Η διαχρονική αξία της μεσογειακής διατροφής για την υγεία – Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση στο Ξηρολίβαδο
- Γράφτηκε από τον/την Αρθρογράφος

Ανταπόκριση Τάσος Βασιάδης
Στα πλαίσια των θερινών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου, πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση με θέμα την Μεσογειακή Διατροφή και τα οφέλη της στην Υγεία με συντελεστές τον Διατροφολόγο Αθανάσιο Τόπη και τον Ψυχολόγο Αντώνιο Τσιτλακίδη.
Τους ομιλητές καλωσόρισε και παρουσίασε στο κοινό που συμμετείχε στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Π.Ο.Ξ. Βασίλης Χασιώτης, ευχαριστώντας τους για την ανταπόκριση στην πρόσκληση που τους απευθύνθηκε από τον Όμιλο, μετά από πρωτοβουλία της Αντιπροέδρου Δήμητρας Κουτόβα.
Ο Αθανάσιος Τόπης χαιρετίζοντας το κοινό που προσήλθε στην παρουσίαση αναφέρθηκε στην στενή σχέση που διατηρεί με το χωριό και την κοινωνία του Ξηρολιβάδου, εκφράζοντας την χαρά του που ξανασυναντάται με φιλικά πρόσωπα και ευχαρίστησε τον ΠΟΞ για την πρόσκληση που του απηύθυνε.
Το κοινό χαιρέτισε και ο Αντώνιος Τσιτλακίδης εκφράζοντας την χαρά του για την δυνατότητα που του δίνεται να προσεγγίσει την Μεσογειακή Διατροφή υπό το ψυχολογικό αλλά και το εκπαιδευτικό πρίσμα , ιδιαίτερα σε ότι αφορά την παιδική ηλικία.
Ακολούθησε η προβολή ενός εντυπωσιακού βίντεο, που οδήγησε τους παρευρισκόμενους σε ένα ταξίδι στον χρόνο και στον τόπο, με αναφορές στις διαχρονικές διατροφικές συνήθειες, που καταγράφηκαν στις κοινωνίες περί την Μεσόγειο Θάλασσα, όπως στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Γαλλία, στην Ισπανία και στις χώρες της Βορείου Αφρικής.
Το βίντεο ήταν αφιερωμένο στην Μεσογειακή Διατροφή και την ανακήρυξη της από την UNESCO ως Άυλης Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, χαρακτηρίζοντας την ως μια κοινωνική πρακτική που βασίζεται σε ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, πρακτικών και παραδόσεων, που κυμαίνονται από το αγροτοπίο μέχρι το τραπέζι, που στις χώρες του Μεσογειακού Πολιτισμού αφορούν τις καλλιέργειες, την συγκομιδή, την κτηνοτροφία, την αλιεία, την διαφύλαξη, την μεταποίηση, την προετοιμασία και κυρίως, την κατανάλωση φαγητού.
Ειδική αναφορά στο βίντεο επιφυλάχθηκε στην χρήση του ελαιόλαδου, με επισήμανση στην Μεσογειακή Διατροφή, η οποία είναι κατ ουσία η Ελληνική Διατροφή, όπως παρέμεινε αναλλοίωτη από την αρχαιότητα και υιοθετείται σήμερα από όλο τον κόσμο ως η πλέον υγιεινή.
Μετά την ολοκλήρωση της προβολής του βίντεο ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των ομιλητών.
Ο Αθανάσιος Τόπης ανέπτυξε τα επί μέρους στοιχεία της Υγιεινής Διατροφής και τους διάφορους συνδυασμούς με τα συστατικά τους, όπως ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία τα διάφορα στάδια της ζωής, τον τρόπο ζωής, τον σωματότυπο και το παθολογικό υπόβαθρο του κάθε ανθρώπου.
Κατά την τοποθέτηση του Α. Τόπη, επισημάνθηκαν οι ιδιαίτερες διατροφές που συστήνονται σε άτομα με παθολογικές ιδιαιτερότητες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, η υπερουριχαιμία, η υπέρταση, η παχυσαρκία, οι ορμονικές διαταραχές κλπ.
Ο Θανάσης Τόπης κατέληξε επισημαίνοντας την αναγκαιότητα στροφής της σύγχρονης διατροφής στη κατανάλωση των οπωροκηπευτικών προϊόντων και στον περιορισμό χρήσης του κρέατος.
Ο Αντώνιος Τσιτλακίδης με την σειρά του, επισήμανε την αλλαγή των παραδοσιακών διατροφικών συνηθειών, λόγω του άγχώδους τρόπου ζωής που διακατέχει τον σύγχρονο άνθρωπο.
Ο Α. Τσιτλακίδης τόνισε επι πλέον την επιβλαβή επίδραση των διαφόρων τηλεοπτικών προγραμμάτων, με την προβολή διατροφικών συνηθειών ξένων προς την υγιεινή Μεσογειακή Διατροφή.
Καταλήγοντας ο Αντώνης Τσιτλακίδης έθεσε την αναγκαιότητα προσέγγισης των κοινωνιών στην υγιεινή διατροφή, στην εκπαίδευση των παιδιών που πρέπει να ξεκινά από το σπίτι και στην θεσμοθέτηση του μαθήματος διατροφής στα σχολεία.
Μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των ομιλητών ακολούθησε διάλογος με το κοινό, κατά τον οποίο οι Α. Τόπης και Α. Τσιτλακίδης απάντησαν σε ερωτήσεις και παρέθεσαν πρόσθετα ενημερωτικά στοιχεία, για την Μεσογειακή Διατροφή.
Η εκδήλωση συμπληρώθηκε με την παρέμβαση του π. Προέδρου του ΠΟΞ Ιατρού Αναστάσιου Βασιάδη ο οποίος ευχαρίστησε και συγχάρηκε τους ομιλητές, τόσο για την παρουσίαση του εξαιρετικά ενδιαφέροντος βίντεο, όσο για τις τοποθετήσεις τους και τα στοιχεία που παρέθεσαν.
Ο Α. Βασιάδης αναφερόμενος στον Αθανάσιο Τόπη, επισήμανε την μακροχρόνια επιστημονική, επαγγελματική και μεταπτυχιακή του διαδρομή ως υποψήφιου διδάκτορα, ενώ τον συνεχάρη για την εκλογή του στο Δ.Σ του Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος, που μετά από πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
Ειδική αναφορά ο Α. Βασιάδης επιφύλαξε και στον Αντώνιο Τσιτλακίδη για την επαγγελματική του διαδρομή, ενώ τον συνεχάρη για τις ψυχολογικές υπηρεσίες που παρέχει ως Κλινικός Ψυχολόγος, στους συμπολίτες του και ιδιαίτερα στους νέους.
Ο Αναστάσιος Βασιάδης στην παρέμβαση του, έκανε ειδική αναφορά στο παγκόσμιο διατροφικό πρόβλημα όπως εκδηλώνεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής, ο οποίος επηρεάζεται αρνητικά από τον υπερκαταναλωτισμό, την σπάταλη χρήση των περιορισμένων παγκόσμιων πόρων, την κλιματική αλλαγή, τις απώλειες της βιοποικιλότητας, την εξάντληση των αλιευμάτων, την αποψίλωση των δασών, τη διάβρωση του εδάφους, τη λειψυδρία, καθώς και τη ρύπανση του νερού και της ατμόσφαιρας.
Ο Α. Βασιάδης επισήμανε επίσης τον δραματικό περιορισμό της ντόπιας αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, με αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγόμενων τροφίμων αμφιβόλου ποιότητας, ενώ κατέληξε με την νοσταλγική αναπόληση της παραδοσιακής διατροφής των παλαιότερων εποχών, που χαρακτήριζαν τις μικρότερες κοινωνίες, όπως του Ξηρολιβάδου.
Η εκδήλωση έκλεισε με τις θερμές ευχαριστίες από το κοινό και τα συγχαρητήρια προς τους ομιλητές, για την εξαιρετική παρουσίαση.