tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Απρεπή συμπεριφορά του προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας καταγγέλλει ο Κοινός Τόπος

Απρεπή συμπεριφορά του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας προς την σύμβουλο Άννα Βασιλειάδου καταγγέλλει η παράταξη Κοινός Τόπος. Αναλυτικά, στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

"Κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου που διεξήχθη στην αίθουσα συνεδριάσεων την 29η Μαίου 2023, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, απευθυνόμενος προς την πρώτη εξ ημών Άννα Βασιλειάδου, με έντονο εκνευρισμό, της είπε τα εξής:

«Τι γελάτε κυρία μου; Τι γελάτε; Να σας πάρουμε καμιά φωτογραφία; Όταν στενοχωριέμαι να βλέπω το χαμόγελο σας και να μου φεύγει η πίκρα. Έχετε δει τον εαυτό σας να γελάει;… Στο διάολο από κει πέρα

Παρόντες στο συμβάν ήταν δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις, ο Δήμαρχος, τοπικά μέσα ενημέρωσης και η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Δήμου Νάουσας.

Έχουν περάσει ήδη δύο μέρες και καμία  δημόσια τοποθέτηση περί του πρωτόγνωρου αυτού περιστατικού έλαβε χώρα εκ μέρους της Διοίκησης, μέλος της οποίας αποτελεί ο Πρόεδρος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι χώρος ανταλλαγής δημοκρατικών απόψεων και ευπρέπειας. Διαπιστώνουμε ότι έχει καταντήσει ένας χώρος όπου η δημοκρατία πλέον δεν προάγεται.

Οι κουβέντες που ειπώθηκαν εις βάρος μιας γυναίκας δημοτικής συμβούλου αποτελούν μελανή σελίδα στις συνεδριάσεις του «δημοκρατικού» αυτού οργάνου.

Η συζήτηση σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών παραμένει επίκαιρη όμως, δυστυχώς, παρατηρούμε ότι ένα ξεκάθαρο περιστατικό λεκτικής βίας και μάλιστα σε έναν χώρο καταφανώς ακατάλληλο για τέτοιες εκφράσεις, δεν αποτέλεσε αντικείμενο σχολιασμού, καταδίκης ή και μεταμέλειας.

Οι μέρες προστάζουν μηδενική ανοχή στο σεξισμό, μηδενική ανοχή σε περιστατικά λεκτικής βίας. Οι γυναίκες παλεύουν για ισότιμη αντιμετώπιση παντού. Και στην πολιτική. Υπόνοιες και σχόλια σχετικά με την εξωτερική εμφάνιση μιας δημοτική συμβούλου όπως και εξυβριστικές εκφράσεις είναι απόλυτα κατακριτέες και αποδοκιμαστέες.

Καλούμε άμεσα την Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας να λάβει θέση επίσημα απέναντι στο περιστατικό αυτό και δηλώνουμε την αγανάκτηση μας για το συμβάν αλλά και την απόλυτη απουσία αντίδρασης προς αυτό.

Λυπόμαστε βαθιά καθώς θεωρούσαμε ότι, μετά από τόσα χρόνια συζητήσεων περί βίας, η κοινωνία μας είχε φτάσει σε ένα σημείο που κάποιες έννοιες έχουν παγιωθεί και είχαμε απαλλαχτεί από αναχρονιστικές αντιλήψεις του παρελθόντος, οι οποίες μας οδήγησαν σε χρόνιες παθογένειες!

Η φράση «έχετε δει τον εαυτό σας όταν γελάτε;» απέναντι σε μια εκλεγμένη δημοτική σύμβουλο αντικατοπτρίζει μια άκρως προβληματική αντίληψη: ότι οι γυναίκες είναι προορισμένες ως πλάσματα να δείχνουν τα κάλλη τους, τα οποία αν δεν διαθέτουν, κατά την  άποψη κάποιου, αποτελούν αντικείμενο απαξίωσης.

Η φράση «στο διάολο» απέναντι σε μια εκλεγμένη δημοτική σύμβουλο αποτελεί λεκτική κακοποίηση μέσα σε έναν χώρο ανδροκρατούμενο εκ του οποίου αντλεί δύναμη ο προσβάλλων, αντιμετωπίζοντας υποτιμητικά το έτερο φύλο.

Η αδράνεια της Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας να παρέμβει σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, η αδράνεια πολλών παρόντων,μας οδηγεί στο σκληρό συμπέρασμα ότι χρειαζόμαστε περισσότερη εκπαίδευση και ενημέρωση.

Ίσως υπάρχει και έλλειψη εν συναίσθησης.

Η πραγματικότητα είναι όμως ότι το συμβάν αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο μίας εξ ημών. Είναι πρόβλημα  όλων μας".

Δήλωση στήριξη από Ίλια Ιωσηφίδου

Δήλωση στήριξης προς την κ. Βασιλειάδου έκαναν, η Ίλια Ιωσηφίδου και η Πασχαλίνα Δούμου. Αναλυτικά:

"Μετά την επιστολή διαμαρτυρίας των γυναικών Δημοτικών Συμβούλων, που μας κοινοποιήθηκε χθες, δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στη Δημοτική Σύμβουλο Άννα Βασιλειάδου, η οποία, στη συνεδρίαση της 29ης Μαΐου, έγινε θύμα πρωτοφανούς απρεπούς συμπεριφοράς και λεκτικής βίας εκ μέρους του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας Γιώργου Βασιλείου.

Εμείς, σαν «Δύναμη Δημιουργίας», μια παράταξη που σήμερα εκπροσωπείται μόνο από γυναίκες, βαθύτατα προσβεβλημένες από την κατάσταση που δημιουργήθηκε και αδυνατώντας δυστυχώς να παρέμβουμε για να τη διορθώσουμε, αναγκαστήκαμε στο χρονικό εκείνο σημείο να αποχωρήσουμε από την αίθουσα συνεδρίασης, αποδεικνύοντας εγκαίρως και εμπράκτως τη συμπαράσταση μας. Ύστερα από όσα προηγήθηκαν ήταν αδύνατο για εμάς να συνεχίσουμε τη συνεδρίαση σαν να μη συνέβη τίποτε.

Ενώνουμε όμως τη φωνή μας με τη φωνή των διαμαρτυρόμενων γυναικών συμβούλων και ζητάμε μηδενική ανοχή σε παρόμοιες περιπτώσεις, στις οποίες πρέπει να αποβάλλεται από την αίθουσα ο προσβάλλων και όχι να αποχωρεί ο προσβαλλόμενος".

Καλύπτει τον πρόεδρο ο δήμαρχος

Θέση για το θέμα πήρε και ο δήμαρχος Νίκος Καρανικόλας. Αναλυτικά αναφέρει:

«Αναφορικά με τα συμβάντα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, έχουμε ως παράταξη να επισημάνουμε τα εξής.

Τόσο η παράταξη μας όσο και εγώ προσωπικά ως Δήμαρχος, σεβόμαστε όλες τις παρατάξεις και τους Δημοτικούς Συμβούλους, καθώς και την ελευθερία έκφρασης τους, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Το έχουμε αποδείξει έμπρακτα αυτό, κατά την διάρκεια της θητείας μας.

Στο Συμβούλιο της Δευτέρας υπήρξαν πολλά περιστατικά συνεχών διακοπών της ροής της συνεδρίασης από πλήθος Δημοτικών Συμβούλων, οι οποίοι είχαν συνεχείς εκρήξεις. Ήταν ομολογουμένως ένα δύσκολο δημοτικό συμβούλιο.

Αν και ο Πρόεδρος του συμβουλίου έκανε συνεχείς προσπάθειες να επαναφέρει την ροή και την τάξη στη συνεδρίαση, αρκετές στιγμές αυτό στάθηκε αδύνατο. Ενώ και ο ίδιος, υπήρξε αποδέκτης συνεχών υποτιμητικών εκφράσεων για την τιμή και την προσωπικότητά του.

Η αποφυγή εντάσεων, φαινομένων λεκτικών επιθέσεων και προσβολών, αλλά και ο ίδιος ο σεβασμός προς το Δημοτικό Συμβούλιο και τις διαδικασίες του από όλες τις παρατάξεις, αποτελούν αναγκαία συνθήκη της ίδιας της λειτουργίας του Δήμου μας.

Καταδικάζουμε απερίφραστα, όλα τα φαινόμενα αυτά, από όπου και αν προέρχονται. Ιδιαίτερα δε, όταν αυτά προέρχονται από μέλη της παράταξής μας είμαστε σε θέση τόσο να τα παραδεχόμαστε όσο και να ζητάμε συγνώμη από τους αποδέκτες των εκφράσεων, όσο και από τον ίδιο τον κόσμο του Δήμου μας.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την ανάπτυξη του Δήμου μας με όλες μας τις δυνάμεις».

Τι απαντά ο Γιώργος Βασιλείου

Σε απάντησή του ο πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου αναφέρει:

"Αναφορικά με την επιστολή διαμαρτυρίας της παράταξης «Κοινός Τόπος», έχω να επισημάνω τα εξής. Τη Δευτέρα 29/05/2023 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατηγορήθηκα από μέλη της παράταξης «Κοινός Τόπος», αλλά και από την επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας» ότι επέδειξα προσβλητική και σεξιστική συμπεριφορά κατά τη δημοτικής συμβούλου, Άννας Βασιλειάδου.

Επρόκειτο για μία πολύ δύσκολη συνεδρίαση, με πολλά και σοβαρά θέματα, η οποία κράτησε πάνω από 5 ώρες. Καθ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, και από την έναρξή της, όπως μπορεί να επιβεβαιώσει κάθε παρευρισκόμενος, μεταξύ των οποίων και τα μέλη της παράταξής μου, αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος, ελάμβαναν χώρα πολλά περιστατικά συνεχών διακοπών της συνεδρίασης, ενώ και ο ίδιος έγινα αποδέκτης συνεχών υποτιμητικών εκφράσεων για την τιμή και την προσωπικότητά μου.

Παρά τις προσπάθειές μου, τόσο εμού, όσο και του Δημάρχου να επανέλθει η συνεδρίαση και να προχωρήσουν τα θέματα, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Η κατάσταση εκτραχύνθηκε όταν στο 13ο θέμα, και προσπαθώντας να ελέγξω τη διαδικασία, έγινα δέκτης ειρωνικών γέλιων από μέλη, που κάθονταν απέναντί μου. Πράγματι απευθύνθηκα στην κυρία Βασιλειάδου, ζητώντας τον λόγο για το ειρωνικό γέλιο.

Εν συνεχεία και εν τη ρύμη του λόγου, πράγματι σε ένδειξη δυσφορίας και στρεφόμενος προς τον Δήμαρχο ειπώθηκε η φράση, και μάλιστα σε πολύ χαμηλό τόνο, «Αϊ στο διάολο από κει», πλην όμως δεν είχε ως αποδέκτη την εν λόγω κυρία, αλλά έγινε σε ένδειξη αγανάκτησης για την όλη, πολύ άσχημη διαδικασία. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που δεν παραδέχομαι τα λάθη μου, ούτε διστάζω να ζητήσω συγγνώμη, ακόμη και από την εν λόγω κυρία όπως και από τον οποιονδήποτε, ωστόσο η εν λόγω φράση δεν απευθυνόταν στην ίδια.

Αυτό έχει καταγραφεί και στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά, τα οποία είναι στη διάθεση του καθενός. Όσον αφορά τις κατηγορίες περί σεξιστικής συμπεριφοράς, αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, δεδομένου ότι δεν χρησιμοποίησα κανένα σεξιστικό σχόλιο, όπως και δεν έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου. Η όλη αλήθεια θα φανεί όταν γίνεις πλήρης απομαγνητοφώνηση των πρακτικών και δοθούν στη δημοσιότητα, στα οποία και καταγράφονται όλα όσα αναφέρω στη δήλωσή μου αυτή".

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69