Σκουπίδια

Του Τάσου Τασιόπουλου

- Ανεξήγητα γιατί, πάρα πολλοί δήμοι στην  Ελλάδα έχουν μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο χωρίς βέβαια να προκαλούν την αγανάκτηση των κατοίκων καθώς δημότες  ήταναυτοί  που επέλεξαν ποιούς ήθελαν εκτός των άλλων να μαζεύουν και τα σκουπίδια τους.

- Σκουπίδια και ξερά χόρτα από τη μια μεριά και καπάκια της αποχέτευσης που ξεβυζαίνουν από την άλλη μαζί με τις ιδανικές για τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων συνθήκες θερμοκρασίας, εκτός των άλλων, αποτελούν ιδανικά προπλάσματα για λοιμώξεις και μικρόβια ως φορείς διαφόρων νοσημάτων.

- Βέβαια η πολική είναι κατ' αρχήν μια σχέση προσώπων γιατί καταλήγει να είναι η σχέση των σχέσεων.

- Είναι η σχέση που συμπυκνώνει όλες τις άλλες σχέσεις.

- Σχέσεις οικονομικές, αισθητικές, συναισθηματικές, επικοινωνιακές και κυρίως σχέσεις μοιράσματος εξουσίας.

- Είναι οι σχέσεις που διαμορφώνουν το γενικό συμφέρον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την αλληλεγγύη αλλά και το ποιος και γιατί θα γίνει αντιδήμαρχος για να απονέμει κοινωνική δικαιοσύνη ή να μαζεύει τα σκουπίδια.

- Βέβαια το νέο θεσμικό πλαίσιο του νόμου του “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ” ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης των δήμων και των περιφερειών της χώρας και μαζί με την τελευταία νομοθετική  παρέμβαση της νέας κυβέρνησης περί “κυβερνησιμότητας των δήμων” έφεραν έναν νέο τρόπο αναδιανομής της εξουσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κυρίως στο χαμηλότερο επίπεδο οργάνωσης της Τοπικής Κοινωνίας.

- Ένα τέτοιο πλαίσιο αφορά τους πάντες και τα πάντα.

- Αφορά αυτούς που ψηφίζουν – που συνήθως δεν ξέρουν τί κάνουν γι αυτό προκύπτουν οι κοψοχέρηδες της Δευτέρας – αφορά τις πολιτικές λειτουργίες, αφορά την φυσιογνωμία του δήμου και της περιφέρειας, αφορά τους συσχετισμούς δυνάμεων, αφορά τις νοοτροπίες και τις πρακτικές, αφορά τα πρόσωπα κυρίως για όσα προεκλογικά υπόσχονταν και όσα μετεκλογικά στρέγουν να μοιραστούν.

- Σαν προχτές στις 24 Αυγούστου του 79μ.χ. Οι κάτοικοι της Πομπηίας και όχι κάποιας Αλεξάνδρειας, ένιωσαν το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια τους καθώς το ηφαίστειο Βεζούβιος εκσφενδόνιζε λάβα και στάχτη που τους σκέπασε όχι βέβαια για μια τετραετία αλλά για πολλούς αιώνες.

- Πριν την έκρηξη του ηφαιστείου όλοι ήταν ευτυχισμένοι γιατί ο Βεζούβιος τους απέφερε αρκετά πενηντάρικα λόγω της εφορίας του εδάφους και κανένας δεν ήθελε να δει αυτό που θα ακολουθούσε. Όλοι έκρυβαν το κεφάλι τους σαν την στρουθοκάμηλο μέσα στην άμμο μένοντας στον ονειρικό κόσμο της εικονικής πραγματικότητας.

- Φυσικά και δεν άλλαξε τίποτα από το 79 μ.χ γιατί και σήμερα όλοι βλέπουν τα πρόσκαιρα καλά που φέρνουν οι Βεζούβιοι και κανένας τον ηφαιστειακό κρατήρα.

- Κανένας δεν υπολογίζει την υπόγεια λάβα των παράταιρων συμφωνιών που συνήθως γίνονται κάτω από το τραπέζι με ιδιαιτέρως περίπλοκο και δαιδαλώδη τρόπο που δεν αφορούν ούτε τα σκουπίδια ούτε τα όσα ξεβυζαίνουν από τα καπάκια των αποχετεύσεων.

- Αυτό το πράγμα όμως έχει μια ιδιαίτερη σημασία γιατί οδηγεί τους συνειδητοποιημένους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι, απαισιόδοξοι, αποστασιοποιημένοι και δύσπιστοι για τέσσερα χρόνια παρά κάνα δυο μήνες για όσο δηλαδή διαρκεί μια ακέραια Τοπικοαυτοδιοικητική περίοδος γεμάτη σκουπίδια και ξεβρασμένα λήμματα.

ΥΓ1. Εδώ και καρό κυκλοφορούσε μια φήμη που ήθελε σε έναν δήμο συνδιαλλαγή και μοίρασμα συγκεκριμένων θέσεων.

- Ήταν φήμη και έγινε πράξη;

ΥΓ2.εδώ και αρκετό καιρό σε έναν άλλο δήμο κυκλοφορεί επίσης μια φήμη για χιλιαρίσιο βόλεμα αποτυχόντων στις εκλογές.

- Ευτυχώς αυτό δεν ισχύει στην πλειοψηφία των δήμων, γιατί απ' ότι ακούγεται αποτελεί ισχυρό πλήγμα στον προϋπολογισμό με μηδενική προσφορά.

ΥΓ3. Σε έναν άλλο πάλι δήμο δεν ξέρουν τί τους γίνεται με αποτέλεσμα να χάσουν στις πρώτες και καθοριστικές ψηφοφορίες τα αυγά και τα καλάθια.

- Ας είναι έχει καιρό και να μάθουν και να διορθωθούν , αν βέβαια δεν είναι – που είναι – ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

ΥΓ4. Είναι βέβαιο ότι υπήρξε ένα άστεγο ακροατήριο με αντιδεξιά ανακλαστικά που μπερδεύτηκε από την μακρόχρονη άσκηση εξουσίας του ΠΑΣΟΚ και των λαθών που διαπράχτηκαν και γοητεύτηκε από την ψευδαίσθηση της αριστερής ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ.

- Σήμερα το ακροατήριο αυτό απογοητευμένο διπλά από τον ακροδεξιό συγχρωτισμό του ΣΥΡΙΖΑ κάθε μέρα μεγαλώνει και προβληματίζεται.

- Η πρόταση και κεντρικών στελεχών για αναδιάταξη του ΠΑΣΟΚ είναι μια  ευκαιρία πραγματικής κεντροαριστερής ανασυγκρότησης.