tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Μιχάλης Γεράνης: «Το βραβείο ανήκει σε όλη την Αυτοδιοικητική οικογένεια της Κεντρικής Μακεδονίας, τους 38 Δημάρχους, τους εργαζόμενους του ΦΟΔΣΑ»

Με το πρώτο βραβείο για το Περιβάλλον GREEN AWARD 2021 στην κατηγορία «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση μαθητών από Περιφέρεια ή ΦΟΔΣΑ» τιμήθηκε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, (ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας) από τον διεθνή ενημερωτικό φορέα «The economist» σε συνεργασία με το powergame.

Το βραβείο παρέλαβε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα ,  ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, στο αναπτυξιακό συνέδριο «Τhe Thessaloniki Metropolitan Summit», που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, παρουσία Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων, υπουργών της κυβέρνησης, επιχειρηματιών και εκπροσώπων φορέων.

 Λίγα λόγια για τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, (ΦΟΔΣΑ )

Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, (ΦΟΔΣΑ ) ,είναι ο πρώτος πανελλαδικά, που ξεκίνησε να λειτουργεί ως περιφερειακός με την συγχώνευση 14 (φοδσα) από το 2014 λειτουργεί και διαχειρίζεται τα απορρίμματα των 38 Δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στο τιμόνι του Προέδρου από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του έως και σήμερα είναι ο κ. Μιχάλης Γεράνης πρώην Δήμαρχος Χορτιάτη.

Η ενεργή και πολύχρονη αυτοδιοικητική  εμπειρία του κ. Γεράνη , η σκληρή δουλειά και η μεθοδικότητα του , αναγνωρίστηκαν από τους Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας , δίνοντάς του ψήφο εμπιστοσύνης με την ανάληψη  της θέσης του Πρόεδρου στον ΦΟΔΣΑ.

Το επιστέγασμα αυτής της εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ του Φορέα και των Δημάρχων Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η βράβευση   για το Περιβάλλον GREEN AWARD 2021 από τον διεθνή ενημερωτικό φορέα «The economist» σε συνεργασία με το powergame.

Σε συνέντευξη του στον "Πληροφοριοδότη", ο κ. Γεράνης μίλησε μεταξύ άλλων , για την σημασία της βράβευσης, για το όραμα  και τα επόμενα σχέδια του φορέα.

Κ. Πρόεδρε τι σημαίνει για τον ΦΟΔΣΑ η πρόσφατη βράβευση;

«Με το πρώτο Βραβείο για το Περιβάλλον GREEN AWARD 2021 στην κατηγορία «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση μαθητών από Περιφέρεια ή ΦΟΔΣΑ » τιμήθηκε Ο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας από το διεθνή ενημερωτικό φορέα THE ECONOMIST, σε συνεργασία με το  powergame. Το βραβείο αυτό ανήκει σε όλη την Αυτοδιοικητική οικογένεια  της Κεντρικής Μακεδονίας, τους 38 Δημάρχους,  τους εργαζόμενους του ΦΟΔΣΑ, «Η δουλειά φέρνει το αποτέλεσμα… και στο ΦΟΔΣΑ έχουμε δουλέψει πολύ , είμαστε υπερήφανοι όλοι για το αποτέλεσμα και οι εργαζόμενοι του ΦΟΔΣΑ και η  Τοπική αυτοδιοίκηση της Κεντρικής Μακεδονίας  γιατί όλοι μαζί  σε μια συλλογική προσπάθεια  φτάσαμε   να αποτελούμε παράδειγμα για άλλες Περιφέρειες και ας μου επιτραπεί η έκφραση να γίνουμε Πυξίδα για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα».  

Ποιο είναι το όραμα του φορέα;

 «Οραματιζόμαστε μια περιφέρεια που με έξυπνες τεχνολογίες θα μειώνει τα απορρίμματα ως και 50%!»  Ο ΦΟΔΣΑ έχει στόχο τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης για την μείωση των απορριμμάτων,  την επανάχρηση, την ανακύκλωση, τη διαλογή στη πηγή, την κομποστοποίηση και τελικά την υγιεινή ταφή τους.  Με τα έργα που τρέχουν στην κεντρική Μακεδονία ολοκληρώνεται  ένας κύκλος που προωθεί την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και φροντίζει την προστασία του περιβάλλοντος. Συνεχίζουμε με το μεγάλο όραμά μας για την Εγνατία Διαχείρισης Απορριμμάτων, μια αναπτυξιακή πρόταση που συνενώνει 5 περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία), ώστε να γυρίσουμε οριστικά σελίδα στη Διαχείριση των Απορριμμάτων.  Σήμερα αυτό το  μεγάλο όραμά μας έγινε πράξη. Η πρότασή μας, με πρωτοβουλία του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, και του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Γραφάκου Μανώλη, έχει ήδη ενταχθεί στον Εθνικό σχεδιασμό. 

Η ιδέα της Εγνατίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, στηρίζεται στη δυνατότητα που υπάρχει να μεταφερθούν με οικονομικά αποδεκτό τρόπο σε ένα κεντρικό σημείο τα υπολείμματα όλων μας. Έτσι επιλέχθηκε να οδηγούνται στην Κοζάνη, εκεί που χτυπούσε, χτυπάει και θα χτυπάει η ενεργειακή καρδιά της πατρίδας μας. Εκεί που παράγεται και θα παράγεται ο ηλεκτρισμός που κινεί όλη τη χώρα. 

Με μια βασική εκτίμηση στο πεδίο της ενέργειας, με βάση και τις ποσότητες που  διαχειριζόμαστε κατά μήκος της Εγνατίας  οδού (υπολογίζονται σε 450.000 τόνους ανά έτος βάσει των ήδη υλοποιούμενων και προς υλοποίηση έργων των περιοχών που αναφέρθηκαν προηγουμένως), υπολογίζουμε πως τα ενεργειακά οφέλη της Εγνατίας Διαχείρισης  Στερεών Αποβλήτων θα είναι  μεταξύ άλλων:

  • η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος σχεδόν 30 MW, ικανής να καλύψει τις ανάγκες 70.000 νοικοκυριών.
  • η παραγωγή θερμικής ενέργειας ισχύος σχεδόν 90 MW, ικανής να καλύψει τις ανάγκες 85.000 νοικοκυριών.
  • η μείωση της ποσότητας προς ταφή κατά 90%.
  • η εξοικονόμηση 80 στρεμμάτων ή σχεδόν 11 γηπέδων ποδοσφαίρου ανά έτος από τις ανάγκες για νέους ΧΥΤΑ. 
  • η δημιουργία 400-500 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας

Αν όλα αυτά ενταχθούν και στο πλαίσιο ενός πάρκου κυκλικής οικονομίας (ενός εργαλείου που στόχο έχει να συμβάλει στη γενικότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας), γίνεται αντιληπτό ότι η συγκεκριμένη ενεργειακή αξιοποίηση είναι μία άκρως απαραίτητη και αναγκαία δράση με στόχο την ανάκτηση των δευτερογενών πρώτων υλών (στο πλαίσιο μιας στρατηγικής ανάπτυξης «οικοσυστήματος» περιβαλλοντικής βιομηχανίας και μεταποίησης). Η πρότασή μας για την Εγνατία Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων  σηματοδοτεί την αγωνία μας για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας».

Geranis2

Θεωρείτε ότι η περιβαλλοντική ενημέρωση των μαθητών θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα ;

«Οι Πρωτοβουλίες για την περιβαλλοντική ενημέρωση όλων των σχολικών  βαθμίδων μπορούν πραγματικά να αλλάξουν το μέλλον της Ελλάδας προς το καλύτερο. Η Παιδεία με την Αυτοδιοίκηση είναι οι δύο ράγες πάνω στις οποίες μπορεί να τρέξει επιτέλους μπροστά το τρένο της χώρας και εμείς επενδύουμε σε αυτό. Επενδύουμε στη γνώση , επενδύουμε στην εκπαίδευση για αυτό άλλωστε έχουμε αιτηθεί «Να θεσμοθετηθεί από την πολιτεία κάθε δημόσιο έργο, να έχει ενσωματωμένη τη διαρκή και συστηματική του σύνδεση με την πανεπιστημιακή κοινότητα». Οι νέοι επιστήμονες που αύριο θα σχεδιάζουν, να μπορούν να «συμμετέχουν» ως μέρος της πανεπιστημιακής τους εκπαίδευσης στο σχεδιασμό ενός πραγματικού έργου. Αυτοί που θα κατασκευάζουν, να «επιβλέπουν» την κατασκευή του και αυτοί που στο μέλλον θα το λειτουργούν, να «εργάζονται» σε αυτό».

 Πιστεύετε ότι υπάρχει περιβαλλοντική συνείδηση;

«Φυσικά και υπάρχει αλλά δεν χρειάζεται να επαναπαυόμαστε σε αυτό , χρειάζεται να επενδύσουμε στην συστηματική – βιωματική εκπαίδευση εκπαίδευση των μαθητών από νηπιακή ηλικία  γιατί η αλλαγή της στάσης μας χρειάζεται δουλειά επιμονή κα προσπάθεια. Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ξέρετε πόσα χρόνια πέρασαν για να μάθουμε μπαίνοντας στο αυτοκίνητο να φοράμε ζώνη? Σχεδόν 15 χρόνια,  αυτό συμβαίνει με τα απορρίμματα είμαστε στο κομβικό σημείο της αλλαγής της κουλτούρας μας μένει να το εφαρμόσουμε στην πράξη».

Μεταξύ των 38 Δήμων που αποτελούν τον ΦΟΔΣΑ, είναι και ο Δήμος Βέροιας, ο μεγαλύτερος δήμος της Ημαθίας. Πόσο εποικοδομητική είναι η συνεργασία σας;

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω, πως έχω αγαστή συνεργασία και με  τους 38 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας  κάναμε πράξη το μότο μας ότι το σκουπίδι δεν έχει χρώμα. ‘Ότι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα είναι επιτυχία της αυτοδιοίκησης των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας , που περικλείεται στο τρίπτυχο ΣΥΝΕΝΑΙΣΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΑΝΘΡΩΠΟΣ, δίνουμε αξία στην πολιτική και δίνοντας αξία στην πολιτική, δίνουμε δυνατότητες στον άνθρωπο… που είναι το βασικό ζητούμενό μας αλλά και βασικό ζητούμενο για κάθε ΣΧΕΔΙΟ όχι μόνο της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εύχομαι να συνεχίσουμε και με το Δήμο Βέροιας αυτή την εποικοδομητική συνεργασία».

Κλείνοντας θα ήθελα μια δήλωσή σας για τα επόμενα σχέδια του ΦΟΔΣΑ.

«Η Κεντρική  Μακεδονία μπορεί να  συμβάλλει στην αναπτυξιακή λογική της Έξυπνης Εξειδίκευσης που ο ΦΟΔΣΑΚΜ είναι πια σε θέση να εγγυηθεί, γιατί καταφέραμε η διαχείριση στερεών αποβλήτων να μην αποτελεί ακόμα ένα πρόβλημα αλλά μία ευκαιρία ευρύτερης ανάπτυξης.

Πρόσφατα ολοκληρώσαμε το δεύτερο σημαντικό περιβαλλοντικό έργο,  αξιοποίησης  εκλυόμενου βιοαέριου των χώρων ταφής των απορριμμάτων του προς παραγωγή ηλεκτρισμού, μετατρέποντας έτσι ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα σε μια χρήσιμη μορφή ενέργειας. Το έργο ενεργειακής αξιοποίησης  παραγόμενου βιοαερίου του Χ.Υ.Τ.Α Μαυροράχης, θα τροφοδοτεί τη νέα μονάδα κατάλληλης δυναμικότητας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ικανή για την κάλυψη των ετησίων αναγκών σε ηλεκτρισμό περίπου 5.500 νοικοκυριών. Ο Χ.Υ.Τ.Α Μαυροράχης καθίσταται πλέον όχι μόνο απόλυτα σύμφωνος με τις επιταγές της Εθνικής Νομοθεσίας, αλλά μετατρέπεται και σε μια σημαντική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας με πολλαπλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

Ήδη λειτουργεί υποδειγματικά η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στις Σέρρες. Ένα έργο πού πήρε βράβευση στα έξι καλύτερα έργα κοινής ωφέλειας διεθνώς. Η μονάδα θα δέχεται και θα επεξεργάζεται επίσης τα προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα από την διαλογή στην πηγή που θα εφαρμόζουν οι Δήμοι (καφέ κάδος), ώστε να παράγει υψηλής ποιότητας κομπόστ κατάλληλο ακόμη και για γεωργική χρήση.

Είμαστε εν αναμονή της κατασκευής των δυο επόμενων μεγάλων έργων των Μονάδων επεξεργασίας Αποβλήτων δυτικού και ανατολικού τομέα, όπου η κατασκευή και η λειτουργία τους θα έχει σημαντικά οφέλη για την Περιφέρεια μας γιατί:

 Θα μειώσει δραστικά τον όγκο των προς διάθεση αποβλήτων.

Θα μειώσει δραστικά την επικινδυνότητα των προς διάθεση αποβλήτων.

Θα περιορίσει δραστικά την πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων.

Τέλος, θα εξαλείψει τις ανάγκες διαρκούς αναζήτησης νέων εκτάσεων για υγειονομική ταφή και τις συνδεόμενες με αυτό το θέμα κοινωνικές αντιδράσεις ένα έργο που πραγματικά θα δώσει ανάσα στο περιβάλλον.

 Έτσι ολοκληρώνεται ένας κύκλος έργων στην Κεντρική Μακεδονία που προωθεί την κυκλική οικονομία και κυρίως φροντίζει την προστασία του περιβάλλοντος και επιτυγχάνεται ο στόχος που έχει θέσει Ο φοδσα για τη Διαχείριση των απορριμμάτων να οδηγούνται σε σύμμεικτη μορφή στα εργοστάσια των απορριμμάτων λιγότερο από τα μισά παραγόμενα απορρίμματα, αφού δίνεται έμφαση σε δημοτικό επίπεδο στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωσή τους με διαλογή στην πηγή».

logo fosda

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69