Στις παιώνιες του Βερμίου: Μια ξεχωριστή εξόρμηση στη φύση
- Γράφτηκε από τον/την Αρθρογράφος
Ανταπόκριση Ηλίας Τσέχος
Στις 31 Μαΐου 2026 πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερη ορειβατική-φυσιολατρική εξόρμηση στο Βέρμιο, με προορισμό τις εντυπωσιακές ανθοφορίες των παιώνιων, εκεί όπου το βουνό συναντά την άγρια ομορφιά και την ησυχία των 1.250 μέτρων υψομέτρου.
Η διαδρομή ξεκίνησε μέσα από μια σειρά στάσεων που λειτούργησαν σαν μικρές «ανάσες» πριν την τελική ανάβαση. Πρώτη στάση αποτέλεσε η καταπράσινη λιμνούλα της Αγίας Φωτεινής, ένας τόπος δροσιάς και γαλήνης μέσα στο ορεινό τοπίο του Βέρμιο Όρος. Στη συνέχεια, η ομάδα στάθηκε στο σύμπλεγμα των λιμνών του Φράγματος Φλαμουριάς, καθώς και στη γνωστή βρύση του Μιχάλη, σημεία που παραδοσιακά αποτελούν σταθμούς ανάπαυσης για τους επισκέπτες της περιοχής.
Από εκεί, η πορεία συνεχίστηκε προς το τρίστρατο, όπου ο δρόμος χωρίζεται προς Μεγάλο Λιβάδι Κεδρώνα, τη δεύτερη βρύση του Μιχάλη και τον κεντρικό ορεινό άξονα. Η ομάδα ακολούθησε τη μεσαία διαδρομή, οδηγούμενη προς τις ορεινές πλαγιές όπου απλώνονται οι περίφημες παιώνιες, γνωστές και ως «βασίλισσες των βοτάνων».

Στο σημείο των ανθοφοριών, οι εκδρομείς βρέθηκαν μπροστά σε ένα εντυπωσιακό φυσικό θέαμα. Οι πλαγιές, γεμάτες χρώμα και άρωμα, στα περίπου 1250 μέτρα υψόμετρο, προσέφεραν μια εμπειρία σχεδόν μυσταγωγική. Οι παιώνιες του Βερμίου αποτέλεσαν το επίκεντρο της διαδρομής, με τους συμμετέχοντες να τις θαυμάζουν, να τις φωτογραφίζουν και να τις απολαμβάνουν σε ένα σκηνικό απόλυτης φυσικής αρμονίας.
Η εκδρομή είχε έντονο και ανθρώπινο χαρακτήρα, καθώς συμμετείχαν περίπου 30 εκδρομείς από τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, τη Στενήμαχο, τη Νάουσα, το Ωραιόκαστρο, αλλά και από το Τορόντο του Καναδά. Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία αποστολής από τον Δήμο Νάουσα, με μέλη της ομάδας GreenMacot, δίνοντας έναν πιο οργανωμένο και συλλογικό χαρακτήρα στη δράση.
Η εκδρομή έκλεισε μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ευφορίας, με τους συμμετέχοντες να μιλούν για μια εμπειρία που συνδύασε φύση, παράδοση, μουσική και ανθρώπινη επαφή. Μια εξόρμηση - ταξίδι «ευλογίας» στο φυσικό μεγαλείο του Βερμίου, εκεί όπου η άνοιξη συναντά την ψυχή του βουνού.















