόμενο στάδιο θα είμαστε έτοιμοι να ξαναβάλουμε μπροστά και τις «μηχανές» του άλσους του Αγίου Νικολάου. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι η αξιοποίηση της Σχολής του Αριστοτέλη με έναν σχεδιασμό πολύ σημαντικότερο από όσα έχουν ακουστεί στο παρελθόν αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα για μας.

Στο τεχνικό κομμάτι θεωρώ ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα όπως ο καλλωπισμός πλατειών όπως αυτή στο αστυνομικό μέγαρο ενώ σε καμία από τις κινήσεις μας δεν ξεχάσαμε τις κοινότητες αφού αντίστοιχα έργα γίνονται σε πολλά χωριά όπως η Χαρίεσσα, το Ζερβοχώρι και άλλα. Η διαδικασία που επίσης είναι σημαντική είναι ο σχεδιασμός και η προετοιμασία για την υλοποίηση του πράσινου σημείου του Δήμου μας. Είναι κάτι σημαντικό για την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, ζητήματα που οφείλουμε να κάνουμε βήματα μπροστά.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής επίσης προσπαθήσαμε να κρατήσουμε δίπλα μας τα ευαίσθητα κομμάτια του πληθυσμού με πολλές δράσεις όπως ένα τεράστιο συσσίτιο που απλόχερα προσφέραμε, την συνολική στήριξη την περίοδο που περάσαμε αλλά και την οικονομική στήριξη προς όσους επλήγησε με τον πιο σκληρό τρόπο η πανδημία.

Όλα αυτά τρέχανε την στιγμή που σε πολλά δημοτικά συμβούλια είχαμε έντονους διαξιφισμούς ενώ τα τρολ του διαδικτύου σε πολλές περιπτώσεις είχαν στήσει ένα ιδιότυπο πανηγύρι παραπλάνησης της κοινής γνώμης.

Ακόμα περισσότερο είναι δεκάδες οι προσφυγές που δεχτήκαμε αυτό το διάστημα ενώ ακόμα και εγώ έχω δεχτεί ανώνυμη προσφυγή για τον τόπο κατοικίας μου. Αυτό το τελευταίο ειδικά ήταν που με ενόχλησε ιδιαίτερα αφού όλη η κοινωνία γνωρίζει ότι 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα εργάζομαι για το καλό του Δήμου μας αφήνοντας στην άκρη ακαδημαϊκή, επαγγελματική αλλά ακόμα και την προσωπική μου ζωή. Είναι τουλάχιστον άτιμο να υπάρχει συζήτηση ένα χρόνο μετά την ανάληψη της διοίκησης για το πότε και με ποιον τρόπο θα αποχωρήσω από τον Δήμο. Δεν ανέχομαι αυτά τα «χτυπήματα» κάτω από την μέση αυτές τις ευθείες προσβολές στην προσωπικότητάς μου και των επιλογών μου. Όσοι με γνωρίζουν αντιλαμβάνονται ότι τόσο η ευθύνη όσο και το καθήκον της θέσης μου καθοδηγούν το κάθε μου βήμα στην ζωή. Και αυτό είναι ακόμα ένα δείγμα της μοντέρνας πολιτικής που τουλάχιστον εγώ προσωπικά αντιλαμβάνομαι.

Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο στις αρχές περίπου του μήνα απηύθυνα μία πρόσκληση προς όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου. Και το έκανα με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού προς όλους. Το μήνυμα αυτό δεν ήταν η πρώτη φορά που το έστειλα. Το ίδιο ακριβώς είχα πράξει και την βραδιά του περασμένου Αυγούστου όταν ορκίστηκα Δήμαρχος του Δήμου μας και χρησιμοποίησα τις ίδιες ακριβώς λέξεις. Τότε είχε περάσει στα ψηλά. Τώρα όμως φαίνεται ότι οι παρατάξεις είχαν ωριμάσει και αντέδρασαν θετικά στο κάλεσμα αυτό.

Άλλωστε η πρόσκληση απευθύνονταν και απευθύνεται σε όλες τις παρατάξειςμε ειλικρίνεια και διάθεση συνεργασίας στα μεγάλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την δημιουργία μιας συν-αντίληψης βασισμένης στην ειλικρίνεια, στον θεσμικό ρόλο της κάθε παράταξης και με παράλληλη επιδίωξη να τερματιστούν επιτέλους πρακτικές και συμπεριφορές του παρελθόντος διχαστικές και πολωτικές, οι οποίες αν συνεχιστούν δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε στον τόπο. Άλλωστε η Νάουσα έχει ζήσει για αρκετά έτη την πολιτική διχόνοια και τον τελικό μαρασμό που αυτή τελικά επιφέρει.

Στη συνέχεια ξεκίνησα απευθείας συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς των παρατάξεων. Συναντήσεις οι οποίες επιβεβαίωσαν και την αρχική μου διάθεση ότι υπάρχει πεδίο συνεργασίας στην δομή ενός κοινού σχεδίου για τον Δήμο, κάπου εκεί κάθε παράταξη άρχισε να διαφοροποιεί την θέση και την στάση της.

Δεν βοηθά τελικά στην κατεύθυνση αυτή το γεγονός ότι αφενός τέθηκαν με το καλημέρα θα έλεγα όροι αποκλεισμού προσώπων από την παράταξή μου. Κάτι το οποίο δεν ζήτησα και δεν θα ζητήσω ποτέ από οποιονδήποτε επικεφαλής δημοτικής παράταξης. Ήταν μια κακή αρχή που όμως πίστευα τότε ότι μπορούσε να ξεπεραστεί.

Σε επόμενη φάση ακολούθησε η παράδοση (ως προϋπόθεση συνεργασίας), ενός εγγράφου-μνημονίου το οποίο δυστυχώς έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα, μιας και μάλλον δεν έγινε κατανοητό πωςτο περιεχόμενό του προσβάλλει εμένα ως Δήμαρχο, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του «ΕΝΑ ΜΑΖΙ» αλλά και την επιθυμητή διαδικασία συνολικά.

 Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι κανέναν όρο δεν έθεσα εγώ ή το «ΕΝΑ ΜΑΖΙ» προς τον σκοπό αυτό πέρα από την προκοπή του Δήμου μας. Μου ζητήθηκε δηλαδή ένα είδος ακύρωσης μου ως Δήμαρχος.Με συγχωρείται αλλά ούτε έχω σκοπό να αυτοακυρωθώ, ούτε να ετεροακυρωθώ ως Δήμαρχος, ούτε έχω την διάθεση να είμαι «όμηρος» οποιασδήποτε λογικής μνημονίων. Ομοίως να απαξιώσω τα στελέχη και τους εκλεγμένους του συνδυασμού μας, έστω και έναν, όταν πολύ νωπά ο λαός με την ψήφο του μας ανέδειξε σε δημοτική αρχή. Είναι σημαντικό σε αυτή την φάση να διαφυλάξω ότι τόσο η παράταξη μας όσο και όλοι οι 33 σύμβουλοι του δημοτικού συμβουλίουδεν θα βρεθούν να τελούν υπό οποιοδήποτε καθεστώς ομηρίας.

Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουν κάποιοι ότιθα ξεπεράσουμε τα παρωχημένα μοντέλα πολιτικής με βερμπαλισμούς από την πίσω πόρτα όπου θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται παλαιοκομματικές πρακτικές. Ούτε να πιστεύουν κάποιοι ότι η νέα αντίληψη που φέρνω σημαίνει ότι δεν έχω την ικανότητα να αντιλαμβάνομαι το τι επιθυμεί, που αποβλέπει και σε τι αποσκοπεί πραγματικάόποιος είναι ο εκάστοτε συνομιλητής του. Εκεί βάζω τα όριά μου με αίσθημα ευθύνηςαπέναντι στην κοινωνία του Δήμου μας, την παράταξη μας και στον ρόλο που οφείλω να διαδραματίσω ως Δήμαρχος του ενιαίου Δήμου μας.

Η αξιοποίηση στελεχών όλων των παρατάξεων ήταν και είναι πάντα στην θέλησή μας και δεν περισσεύει κανείς ο οποίος θέλει να προσφέρει στον Δήμο μας όταν και εφόσον οικοδομηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης από όλους προς όλους.

Υπάρχει λοιπόν μια διάσταση καθ’ όσο αφορά στο τι διατυπώνεται και πότε, ιδιαίτερα δημόσια στις συνεντεύξεις του ο καθένας μας και τι πράγματι επιδιώκει.

Η πρόταση ισχύει λοιπόν, προς όλους μα όλους, με ειλικρίνεια και με περιεχόμενο και με απόλυτο σεβασμό στην αυτοτέλεια της κάθε παράταξης και των επικεφαλής τους, με σεβασμό προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους όπως αυτόν τον σεβασμό δικαιούμαι και εγώ και η παράταξη μας και οι σύμβουλοι του ΕΝΑ ΜΑΖΙ. Στην Δημοκρατία και στην τοπική αυτοδιοίκηση Δήμαρχος είναι ένας και δεν εκχωρεί αυτόν τον ρόλο πουθενά και σε κανέναν. Οι συνεργασίες λοιπόν εφόσον λειτουργήσουν για ένα ικανό χρονικό διάστημα όπως πρέπει μπορούν να οδηγήσουν στο μέλλον και αφού δοκιμαστούν στην πράξη και σε συμπράξεις και σε ότι άλλο θα έχει τελικά θετικό πρόσημο για τον Δήμο μας. Αυτό απαιτεί όμως ενδιάθετη ειλικρινή πρόθεση που την έχω και δεν είναι θέμα ούτε μνημονίων, ούτε συμφωνητικών και ούτε φυσικά ορισμού διαιτησίας.

Ή πάμε μαζί στα μεγάλα ζητήματα και προκλήσεις ανάπτυξης, όπως επιθυμώ να συμβεί ή ο καθένας από την θέση του στο Δημοτικό Συμβούλιο ας κρίνει και ας αποφασίσει τι θα στηρίξει και τι όχι. Όλοι θα κριθούμε άλλωστε εκ του αποτελέσματος.

Δεν σας κρύβω ότι νιώθω απογοήτευση  από την τακτική της μισής αλήθειας ή τουλάχιστον της πολιτικής εργαλειοποίησης της διάθεσης μου από πολιτικούς χώρους και συμφέροντα εντός και εκτός του δημοτικού συμβουλίου. Σε ότι με αφορά  μίλησα με ειλικρίνεια χωρίς να κρατώ "ατού" για την επομένη. Στόχος ήταν να πετύχω την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και όχι να εκθέσω "χθεσινούς πολιτικούς αντιπάλους". Έθεσα  πάνω από όλα το καλό του Δήμου, την αξιοποίηση των ισχυρών οικονομικών ενέσεων από την πολιτεία προς τον Δήμο μας και την συστράτευση όλων ανεξαιρέτως των δημοτικών στελεχών,στις δύσκολες μέρες που ακολουθούν.

Το θέμα των έμμισθων θέσεων ετέθη με την ανάλογη διακριτικότητα σε ιδιωτικές συζητήσεις από πολλούς, χωρίς αυτό να αποτελεί αναγκαστικά και κακή πρακτική ή να ενέχει δόλο. Άλλωστε αν η συνεργασία προχωρούσε ομαλά και οι όποιες παρατάξεις συνενώνονταν, θα ήταν απολύτως λογικό να αξιοποιηθούν στελέχη και των πρώην ομάδων, εφόσον τότε θα επρόκειτο για ενιαίο σύνολο. Αυτό όμως που είναι επιλήψιμο και κατώτερο των περιστάσεων, είναι το επιχειρείται να παρουσιαστεί εμμέσως πλην σαφώς μία διαπλοκή θέσεων με  χρήση αθέμιτων μέσων. Ουδέν αναληθέστερον. Δεν είναι του τύπου μου τέτοιου είδους συναλλαγές και θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για λάθος που και οι 33 σύμβουλοι μαζί τελικά θα προσπεράσουμε.

Η δική μου άποψη ήταν σε σχετική αναφορά, ότι συνεργασία με ανάληψη θέσεων ευθύνης είναι απαγορευτική για την φάση αυτή του Σεπτεμβρίου, για προφανείς λόγους. Ένα χρόνο μετά και όταν η συνεργασία εμπεδωθεί, και αποκατασταθεί  ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αποδείξει ότι πατά σε γερές βάσεις, είναι απολύτως λογικό το να ανατεθούν καθήκοντα σε συμβούλους όλων των εμπλεκόμενων ομάδων. Αυτή ήταν η δική μου άποψη για την ιστορία.

Κατά τα λοιπά, το πλέον θετικό που προέκυψε είναι ότι υπήρξε ένα καλό κλίμα συζητήσεων για τα θέματα που απασχολούν τον Δήμο και  για την ανάγκη συμπόρευσης εν όψει των δύσκολων ημερών που ακολουθούν.

Είναι επίσης αληθές ότι κατά την προηγούμενη περίοδο διοίκησης υπήρξε μια καταστροφική πολιτική στάση έναντι των "αντιπάλων", η οποία στοιχειώνει ακόμα και σήμερα την κάθε προσπάθεια συνεννόησης. Προσπαθώ να το αλλάξω αυτό, αλλά δεν θα τα καταφέρουμε πάρα μόνο αν όλοι δεν κάνουν από ένα βήμα πίσω, αν αγαπάνε τον Δήμο στο ήμισυ των ανάλογων δηλώσεων.

Αυτό που θα ήθελα όμως να προσθέσω συνεισφέροντας θετικά ακόμη και τώρα στην υπόθεση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πολιτών είναι. Έχοντας δημόσιεςδηλώσεις περί μη απαίτησης έμμισθων θέσεων και τη δική μας συμφωνίας στα μείζονα, να προχωρήσω ως πρώτο βήμα σε συνεχείς και περιοδικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς όπου θα τίθενται τα θέματα στις βασικές τους διαστάσεις και θα συμφωνούμε στις βασικές αρχές. Να χαράξουμε αρχικά τον οδικό άξονα στις βασικές του συντεταγμένες. Στην πορεία θα εξειδικεύουμε το κάθε θέμα και θα λαμβάνονται φυσικά υπόψιν οι όποιες επιμέρους παρατηρήσεις.

Είναι λογικό.

Είναι ρεαλιστικό.

Δεν είναι ώρα για τακτικισμούς.

Δεν είναι ώρα για να καταστήσουμε τεχνηέντως "ενόχους".

Δεν είναι ώρα για επιπολαιότητες.

Ο τόπος μας χρειάζεται όλους ανεξαιρέτως.

Ιδού η Ρόδος... ιδού και η ανάπτυξη!»

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69