tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

ΚΕΔΕ: "Στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας δεν μπορεί να ηγηθεί η Περιφέρεια γιατί δεν διαθέτει κοινωνικές δομές"

kalaitzidis episitisitiki

Σε σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον δήμο Βέροιας και την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας εξελίσσεται η υλοποίηση του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας. Είναι ένα πρόγραμμα που θα υλοποιήσουν οι δήμοι και οι τοπικοί φορείς και σε αυτό παρεμβαίνει η Αντιπεριφέρεια η οποία χωρίς καμιά δική της δομή, επιθυμεί να παίξει έναν ρόλο συντονιστή στο πρόγραμμα. Μάλιστα ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης επιμένει ότι σε επίπεδο Περιφέρειας ο μόνος που επέλεξε να αυτονομηθεί, είναι ο δήμος Βέροιας.

Στον αντίποδα ο δήμαρχος Βέροιας επιμένει ότι η Αντιπεριφέρεια δεν μπορεί να συντονίσει ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα σ' ένα αντικείμενο που δε γνωρίζει και ότι ουδέποτε στο παρελθόν συμμετείχε σε ανάλογο πρόγραμμα αφού οι δήμοι ήταν εκείνοι που υλοποιούσαν πάντα τα σχετικά προγράμματα ως οι κύριοι φορείς εφαρμογής κοινωνικής πολιτικής σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η "κόντρα" αυτή όμως δεν είναι μόνο τοπική. Έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές και έχει αναγκάσει την ΚΕΔΕ να προχωρήσει στην παρακάτω ανακοίνωση:

"Η Κ.Ε.Δ.Ε. θα στηρίξει συνολικά και συλλογικά αυτή την προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προάγοντας και αναδεικνύοντας τις συνεργασίες και τις εταιρικές σχέσεις σε τοπικό επίπεδο. Θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμα των Ο.Τ.Α. Α' Βαθμού να προωθούν τη δημιουργία συμπράξεων μεταξύ Δήμων, προκειμένου να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που στόχο έχουν την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων. Στο πλαίσιο αυτό απορρίπτουμε με κατηγορηματικό τρόπο κάθε προσπάθεια επιβολής εκ των άνω ελέγχου στην υλοποίηση και εκτέλεση των επιχειρησιακών προγραμμάτων που έχουν κοινωνική στόχευση, ιδιαίτερα αν αυτή επιχειρείται από άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς που δεν διαθέτουν ούτε τις δομές, αλλά ούτε και τη γνώση των τοπικών προβλημάτων που διαθέτει η Αυτοδιοίκηση Α' Βαθμού".

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης αναφέρει: "οι Δήμοι, όλα αυτά τα χρόνια πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης και της φτώχειας, που ταλαιπωρούν χιλιάδες συμπολίτες μας. Για να το πετύχουμε αυτό, έχουμε δημιουργήσει νέες κοινωνικές υποστηρικτικές δομές , συνεργαζόμαστε στενά με την Εκκλησία και με ανθρωπιστικές οργανώσεις και αξιοποιούμε το ανθρώπινο δυναμικό μας, τόσο εργαζομένων στους ΟΤΑ όσο και χιλιάδες εθελοντές , για να στηρίζουμε στην πράξη αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Είναι λοιπόν αυτονόητο πως όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια οι Δήμοι είχαν τον πρώτο ρόλο στην αντιμετώπιση της φτώχειας, έτσι θα εξακολουθήσουν να τον έχουν και στο μέλλον. Δεν είναι δυνατόν στην προσπάθεια αυτή να ηγηθεί η Περιφέρεια γιατί δεν διαθέτει κοινωνικές δομές. Αφετέρου, γιατί δεν έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν επιθυμούμε τη συνεργασία με την Περιφέρεια, το αντίθετο. Την θέλουμε στο πλευρό μας, αλλά δεν μπορεί να ηγηθεί του εγχειρήματος. Αυτό το κατανόησαν ήδη σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, όπως π.χ. στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπου το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας θα υλοποιηθεί από τους Δήμους και η Περιφέρεια θα συνεπικουρεί . Το ίδιο μοντέλο ακολουθούν οι Δήμοι στο Νότιο και Ανατολικό Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, όπου συμφωνήθηκε στις συμπράξεις να έχουν οι Δήμοι τον πρώτο ρόλο. Ότι ισχύει στους άλλους τομείς της Αττικής , θα πρέπει να ισχύσει και στο Βόρειο Τομέα. Όχι για να ικανοποιηθεί ο εγωισμός των Δήμων, αλλά για να υλοποιηθεί σωστά το πρόγραμμα".

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69