Ημερίδα για τα Ζώα Συντροφιάς στη Βέροια – Κοινή Δράση για Ένα Καλύτερο Αύριο
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης

Με στόχο την έναρξη μιας συντονισμένης και ουσιαστικής προσπάθειας για την καλύτερη συνεργασία πολιτών και φορέων στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των ζώων συντροφιάς, διοργανώνεται το Σάββατο 10 Μαΐου, στις 10 το πρωί, στο Δημαρχείο Βέροιας, ημερίδα με θέμα τα ζώα συντροφιάς.
Την εκδήλωση οργανώνει η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ειδικών και ενεργών πολιτών. Ανάμεσα στους ομιλητές θα βρεθούν ο Αντιδήμαρχος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Βέροιας, εκπαιδευτής του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Κυνοφιλίας (ΠΑ.Σ.ΕΚ.Σ.), φιλόζωοι, εκπρόσωποι του Κυνοκομείου και της Δημοτικής Αστυνομίας, οι οποίοι θα καταθέσουν την εμπειρία, τις απόψεις και τις προτάσεις τους.
Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν όλοι όσοι συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το φαινόμενο των αδέσποτων ζώων που εισέρχονται στον αστικό ιστό της πόλης, όπως κτηνοτρόφοι, κυνηγοί και κάτοικοι όμορων κοινοτήτων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην εμπλοκή της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς ένας από τους βασικούς στόχους της πρωτοβουλίας είναι η διαμόρφωση μιας νέας γενιάς πολιτών με σωστή αντίληψη, υπευθυνότητα και γνώση γύρω από τα ζητήματα διαχείρισης δεσποζόμενων και αδέσποτων σκύλων.
Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, το πρόβλημα των ζώων συντροφιάς – είτε πρόκειται για αδέσποτα είτε για δεσποζόμενα – δεν περιορίζεται μόνο στις νομικές δυσκολίες ή στην έλλειψη πόρων. Είναι, πάνω απ’ όλα, θέμα νοοτροπίας. Και αυτήν τη νοοτροπία καλείται η κοινωνία της Βέροιας να αλλάξει μέσα από τον διάλογο, την ενημέρωση και την ενεργή συμμετοχή.
Η ημερίδα φιλοδοξεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα σε μια διαρκή πορεία συνεννόησης, πρόληψης και υπεύθυνης συμπεριφοράς, προς όφελος όχι μόνο των ζώων, αλλά και της ποιότητας ζωής στην πόλη.