tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών έχει στόχο η διημερίδα της Βέροιας (video)

Διεθνή διημερίδα για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών θα διοργανώσουν στην Βέροια, η Πρωτοβουλία για το Παιδί με τον Δικηγορικό Σύλλογο Βεροίας, τον Δήμο Βεροίας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας την Τετάρτη 1 και την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου στην Βέροια (Χώρο Τεχνών και Ξενοδοχείο Αιγές). Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που έχει στόχο να φωτίσει σκοτεινές πτυχές του φαινομένου και να οδηγήσει σε συμπεράσματα που θα συμβάλουν στην αντιμετώπισή του. 

Για το θέμα της διημερίδας μίλησε στον τύπο η οργανωτική επιτροπή (Τέλης Σιδηρόπουλος - Πρωτοβουλία για το Παιδί, Θεόφιλος Κορωνάς - Δήμος Βέροιας, Δημήτρης Μπατζιάκας - Δικηγορικός Σύλλογος, Αθανασία Καλαϊτζίδου - Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, Μαριάνα Κατσαβού - Γραφείο Εισαγγελέα, Μάνος Βαρακλής - Εκπαιδευτικός, Ειρήνη Αναγνώστου - ΚΕΔΥ, Θεοδώρα Νιόπα - Πρωτοβουλία, Αντώνης Μπιδέρης & Παναγιώτης Καπετανάκης - εθελοντές). 

DSC 0886

Στην κεντρική τοποθέτηση, ο Τέλης Σιδηρόπουλος είπε ότι το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών είναι σε έξαρση με πληθώρα περιστατικών. Τα στοιχεία δείνουν ότι το πρόβλημα είναι γενικό και όχι τοπικό (η περιοχή μας είναι κοντά στον μέσο όρο των συμβάντων). "Το τελευταίο τρίμηνο, η Πρωτοβουλία βρέθηκε τρεις φορές σε δικαστικές αίθουσες για τέτοια θέματα" σημείωσε ο κ. Σιδηρόπουλος. 

Μέσα στους στόχους της εκδήλωσης είναι η πληροφόρηση για το θέμα να φτάσει στην κοινωνία ώστα να αντιμετωπιστεί καλύτερα το φαινόμενο, γι αυτό η πρώτη ημέρα των εργασιών είναι ανοιχτή στον κόσμο. Ένας άλλος στόχος είναι να βρεθούν επιστήμονες και εμπλεκόμενοι φορείς μαζί για να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με στόχο πάντα την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου. Γι αυτό τον λόγο, οι εργασίες της δεύτερης ημέρας στο Αιγές, είναι μόνο για επιστήμονες και εμπλεκόμενους φορείς. 

DSC 0888

Το συνέδριο θα συνδυαστεί με τα εγκαίνια της δομής "Κέντρο Θεραπείας Τραύματος". Πρόκειται για μια δομή που παρόμοια υπάρχει μόνο στην Αθήνα κι έχει στόχο την διάγνωση και τεκμηρίωση μιας σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού (το υλικό της διαδικασίας θα χρησιμοποιηθεί και ως αποδεικτικό υλικό) και την ψυχολογική υποστήριξη του θύματος.

Σε ερωτήσεις που τέθηκαν, δόθηκαν ορισμένα νούμερα που αφορούν το φαινόμενο. Συγκεκριμένα, έρευνα έδειξε ότι 2/10 παιδιά δέχθηκαν τουλάχιστον μια φορά σεξουαλική κακοποίηση, τα κορίτσια είναι ελαφρώς περισσότερα από τα αγόρια ενώ 70-75 των θυτών είναι άνδρες και τις περισσότερες φορές σύντροφοι της μητέρας του παιδιού. Οι θύτες είναι άτομα του στενού ή οικογενειακού περιβάλλοντος του θύματος.

DSC 0874

Το πρόγραμμα

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, Πρώτη ημέρα - Χώρος Τεχνών Δήμου Βέροιας

15:00 - 15:30 Υποδοχή και εγγραφές 15:30-16:15 Χαιρετισμοί

Πρώτο μέρος
Συντονιστής: Γεώργιος Νικολαΐδης, Ψυχίατρος, MD, ΜΑ, MSc, PhD, Διευθυντής Διεύθυνσης
Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, του Κέντρου για τη μελέτη και την πρόληψη της κακοποίησης - παραμέλησης των παιδιών, του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

16:15-16:35 Έλενα Ράπτη, Βουλευτής, Συντονίστρια της εκστρατείας «ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης:
«Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης».

16:35- 16:55 Παναγιώτα Μάνθου, Ψυχολόγος & Κοινωνική Λειτουργός, Προϊσταμένη Τμήματος Τηλεφωνικών Γραμμών και Υπεύθυνη Επιχειρησιακής Συντονιστικής Υπηρεσίας Δράσεων Παιδικής Προστασίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Ελληνικό σύστημα παιδικής προστασίας και δικαιώματα των παιδιών: συγκλίσεις, αποκλίσεις, προκλήσεις και ...προοπτική (;)».

16:55 - 17:15 Ελισσάβετ Μιχαηλίδου, Παιδίατρος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Γ' Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ Ιπποκράτειου Νοσοκομείου θεσσαλονίκης: «Ο Παιδίατρος απέναντι στη σεξουαλική κακοποίηση».

17:15 - 17:35 Σοφία Κουσίδου, Αστυνόμος Β', Τμηματάρχης του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων θεσσαλονίκης: «Παιδική σεξουαλική κακοποίηση: Αστυνομική προανακριτική προσέγγιση -Σύγχρονες προκλήσεις».

17:35 - 17:45 Αριστοτέλης Σιδηρόπουλος, Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας για το Παιδί:
«Από τη φιλοξενία του θύματος έως την απόδοση δικαιοσύνης: δύο ιστορίες».

17:45-18:15 Διάλειμμα

18:15-18:30 Σχολική Χορωδία Βεροίας και Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου «Αιγές» Βεργίνας, υπό την διεύθυνση της κυρίας Ελένης Αναγνώστου

Δεύτερο μέρος

Συντονιστής: Γεώργιος Νικολαΐδης, Ψυχίατρος, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.

18:30 - 19:00 Michael Lynch, Επιθεωρητής ερευνών στην αστυνομική διεύθυνση της
Garda Siochana, στην Ιρλανδία. Διοικητής του τμήματος παιδικής προστασίας, του τμήματος ηλεκτρονικού εγκλήματος κατά παιδιών και της διαχείρισης υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης σε εθνικό επίπεδο: «Η αποπλάνηση και η σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών».

19:00- 19:20 Ξένη Δημητρίου - Βασιλοπούλου, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου:
«Πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών. Σεξ επιβίωσης».

19:20 - 19:50 Veronika Woerndl, Υπεύθυνη παιδικής προστασίας στο Caritas / Kinderdorf / / Irschenberg του Μονάχου:
1 .«Παιδιά σε κίνδυνο: Συστήματα βοήθειας στη Γερμανία. Ευκαιρίες και ρίσκα» 2.«Σεξουαλική βία σε παιδιά και νέους: Παραδείγματα προβλημάτων που αντιμετωπίζονται στην πράξη. Πρόληψη και παρέμβαση στο Kinderdoif».

19:50 - 20:20 Chrys Ballerano, Προϊσταμένη του τμήματος Δικτύωσης και Εκπαίδευσης στην NYSCASA - New York State Coalition Against Sexual Assault, Albany NY: «Δημιουργώντας τη σύνδεση: η διαχείριση και η αποκατάσταση περιστατικών κακοποίησης μέσα από τη θεωρία του τραύματος».

20:20 - 21:00 Ερωτήσεις - Συζήτηση

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, Δεύτερη ημέρα - Ξενοδοχείο Αιγές

Συντονίζει Δώρα Νιώπα, Κοινωνική Λειτουργός Πρωτοβουλίας για το Παιδί 09:30 - 10:00 Υποδοχή και εγγραφές

10:00 - 12:00 Michael Lynch, Επιθεωρητής ερευνών στην αστυνομική διεύθυνση της Garda
Siochana, στην Ιρλανδία. Διοικητής του τμήματος παιδικής προστασίας, του τμήματος ηλεκτρονικού εγκλήματος κατά παιδιών και της διαχείρισης υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης σε εθνικό επίπεδο:
1.«Η αποπλάνηση και η σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών - μέρος 2ο». 2. «Συνέντευξη για θύτες σεξουαλικής κακοποίησης σύμφωνα με το Μοντέλο Συνέντευξης της Garda Siochana (Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία της Ιρλανδίας)».

12:00 - 12:10 Μικρό διάλειμμα

12:10-13:10 Γεώργιος Νικολαΐδης, Ψυχίατρος, MD, ΜΑ, MSc, PhD, Διευθυντής Διεύθυνσης
Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, του Κέντρου για τη μελέτη και την πρόληψη της κακοποίσης - παραμέλησης των παιδιών, του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού: «Σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών: διάγνωση, πιστοποίηση στον Νόμο και θεραπεία».

13:10 - 13:20 Μικρό διάλειμμα

13:20 - 14:20 Veronika Woerndl, Υπεύθυνη παιδικής προστασίας στο Caritas / Kinderdorf / / Irschenberg του Μονάχου:
«Σεξουαλική βία σε παιδιά και νέους: Παραδείγματα προβλημάτων που αντιμετωπίζονται στην πράξη. Πρόληψη και παρέμβαση στο Kinderdorf - Μέρος 2ο».

14:20 - 14:30 Μικρό διάλειμμα

14:30 - 15:30 Chrys Ballerano, Προϊσταμένη του τμήματος Δικτύωσης και Εκπαίδευσης στην NYSCASA - New York State Coalition Against Sexual Assault, Albany NY: «θεραπεύοντας το τραύμα: αναπτύσσοντας σχέσεις ενσυναίσθησης με τους άλλους, υιοθετώντας πρακτικές αυτοφροντίδας».

15:30 - 16:00 Συμπεράσματα - κλείσιμο

* Θέσεις περιορισμένες, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69