tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Μήνυμα Δημάρχου Βέροιας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Με αφορμή την επέτειο της Γενοκτοντίας των Ελλήνων του Πόντου, ο δήμαρχος Βέροιας έκανε την εξής δήλωση:

"Κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου τιμούμε την ιερή μνήμη για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Είναι ημέρα πένθους για μία από τις πιο  μελανές και αιματοβαμμένες σελίδες της ιστορίας μας. Στις 19 Μαΐου του 1919 τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο για την τελειωτική εξόντωση των Ελλήνων σε όλον τον Πόντο. Μέχρι το 1924 ο Πόντος είχε δεχθεί μία ανείπωτη θηριωδία. 1134 Εκκλησίες καταστράφηκαν, 960 Σχολεία γκρεμίστηκαν, 353.000 Πόντιοι εξολοθρεύθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων.

Η εκτόπιση, η εξάντληση, οι κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα, η δίψα και οι εν ψυχρώ εκτελέσεις σημάδεψαν την ιστορία με τις μαύρες ημέρες του αφανισμού του Ποντιακού Ελληνισμού.

Οι Έλληνες του Πόντου υπήρξαν πάντοτε ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων, διατηρώντας την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό των Ελλήνων στον Πόντο και την Μικρά Ασία. Ακόμη κι όταν εγκαταστάθηκαν στις νέες πατρίδες δεν έχασαν ούτε στιγμή το αίσθημα υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας, χαρακτηριστικά που παραμένουν μέχρι και σήμερα αναλλοίωτα.

Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο», ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα.

Ο σεβασμός στη μνήμη των Ποντίων, που έχυσαν το αίμα τους δεν αρχίζει και δεν τελειώνει μόνο σε αυτή την ημέρα. Τους οφείλουμε τη δικαίωση. Δικαίωση για τους χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες του Πόντου που θα έρθει μέσα από τη συνεχή προσπάθεια για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από τη διεθνή κοινότητα. Ο Δήμος Βέροιας τιμά τη 19η Μαΐου με μαύρες σημαίες στο Δημαρχείο και φωταγώγηση του κτιρίου στο κόκκινο χρώμα".

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69