tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Κορονοϊός και πληγές στην τοπική οικονομία, άνοιγμα σχολείων και αγροτικά ζητήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Με συκρατημένη αισιοδοξία δέχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας την άρση των περιοριστών μέτρων στην κίνηση των πολιτών. Το θέμα του κορονοϊού κυριάρχησε και πάλι στην συνεδρίαση, όχι μόνο με το έγινε μέχρι σήμερα αλλά και με το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Ανησυχία βέβαια υπήρξε σχετικά με το πώς θα κλείσουν οι πληγές στην οικονομία και πως θα στηριχθούν επιχειρήσεις που επλήγησαν όπως αυτές του κλάδου της εστίασης. 

Στην συζητήση έγινε αναφορά στο άνοιγμα των σχολείων και το τι μέτρα θα ληφθούν για την ασφαλή παρουσία μαθητών στην τάξη. Επίσης τέθηκαν ζητήματα που αφορούν αγροτικά θέματα αλλά θέματα καθημερινότητας.

«Υπάρχει μια αισιοδοξία ότι θα πάνε τα πράγματα καλύτερα και θα επιστρέψουμε στον φυσικό μας χώρο» σχολίασε ο πρόεδρος Άρης Λαζαρίδης, με αφορμή την χαλάρωση των μέτρων.

«Αισιοδοξία αλλά η εικόνα που είδαμε έξω από την Εθνική Τράπεζα ήταν απογοητευτική. Σαν να μην συνέβη τίποτα» σχολίασε ο δήμαρχος και πρόσθεσε:  «Μπαίνουμε στην β’ φάση του κορονοϊού. Είναι φάση ισορροπίας. Ο Μάιος θα είναι το κλειδί για την συνέχεια. Όπως πορευτήκαμε έως τώρα, έτσι θα πρέπει να συνεχίσουμε, άσχετα αν έχουμε άλλες απόψεις. Πρέπει να σεβαστούμε το επιστημονικό προσωπικό».  «Θα μπορούσε να στείλει την δημοτική αστυνομία ο δήμος» απάντησε ο κ. Γουλτίδης για φαινόμενα όπως αυτό της Εθνικής. «Ο κόσμος βλέπει και κρίνει για τους ουραγούς. Περιμένουμε από τον κ. Γουλτίδη δημιουργική αντιπολίτευση» απάντησε ο δήμαρχος.

Ο κ. Βοργιαζίδης είπε ακόμη: «Ο δήμος προχώρησε σε όλα τα απαραίτητα. Κατέβαλε υπερπροσπάθειες με όλες του τις υπηρεσίες. Όλες οι υπηρεσίες παράγουν έργο στο μέτρο του δυνατού. Συζητήσαμε με αντιδήμαρχο και προέδρους σχολικών επιτροπών για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το άνοιγμα των σχολείων». Σχολιάζοντας ο κ. Γουλτίδης είπε ότι ο δήμος Βέροιας ήταν ουραγός σε πρωτοβουλίες και ακολουθούσε μόνο τις οδηγίες της πολιτείας.

«Μπαίνουμε σε μια νέα φάση και απαιτείται πολύ προσοχή από όλους μας» σχολίασε η κ. Μπατσαρά και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κατέβαλαν οι υγειονομικοί και στις θυσίες των πολιτών όλο αυτό το διάστημα. Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προσπάθεια του δημάρχου και την δημοτικής αρχής τονίζοντας ότι έμειναν κοντά στους πολίτες αυτό το διάστημα. «Ένας μεγάλο βάρος της πανδημίας το σήκωσε ο δήμος, ακολουθώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης» σημείωσε και πρόσθεσε ότι από σήμερα θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα προβλήματα που δημιούργησε η καραντίνα σε επιχειρήσεις, εργαζομένους και δήμους. Η κ. Μπατσαρά είπε ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στο που πετάνε χρησιμοποιημένες μάσκες.

Για το ΔΗΠΕΘΕ η κ. Μπατσαρά είπε ότι ακολουθεί τις οδηγίες του Υπουργείου, τόσο για το προσωπικό όσο και για τους μαθητές των εργαστηρίων. Επίσης είπε ότι η Θεατρική Άνοιξη εφήβων και το συνέδριο των σκηνοθετών, λόγω των μέτρων δεν θα γίνει. Αναφορικά με τη παραγωγή «Τρωάδες», η κ. Μπατσαρά είπε ότι θα πραγματοποιηθεί.

«Νοσταλγήσαμε την παλιά μας καθημερινότητα και η άρση των μέτρων να αποδειχθεί ωφέλιμη. Η κυβέρνηση έλαβε έγκαιρα μέτρα. Από την κρίση αναδείχθηκαν ευκαιρίες αλλά και στρεβλότητες της κυβέρνησης» είπε ο κ. Κορωνάς. Εξηγώντας σημείωσε ότι η Ελλάδα στο μέλλον θα μπορέσει να δεχθεί περισσότερους τουρίστες ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει πεδίο δράσης λαμπρό σε αγροτικά προϊόντα όπως το ροδάκινο με αναφορά ότι παράχθησαν σε περιοχές χωρίς κορονοϊό. Αναφορικά με τα στρεβλά πράγματα, ο κ. Κορωνάς μίλησε για την αντιμετώπιση των επιστημόνων με την διαδικασία των voucher. «Στοχοποιήθηκαν τα ΚΕΚ κι όχι ο υπουργός. Επίσης στοχοποιήθηκε η Πρωτοψάλτη κι όχι οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού που δημιούργησαν συνωστισμό έξω από Μέγαρο Μαξίμου» είπε ο κ. Κορωνάς.

Την διαφωνία του με την επιλογή της κ. Πρωτοψάλτη εξέφρασε και στην συνεδρίαση ο Κώστας Ρίζος σημειώνοντας ότι έγινε για επικοινωνιακούς λόγους ενώ θα μπορούσε να κάνει συναυλία για τους συναδέλφους της που δεν μπήκαν στα μέτρα στήριξης.

Ο Παύλος Παυλίδης

Ο Παύλος Παυλίδης ρώτησε, για το ποιες ενέργειες έγιναν στο θέμα κορονοϊού με τις ομάδες Ρομά και προσφύγων, τι θα γίνει με τις μάσκες, αν είναι μεγάλο ή μικρό πράσινο σημείο στην είσοδο της πόλης, αν κομπιούτερ δόθηκαν μόνο σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αν υπάρχουν έτοιμες προτάσεις για κατάθεση στο ΕΣΠΑ και αν υπάρχει αποθεματικό στο ΚΑΠΑ.  

Για προγράμματα ΕΣΠΑ, γίνεται δουλειά από την υπηρεσία, απάντησε ο αντιδήμαρχος Αλέκος Τσαχουρίδης.

Για τα χρήματα που ήρθαν για τους Ρομά, ο Στάθης Κελεσίδης είπε ότι γίνεται χρηστή διαχείριση στην προμήθεια υλικών και πρόσθεσε ότι έγιναν απολυμάνσεις στον οικισμό τους ενώ υπήρξαν και ενημερώσεις.

«Εμείς διαφωνούμε με την τοποθεσία του νέου κοιμητηρίου. Είναι πολύ κοντά στην πόλη και πιστεύουμε ότι είναι μια περιοχή που θα αναπτυχθεί» τόνισε ο κ. Παυλίδης και πρόσθεσε ότι κάποια ζητήματα προγραμμάτων που αφορούν για παράδειγμα θέσεων ή επιλογών, να περνάνε πρώτα από δημοτικό συμβούλιο για να συμβάλουν με τις προτάσεις τους και οι παρατάξεις της μειοψηφίας.

«Είναι μεγάλο πράσινο σημείο και έχει ολοκληρωθεί η χρηματοδότησή του. Επίσης το θέμα με το κοιμητήρια το θέμα έχει προχωρήσει. Τόσο το ένα όσο και το άλλο είναι θέματα χρόνων, έχουν κλείσει αυτά τα θέματα, δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω» απάντησε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος και υπερασπίστηκε τις επιλογές που έγιναν λέγοντας ότι είναι οι σωστές ενώ για τις μάσκες σχολίασε: «Ως δήμος, μας απασχολεί η διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων αλλά δεν είναι δουλειά του δήμου» και πρόσθεσε ότι δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και πρέπει  να το πετάει κανείς με προσοχή. Για τις μάσκες και τα γάντια, ο κ. Ρίζος είπε ότι πρέπει να μπαίνουν σε σακούλα και να πετιούνται σε πράσινους κάδους.

Ο Αντώνης Μαρκούλης

Ενημέρωση για την πρόσκληση ενδιαφέροντας που εξέδωσε ο δήμος Βέροιας για εργάτες γης ζήτησε ο Αντώνης Μαρκούλης.  Για μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών μίλησε στην απάντησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηλίας Τσιφλίδης και πρόσθεσε ότι υπάρχουν αιτήσεις και από δημότες άλλων δήμων. Ο κ. Τσιφλίδης είπε ότι υπάρχει μια επιφύλαξη σχετική με το μεροκάματο.

Αναφορικά με τον χώρο που έχει παραχωρηθεί στα καταστήματα εστίασης στην Βέροια, ο κ. Μαρκούλης είπε ότι αυτός δεν θα φτάσει. Πρότεινε να γίνει μια πρόσκληση ενδιαφέροντας σε καταστηματάρχες και όπου υπάρχει δυνατότητα να τους παραχωρηθεί ατελώς επιπλέον κοινόχρηστος χώρος για να αναπτύξουν καρέκλες και τραπέζια. Την πρόταση του Αντώνη Μαρκούλη υποστήριξε ο Δημήτρης Τσανακτσίδης, σημειώνοντας ότι αυτό δεν θα πρέπει να γίνει την ώρα που είναι ανοιχτή η αγορά.

Για το Νομοσχέδιο για το Περιβάλλον, ο κ. Μαρκούλης είπε ότι η κυβέρνηση το εισάγει χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση, το οποίο εξυπηρετεί κυρίως το ιδιωτικό κέρδος κι όχι το δημόσιο. «Θα πρέπει να γίνει μια παρέμβαση για να ανασταλεί η ψήφιση του Νομοσχεδίου και να ερωτηθούν οι φορείς» σημείωσε ο κ. Μαρκούλης.

Ο κ. Γουλτίδης είπε ότι αν δεν αλλάξει ο κανονισμός, οι καταστηματάρχες θα έχουν πρόβλημα με την αστυνομία. Με αυτή την παρατήρηση συμφώνησε και ο Κυριάκος Θεοδωρίδης και πρότεινε απαλλαγή δημοτικών τελών αλλά και δημοτικών ενοικίων. «Η μέριμνα αυτή πρέπει να δοθεί σε όλο τον δήμο και όχι μόνο στο αστικό κέντρο» είπε ο κ. Θεοδωρίδης.

Ο δήμαρχος, κλείνοντας το θέμα είπε: «Υπάρχει μια πρωτοβουλία από το Υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ για να βοηθηθούν τα καταστήματα και θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια γι αυτό, πάντα με σεβασμό στους πεζούς και τα εμπορικά καταστήματα».

Η καθαριότητα

Ο τομέας καθαριότητας τα πήγε πολύ καλά είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας ανταποκρίθηκαν στα καθήκοντά τους και βοήθησαν στην διανομή τροφίμων ΤΕΒΑ . «Από τους ωραίους περιπάτους αυτών ημερών, βρόμησαν κοινόχρηστοι χώροι και καθαρίστηκαν» σχολίασε ο κ. Παπαδόπουλος.

Επίσης η υπηρεσία, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, αυτό το διάστημα μαζεύει υλικά που βγάζουν αυτή την περίοδο από τις αυλές τους οι πολίτες που επιδόθηκαν σε εργασίες στα σπίτια του με αφορμή την καραντίνα αλλά και την εποχή.

Σχολεία του δήμου

Τι θα γίνει με μια σειρά ζητήματα που θα δημιουργήσει άνοιγμα των σχολείων ρώτησε να μάθει ο Γιάννης Τσαναξίδης.

Η κ Ράλλη συνεχάρη τον κ. Δέλλα για την προσπάθεια να ενισχύσει τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πρότεινε να αναζητηθούν χορηγοί για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού.

Απαντώντας η αντιδήμαρχος Συρμούλα Τζήμα είπε ότι έγινε προσεκτική απολύμανση σε όλους τους χώρους έκανε ο δήμος Βέροιας και ενημέρωσε για τις ενέργειες προμήθειας υπολογιστών για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. «Οι μεγαλύτερες ανάγκες έχουν καλυφθεί» είπε η κ. Τζήμα.

Η αντιδήμαρχος ενημέρωσε τους συμβούλους για το τι αποφασίστηκε για το άνοιγμα των σχολείων, όπως το σχολαστικό καθάρισμα των λυκείων. Επίσης, θα βοηθήσουν και οι καθαρίστριες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το υπουργείο θα στείλει αντισηπτικό υγρό και θα μοιραστεί στα σχολεία. Επίσης θα δοθούν μάσκες. Ότι άλλο υλικό χρειαστεί, θα τακτοποιηθεί από τις σχολικές επιτροπές. Τέλος, αναφορικά με το ωράριο των σχολείων, θα γίνει εκ περιτροπής.

Την ενημέρωση συμπλήρωσαν οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών Θανάσης Δέλλας και Χρήστος Τσιούντας λέγοντας τι έγινε αυτό το διάστημα.

Ο κ. Δέλλας επίσης είπε ότι έγινε πρόταση προς τα σχολεία, με τα ταμειακά τους διαθέσιμα να προμηθευτούν τώρα πετρέλαιο θέρμανσης επειδή έχει πέσει σημαντικά η τιμή του και θα προκύψει ένα όφελος 35%.

Αγροτικές εργασίες και μετανάστες

Την Πέμπτη έγινε τηλεδιάσκεψη με τους δημάρχους Ημαθίας, Πέλλας και στελέχη από το Υπουργείο Μετανάστευσης με θέμα τους πρόσφυγες και το ζήτημα να απασχοληθούν σε εργατικές εργασίας. Οι δήμαρχοι θεωρούν ότι δεν είναι καιρός για πειραματισμούς και ότι οι Αλβανοί είναι πιο κατάλληλοι. Οι δήμαρχοι ενημερώθηκαν ότι αρχίζει η διαδικασία έκδοσης πράσινων καρτών των μεταναστών. Το πρόγραμμα «Ήλιος» καλύπτει τις ανάγκες των προσφύγων για έξι μήνες μέχρι να βρουν δουλειά και ο καθένας τους μπορεί να πάει σε όποιο μέρος θέλει  για δουλειά.

Ένα ερώτημα που δεν απαντήθηκε είναι τι θα γίνει με τα hot spot, αν θα κλείσουν ή αν θα αρχίσουν να έρχονται άλλοι μετανάστες. «Θα πρέπει να έχουν εξασφαλισμένη στέγη και δουλειά πριν έρθουν στην Ημαθία» σχολίασε ο δήμαρχος.

Διευκρινίσεις τόσο για το πρόγραμμα Ήλιος όσο και για το πώς θα κυκλοφορήσουν οι μετανάστες, ζήτησε ο Δημήτρης Τσανακτσίδης. Ο δήμαρχος ενημέρωσε για το θέμα και πρόσθεσε ότι υπάρχει ανησυχία αν θα συνεχίσουν να έρχονται στο hot spot της Αγίας Βαρβάρας νέοι μετανάστες.

«Να δουλέψουν με δικαιώματα και υποχρεώσεις, χωρίς εκβιασμούς και αντιπαραθέσεις» σχολίασε ο Γιάννης Τσαναξίδης.

Ξεκίνησε το έργο ύδρευσης στο Μακροχώρι

Ξεκίνησε το έργο ύδρευσης του Μακροχωρίου και πάει καλά είπε ο κ. Διαμάντης ενώ σύντομα θα τελειώσει ο προσυμβατικός έλεγχος για να υπογραφεί η σύμβαση για το έργο αποχέτευσης του Διαβατού.

Ο κ. Διαμάντης αναφέρθηκε και σε ιατρικά μηχανήματα που δωρίστηκαν στο Νοσοκομείο Βέροιας.

Τιμή στην Γενοκτονία των Ποντίων

Όπως πέρσι έτσι και φέτος θα φωτιστεί κόκκινο και μαύρο το δημαρχείο Βέροιας και θα μπουν πανό για την Γενοκτονία των Ποντίων.

Αποζημιώσεις στα ροδάκινα

Ο αντιδήμαρχος Ηλίας Τσιφλίδης ενημέρωσε ότι οι αποζημιώσεις της ζημιάς που έκανε το μπουρίνο τον περσινό Ιούλιο, δεν έχουν έρθει. «Μας λένε ότι θα έρθουν σύντομα αλλά αποτέλεσμα δεν υπάρχει ακόμη» είπε ο κ. Τσιφλίδης.

Για τον φετινό παγετό, ο κ. Τσιφλίδης είπε ότι εντάχθηκαν μόνο τα πρώιμα ροδάκινα και νεκταρίνια και όχι τα συμπύρηνα που υπέστησαν ζημία.

Ο αθλητισμός

Ο κ. Ακριβόπουλος ενημερώνοντας το σώμα για την τηλεδιάσκεψη με τον κ. Αυγενάκη, σημείωσε ότι το πλάνο ξεκίνησε πιλοτικά με τους ελίτ αθλητές και σύντομα θα ακολουθήσουν προπονήσεις αθλητές τένις.

Ως ενδεδειγμένος χώρος άθλησης αυτή την στιγμή, θεωρείται στον δήμο μόνο το ΕΑΚ και αφορά αθλήματα που δεν εγκυμονούν κινδύνους.

Ο πρόεδρος ΚΑΠΑ Λεωνίδας Ακριβόπουλος σημείωσε ακόμη ότι έγινε συλλογικά μια καλή προσπάθεια για την μη διάδοση της ασθένειας και πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να ανοίξουν όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις μαζί. Για την ώρα, μόνο η Σοφία Υφαντίδου, διεθνής αθλήτρια στίβου, μπορεί να κάνει προπόνηση ως προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για όλους τους υπόλοιπους, αθλητές και κοινό, οι αθλητικές εγκαταστάσεις παραμένουν κλειστές.

Άλλα θέματα 

Αναφορικά με το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, ο κ. Ακριβόπουλος σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι μοιράζουν πλέον και μερίδες έτοιμου φαγητού μεσημέρι και βράδυ. Επίσης ο δήμος έλαβε και κλουβάκια με ξηρά τροφή για τους ίδιους οφελούμενους, την οποία σιγά – σιγά διανέμει .

Πρέπει να αναγνωριστεί η προσφορά τους με μονιμοποίησή τους, σημείωσε για τους εργαζόμενους στο Βοήθεια στο Σπίτι  ενώ για τις μερίδες που μοιράζονται, είπε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της φτώχειας.

Στην ανάδειξη του περιπάτου ως κέρδος από την καραντίνα, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Πυρινός κάνοντας την ευχή να συνεχιστεί. Επίσης ζήτησε  για μια σειρά παρεμβάσεων στο Άλσος Παπάγου. Ακόμη, ζήτησε την δενδροφύτευση σε διάφορά σημεία της πόλης για να γίνει πιο πράσινος ο δημόσιος χώρος, στο αστικό κέντρο. «Έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις στο Άλσος τα τελευταία χρόνια. Οι φυτεύσεις δεν είναι το σοβαρό ζήτημα αλλά η αναζωογόνηση. Τα μονοπάτια είναι καθαρά αλλά θα πρέπει να τα κρατάμε καθαρά» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Μεταφορά πόρων από εκδηλώσεις που δεν θα υλοποιήσει η ΚΕΠΑ, στην τεχνική υπηρεσία για κατασκευή έργων πρότεινε ο Γιώργος Γουλτίδης. Για τις εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ που δεν έγιναν, ο κ. Κορωνάς είπε ότι αναβλήθηκαν και αν στο τέλος ακυρωθούν, στο τέλος της χρονιάς θα γίνει το ταμείο και αν περισσέψουν τα χρήματα, θα είναι μικρότερη η χρηματοδότηση του δήμου.

Στα προβλήματα που δημιούργησε στην οικονομία η πανδημία του κορονοϊού αναφέρθηκε ο Λάζαρος Ασλανίδης και πρόσθεσε ότι μελέτη της ΓΣΕΒΕ αναφέρει 1/7 επιχειρήσεις θα κλείσει το πρώτο εξάμηνο (100. 000 επιχειρήσεις και περισσότεροι από 200.000 οι άνεργοι). Ο κ. Ασλανίδης είπε ότι θα πρέπει ο δήμος να διεκδικήσει χρηματοδότηση για να μειώσει τα δημοτικά τέλη στις τοπικές επιχειρήσεις.

Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στους αγροτικούς ψεκασμούς που γίνονται σε ακατάλληλες ώρες ζητώντας να γίνει ενημέρωση στους παραγωγούς που έχουν κτήματα δίπλα σε οικισμούς. Παρέμβαση του δήμου και στο θέμα της ρύπανσης  γύρω από παροχές νερού για γέμισμα βυτίων.  «Είναι πολύ ωραία πρόταση και την υιοθετούμε. Δεν έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς γι αυτό το θέμα» απάντησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Επίσης ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στο θέμα της στοάς των ΚΤΕΛ ρωτώντας αν έχουν το δικαίωμα να κλείσουν την είσοδο.

Για μια σειρά διαδικτυακές δράσεις της ΚΕΠΑ, που υλοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Θεόφιλος Κορωνάς. Η ΚΕΠΑ δεν θα απολέσει την παρουσία που είχε άλλα καλοκαίρια και με τις παρεμβάσεις που θα χρειαστούν (με το 1/3 της χωριτικότητας) θα γίνουν συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Επίσης θα ζητήσουμε να γίνουν εκδηλώσεις σε γειτονίες.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69