tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Το One Stop Liaison Office της Περιφέρειας υποστηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αλυσίδας αξίας ρυζιού στην περιοχή

Η αγροδιατροφή αποτελεί έναν από τους 4 τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στην περιοχή καλλιεργείται το 75% του ρυζιού της χώρας και ταυτόχρονα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς του αγροτικού προϊόντος στην Ευρώπη.

Με την υποστήριξη του One Stop Liaison Office, η περιφέρεια εντοπίζοντας τη δυναμική του κλάδου έχει ξεκινήσει την «πιλοτική δοκιμή ψηφιακών υπηρεσιών στην αλυσίδα αξίας ρυζιού» (blockchain, apps), που αποσκοπεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό της, με απώτερο σκοπό μακροπρόθεσμα να αναπτυχθεί ένας Αγροδιατροφικός Ψηφιακός Κόμβος Καινοτομίας. Η πρωτοβουλία, που χρηματοδοτείται από το Interreg Europe, συνέδεσε ενδιαφερόμενα μέρη από ολόκληρη την αλυσίδα αξίας ρυζιού, όπως των ερευνητικών φορέων ΕΚΕΤΑ και ΕΛΓΟ-Δήμητρα, αγροτικών συνεταιρισμών (μεταξύ αυτών δύο από τους μεγαλύτερους που μετρούν περισσότερα από 100 έτη ιστορία), καλλιεργητών, μεταποιητών, λιανοπωλητών και εξαγωγέων, για να ενισχύσει την ψηφιοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, προάγοντας την ιχνηλασιμότητα, την προστασία του περιβάλλοντος, την αμφίδρομη πληροφόρηση κ.α. Το πιλοτικό έργο βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και την υποστήριξη των εμπλεκομένων stakeholders.

Η δράση αυτή καλύπτει την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού των δυναμικών-κι όχι μόνο- κλάδων της αγροδιατροφικής αλυσίδας και την προσαρμογή τους στην γεμάτες προκλήσεις ψηφιακή εποχή. Η ευπάθεια των γεωργικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως είναι το ρύζι, απαιτεί τον αυστηρό έλεγχο των συνθηκών προμήθειας, παραγωγής, μεταποίησης, αποθήκευσης και διανομής, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατροφική αξία του προϊόντος και η υγεία του καταναλωτή. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της αλυσίδας αξίας για το ρύζι, θα αναδείξει ευρύτερα το τοπικό προϊόν και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του, αλλά και ως καλή πρακτική θα αναδείξει περαιτέρω τις δυνατότητες του αγροτικού τομέα σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, προωθώντας πολιτικές με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους αγρότες.

Στο πλαίσιο αυτό στο Κοινοτικό Κατάστημα Χαλάστρας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διερεύνησης του ενδιαφέροντος των εμπλεκομένων μερών της αλυσίδας αξίας για την ανάπτυξη του ψηφιακού κόμβου, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του ΕΚΕΤΑ Δρα Νότη Αργυρίου και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Δρα Δημήτρη Κατσαντώνη, συνεταιρισμών, καλλιεργητών, μεταποιητών, καθώς και του ΠΤΑ ΠΚΜ και του One Stop Liaison Office και με παρουσία του προέδρου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστα Κιλτίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κωνσταντίνου Γιουτίκα και του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Καινοτομίας Νίκου Τζόλλα. Στο πλαίσιό του συζητήθηκε επιπλέον και η προοπτική ταυτοποίησης του ρυζιού ως προϊόντα Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) που έτυχε θερμής αποδοχής.

Τα επόμενα βήματα προβλέπουν την ολοκλήρωση των ψηφιακών εργαλείων blockchain και παρουσίασής τους στα ενδιαφερόμενα μέρη της αλυσίδας αξίας, της ετοιμασίας και υποβολής φακέλου για την πιστοποίηση του τοπικού προϊόντος ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και της περαιτέρω στοχευμένης προώθησης και προβολής του σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη συνεχή υποστήριξη του γραφείου καινοτομίας της περιφέρειας One Stop Liaison Office. Οι επιμέρους δράσεις χρηματοδοτούνται από πόρους του Interreg Europe και ιδίους πόρους της ΠΚΜ.

To One Stop Liaison Office λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου «Μηχανισμός Υποστήριξης Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα Σταύρος Μαντζανάκης 2313 319668, Λαγκάνη Χριστίνα 2313 319667, Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος 2313319790 και Γουλάπτση Μαρία 2313 319705, καθώς και στο

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συνεχή ενημέρωση σε θέματα καινοτομίας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του One Stop Liaison Office της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας: ris3rcm.eu, καθώς και στα social media https://www.facebook.com/RIS3RCMakedonia/ και https://twitter.com/RIS3RCMakedonia.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69