Ορκίσθηκαν ο νέος δήμαρχος Βέροιας και οι νέοι σύμβουλοι

orkomosia vorgia

Πραγματοποιήθηκε στο Χώρο Τεχνών Βέροιας η ορκωμοσία του νέου δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη και των νέων, τοπικών και δημοτικών συμβούλων. Τις ευχές του για καλή θητεία έδωσε ο Μητροπολίτης καλώντας το νέο δήμαρχο να δοξάσει την πόλη που επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία ο νέος δημαρχος σημείωσε τα εξής: 

"Σεβασμιώτατε, κύριοι Βουλευτές, κύριε αντι-Περιφερειάρχη, κυρία Δήμαρχε, Δήμαρχε Αλεξάνδρειας, Δήμαρχε Νάουσας, αξιότιμοι εκπρόσωποι των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, εκλεγμένοι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, επίσημοι προσκεκλημένοι, φίλες και φίλοι,

Με τη σημερινή πανηγυρική τελετή και την ορκωμοσία των νέων δημοτικών και τοπικών συμβούλων επικυρώνεται και τυπικά το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του περασμένου Μαΐου και κατ' επέκταση η βούληση του εκλογικού σώματος στο Δήμο Βέροιας.

Κατ' αρχήν, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημότες της Βέροιας για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο συνδυασμό μας και το πρόσωπό μου. Με αίσθημα ευθύνης, σοβαρότητα και σύνεση δεσμεύομαι να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη σας, λειτουργώντας ως Δήμαρχος όλων των δημοτών και με γνώμονα πάντα το κοινό συμφέρον.

Σήμερα ξεκινά ουσιαστικά η πορεία της νέας Δημοτικής Αρχής σ' ένα περιβάλλον απρόβλεπτο, ρευστό και αβέβαιο. Η παρατεταμένη ύφεση έχει επηρεάσει κάθε πλευρά της δημόσιας και οικονομικής ζωής, έχει επηρεάσει κάθε νοικοκυριό και κάθε συμπολίτη μας.

Δυστυχώς, η τοπική αυτοδιοίκηση δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Ο Καλλικράτης σε συνδυασμό με τις περικοπές και την ευρύτερη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα έχουν δημιουργήσει μια νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα.

Στη νέα αυτή πραγματικότητα, καλούμαστε να παράξουμε και να προσφέρουμε περισσότερα, έχοντας στη διάθεσή μας λιγότερα. Λιγότερο προσωπικό, λιγότερη κρατική βοήθεια αλλά και λιγότερη εμπιστοσύνη από την πλευρά των πολιτών για την τοπική αυτοδιοίκηση και γενικότερα για τους δημόσιους θεσμούς.

Με λίγα λόγια έχουμε ένα δύσκολο έργο μπροστά μας.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι εάν τελικά μπορούμε να πετύχουμε. Εάν μπορούμε να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις στα μεγάλα και μικρά προβλήματα της περιοχής μας, εάν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ιστορικές προκλήσεις της εποχής.

Σας απαντώ με απόλυτη ειλικρίνεια και βεβαιότητα ότι μπορούμε αλλά οφείλουμε πρώτα να μετατρέψουμε τις ιστορικές προκλήσεις σε δημιουργική ορμή.

Χρειάζεται τα σημερινά προβλήματα να μη γίνουν δικαιολογία αλλά αντίθετα να αποτελέσουν εφαλτήριο ριζικών τομών και αλλαγών.

Χρειάζεται να επαναχαράξουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούμε. Να ξανά προσδιορίσουμε τη σχέση τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιου και παραγωγικού τομέα.

Χρειάζεται να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας, να σκεφτούμε πέρα από τα στενά όρια του μικρόκοσμού μας.

Χρειάζεται να συνεργαστούμε ουσιαστικά, μακριά από δογματισμούς, στερεότυπες αντιλήψεις, εγωισμούς ή μικρό συμφέροντα.

Φίλες και φίλοι,

Χρειάζεται να αλλάξουμε πρωτίστως οι ίδιοι. Να αλλάξουμε μικρές καθημερινές συνήθειες που είναι όμως ικανές να φέρουν σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής μας.

Να αλλάξουμε την κατεστημένη νοοτροπία «τα περιμένω όλα από το κράτος» και να αντιληφθούμε ότι και εμείς οι ίδιοι έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης είτε ατομικής είτε συλλογικής όταν λειτουργούμε σε επίπεδο φορέων.

Να αλλάξουμε τον τρόπο που συνεργαζόμαστε και να κοιτάξουμε για ευκαιρίες ανάπτυξης εκεί που προηγουμένως δεν είχαμε σκεφτεί ότι υπάρχουν.

Να σχεδιάσουμε πολιτικές και προγράμματα που ουδέποτε στο παρελθόν οραματιστήκαμε.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δική μας ευθύνη, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η Δημοτική Αρχή θα πορευτεί με όραμα, σχέδιο, διαφάνεια, πνεύμα συνεργασίας, τόλμη και αποφασιστικότητα.

Θα αξιολογήσει κάθε σοβαρή αναπτυξιακή πρόταση.

Θα αξιοποιήσει τη γνώση, την εμπειρία και τη τεχνογνωσία του τοπικού επιστημονικού δυναμικού καθώς και των τοπικών φορέων, συλλόγων και σωματείων.

Θα αναζητήσει συνεργασίες σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί μόνοι μας πλέον δεν μπορούμε να φτάσουμε πολύ μακριά.

Το όραμά μας, όπως διατυπώθηκε αρκετές φορές κατά την προεκλογική περίοδο, δεν είναι άλλο από την καλλιέργεια προϋποθέσεων ευημερίας για τους κατοίκους του δήμου μας.

Να σχηματίσουμε δηλαδή μέτωπο στην κρίση και να δημιουργήσουμε πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης για τον τόπο μας.

Η ευόδωση του οράματος περνάει όμως από μια σειρά μικρότερων και μεγαλύτερων στόχων όπως:

1. Αποτελεσματική Διαχείριση της Καθημερινότητας. Στο κομμάτι αυτό, πέρα από τη δική μας προσπάθεια απαιτείται και η βοήθεια όλων των πολιτών. Να προσπαθήσουμε όλοι να γίνουμε ακόμα πιο καλοί πολίτες, να αγαπήσουμε περισσότερο την πόλη μας και τα χωριά μας.

2. Αξιοποίηση των Διαθέσιμων Χρηματοδοτικών Εργαλείων. Η επόμενη πενταετία είναι ιδιαίτερη κρίσιμη γιατί θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία να κάνουμε κάτι σημαντικό. Και αναφέρομαι, στο νέο ΕΣΠΑ, το ΣΕΣ, που συμπίπτει χρονικά με τη νέα δημοτική περίοδο.

Δε θα αφήσουμε αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη όπως δε θα αγνοήσουμε οποιαδήποτε άλλη χρηματοδοτική ευκαιρία που θα προκύψει από επιμέρους εθνικά και κοινοτικά προγράμματα.

3. Αναζήτηση Επενδυτικών και Αναπτυξιακών Ευκαιριών. Οφείλουμε να αναδείξουμε και να προβάλουμε τα πλεονεκτήματά μας. Να καλλιεργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις και συμπράξεις.

Να αξιοποιήσουμε τη δημοτική περιουσία, με σεβασμό πάντα στο δημόσιο συμφέρον και το φυσικό περιβάλλον.

Να συνεργαστούμε με τις παραγωγικές ομάδες και τους επαγγελματικούς φορείς ώστε να χτίσουμε από κοινού μια ισχυρή, διακριτή και αξιόπιστη παραγωγική και τουριστική ταυτότητα.

Να προωθήσουμε τη νεανική και την καινοτομική επιχειρηματικότητα.

4. Διεύρυνση Συνεργασιών. Όπως τόνισα νωρίτερα είναι αδύνατον σήμερα να πορευτούμε μόνοι μας. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τις συνεργασίες του δήμου.

Να εντάξουμε το δήμο σε περισσότερα δίκτυα πόλεων, να συνεργαστούμε με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, να αναζητήσουμε νέες αδελφοποιήσεις με πραγματικό όφελος για τον τόπο.

5. Ενίσχυση Κοινωνικών Δομών. Επειδή η ευημερία και η ανάπτυξη δεν έρχονται από τη μια μέρα στην άλλη, οφείλουμε να σταθούμε δίπλα σ' εκείνους τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται περισσότερο από την κρίση.

Να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε το ήδη καλά οργανωμένο δίκτυο κοινωνικών δομών του δήμου.

Να ευαισθητοποιήσουμε όλο και περισσότερους συμπολίτες μας να προσφέρουν εθελοντικά στους συνανθρώπους μας που έχουν πραγματική ανάγκη.

6. Ισόρροπη Ανάπτυξη. Ένα μεγάλο στοίχημα για τη νέα δημοτική αρχή είναι να μικρύνουν οι διαφορές μεταξύ του κέντρου και της περιφέρειας του δήμου. Έτσι, βασικός στόχος μας είναι να προσφέρουμε σε κάθε δημότη, σε όποια γωνιά του δήμου και αν κατοικεί, τις ίδιες υπηρεσίες και τα ίδια δικαιώματα.

Μάλιστα, θεωρούμε ότι η ευημερία της περιοχής σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την ανάπτυξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και την αξιοποίηση της φυσικής ομορφιάς του ορεινού όγκου που διαθέτουμε.

Κυρίες και κύριοι,

Με γνώση, εμπειρία και ανιδιοτελή διάθεση για προσφορά αναλαμβάνουμε από σήμερα δράση για το Δήμο Βέροιας, εκφράζοντας την πεποίθηση και αισιοδοξία ότι σ' αυτή τη νέα αρχή, σ' αυτή τη νέα προσπάθεια, θα πετύχουμε.

Είμαι αισιόδοξος γιατί η σύνθεση του νέου δημοτικού συμβουλίου αποτελείται από ικανά στελέχη όλων των παρατάξεων που έθεσαν εαυτούς στην υπηρεσία των δημοτών και της πόλης.

Είμαι αισιόδοξος γιατί, παρά τα προβλήματα, παραλαμβάνουμε μια σημαντική παρακαταθήκη από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή καθώς και μια πολύ καλή δημοτική υποδομή, αποτέλεσμα των προηγούμενων διοικήσεων συνολικά.

Φίλες και φίλοι,

Κλείνοντας θα ήθελα να στείλω ένα προσωπικό μήνυμα σε κάθε δημότη να στηρίξει την προσπάθειά μας. Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή σας, τις γνώσεις, τις προτάσεις και τις ιδέες σας. Η επιτυχία θα είναι συλλογική.

Ας δημιουργήσουμε μαζί την πόλη που ονειρευόμαστε!

Εύχομαι σε όλους τους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους μια γόνιμη, δημιουργική και παραγωγική θητεία καθώς και ευημερία στο Δήμο και τους συμπολίτες μας.

Καλή δύναμη σε όλους!

Σας ευχαριστώ".

Χαιρετισμό απηύθυναν οι επικεφαλής των παρατάξεων Γιώργος Μελιόπουλος, Αντώνης Μαρκούλης, Νίκος Μπέκης, Γιάννης Παπαγιάννης. Από την ορκωμοσία απουσίασε ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Γεωργία Μπατσαρά, Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, η απερχόμενη δήμαρχος Βέροιας Χαρουλα Ουσουλτζόγλου, ο πρώην βουλευτής Άγγελος Τόλκας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκη Καρατζιούλα, Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, Σάκης Χειμώνας, Δημήτρης Μούρνος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αλεξάνδρειας Νίκος Μπρουσκέλης, Κώστας Ναλμπάντης, η διοικήτρια του Νοσοκομείο Αναστασία Μπούρτσου, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας κ.α.