tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Καρβουνάκια θυμιάματος για λιβάνισμα στο σπίτι

Καρβουνάκια θυμιάματος για λιβάνισμα στο σπίτι

Το λιβάνισμα του σπιτιού μας είναι μία από τις πιο απλές ιεροτελεστίες που μπορεί να κάνει ο κάθε πιστός για να έρθει πιο κοντά με την πίστη και τη θρησκεία του και να αισθανθεί αυτό το μοναδικό αίσθημα αγαλλίασης και ηρεμίας που μόνο η προσευχή μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο. Ο καπνός από το θυμίαμα που καίγεται συμβολίζει την προσευχή αλλά και την ευγνωμοσύνη προς τον Θεό η οποία και ανεβαίνει προς Αυτόν.

Το λιβάνισμα στο σπίτι απαιτεί το λιβανιστήρι, τα καρβουνάκια και φυσικά το θυμίαμα για να μπορέσει να γίνει σωστά. Η διαφορά που έχει το λιβάνισμα στο σπίτι από την εκκλησία είναι ότι ο ναός είναι ένας μεγάλος χώρος κατασκευασμένος αποκλειστικά για θρησκευτικές δραστηριότητες, οπότε η έντονη μυρωδιά του κάρβουνου και του λιβανιού δεν ενοχλεί, είναι θα λέγαμε κι επιθυμητή, ενώ το σπίτι είναι ένας μικρός χώρος κατοικίας και οι έντονες μυρωδιές μπορεί να κάνουν την ατμόσφαιρα του δυσάρεστη ή και αποπνικτική. Δεν είναι λοιπόν λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται πως μπορούν να κάνουν το λιβάνισμα στο σπίτι πιο ευχάριστο. Ας απαντήσουμε στις πιο σημαντικές απορίες.

Καρβουνάκια θυμιάματος vs Καρβουνόσκονη

Τα καρβουνάκια, όπως σίγουρα θα γνωρίζετε, τοποθετούνται στο κάτω μέρος του λιβανιστηριού και από πάνω τους τοποθετείται το θυμίαμα το οποίο και ζεσταίνουν για να βγάλει τον καπνό και το άρωμα του. Τα καρβουνάκια χρησιμοποιούνται παραδοσιακά σε σπίτια κι εκκλησίες σε όλη τη χώρα αλλά συχνή είναι και η χρήση της καρβουνόσκονης την οποία κατασκευάζουν και χρησιμοποιούν κυρίως οι Μοναχοί μας. Η κύρια διαφορά που έχει η καρβουνόσκονη από το παραδοσιακό καρβουνάκι είναι το γεγονός ότι δεν παράγει πολλές σπίθες όταν καίγεται και το κάψιμο της είναι γενικά χαμηλότερης έντασης. Είναι με άλλα λόγια πιο ασφαλής.

Τι είναι τα άκαπνα καρβουνάκια θυμιάματος;

Μπορεί σε διάφορα σούπερ μάρκετ ή καταστήματα με εκκλησιαστικά είδη να είδατε να πωλούνται άκαπνα καρβουνάκια. Πρόκειται για σχετικά νέα προϊόντα και μιλάμε στην ουσία για ειδικά σχεδιασμένα καρβουνάκια τα οποία παράγουν ελάχιστο ή και καθόλου καπνό καθώς καίγονται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μυρίζει περισσότερο το ευχάριστο άρωμα του θυμιάματος και να μη γίνεται η ατμόσφαιρα στο σπίτι αποπνικτική από τον πολύ καπνό που κάποιες φορές παράγει το παραδοσιακό καρβουνάκι.

Τι είναι τα βραδύκαυστα καρβουνάκια;

Πέρα από άκαπνα έχουμε και τα βραδύκαυστα καρβουνάκια θυμιάματος. Όπως μπορείτε να καταλάβετε και από το όνομα τους, τα εν λόγω καρβουνάκια καίγονται ιδιαίτερα αργά. Αυτό είναι καλό καθώς παράγουν ελάχιστο καπνό ενώ επιτρέπουν στο θυμίαμα να βγάλει αργά και γλυκά όλο το άρωμα του έτσι ώστε αυτό να υπάρχει στην ατμόσφαιρα του σπιτιού χωρίς όμως να την κάνει αποπνικτική ή δυσάρεστη. Μπορείτε δηλαδή να κάνετε το λιβάνισμα σας και μετά να αφήσετε το λιβανιστήρι στο εικονοστάσι σας για να βγάλει το θυμίαμα όλο του το άρωμα με ασφάλεια και χωρίς να επιβαρυνθεί ιδιαίτερα ο αέρας και η ατμόσφαιρα του σπιτιού σας.

Καρβουνάκια από το Άγιο Όρος;

Όπως είπαμε και πριν οι Πατέρες στη Μονές μας φτιάχνουν μόνοι τους καρβουνάκια χρησιμοποιώντας δέντρα και ξύλα από τη περιοχή στην οποία βρίσκεται η εκάστοτε Μονή. Εννοείται ότι τα καρβουνάκια που κατασκευάζουν οι Μοναχοί το Αγίου Όρους είναι από τα καλύτερα και είναι και πολύ περιζήτητα γι’ αυτό και θα τα βρείτε μόνο σε καταστήματα με εκκλησιαστικά είδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι αγοράζοντας καρβουνάκια από το Άγιο Όρος όχι μόνο αποκτάτε τα πιο υψηλής ποιότητας καρβουνάκια, αλλά ενισχύετε και τις Μονές στο Περιβόλι της Παναγίας.

Πώς θα βρω καρβουνάκια θυμιάματος σε καλές τιμές;

Φθηνά καρβουνάκια μπορείτε να βρείτε και σε σούπερ μάρκετ, ωστόσο δεν θα είναι πολύ καλής ποιότητας. Αν θέλετε καλά καρβουνάκια σε καλές τιμές, θα πρέπει να ψάξετε σε καταστήματα με εκκλησιαστικά είδη. Πολλά έχουν πλέον ιστοσελίδες στις οποίες μπορείτε να κάνετε την έρευνα αγοράς σας και να παραγγείλετε αυτό που σας αρέσει περισσότερο.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69