tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Γυναίκα και κλιματική αλλαγή

Της Τουπεκτσή Λίνας, Φοιτήτριας Γεωπονίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Γυναίκες και άνδρες βιώνουν την κλιματική αλλαγή με διαφορετικό τρόπο, καθώς οι ανισότητες των φύλων εξακολουθούν να υφίστανται. Η κλιματική αλλαγή έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε εκείνα τα τμήματα του πληθυσμού που εξαρτώνται περισσότερο από τους φυσικούς πόρους, αλλά είναι λιγότερο ικανά να ανταποκριθούν σε φυσικούς κινδύνους, δηλαδή κυρίως στις γυναίκες. Οι λόγοι που είναι περισσότερο ευάλωτες πηγάζουν από κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς παράγοντες.

Με δεδομένο ότι το 70% των 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας είναι γυναίκες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι ξηρασίες και οι πλημμύρες, έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο. Ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι γυναίκες έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, στην εκπαίδευση, ενώ υποεκπροσωπούνται στα συλλογικά όργανα για την κλιματική αλλαγή. Οι γυναίκες επιπρόσθετα αντιμετωπίζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών και της ρύπανσης. Οι ευθύνες της παιδικής μέριμνας περιορίζουν την κινητικότητα τους όταν πλησιάζει μια καταστροφή. Επιπρόσθετα, μετά από πλημμύρες, μουσώνες και κατολισθήσεις, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερα ποσοστά σεξουαλικής βίας και προβλημάτων υγείας.

Η συμβολή των γυναικών ως υπευθύνων λήψης αποφάσεων σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχημένες, μακροπρόθεσμες λύσεις για την κλιματική αλλαγή. Παρόλα αυτά παραμένουν ένας αναξιοποίητος πόρος. Τα περιορισμένα δικαιώματα γης, η έλλειψη πρόσβασης σε κεφάλαια, κατάρτιση και τεχνολογία αποτελούν εμπόδια. Η ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών και η προώθηση της ισότητας των φύλων μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα και στις περιβαλλοντολογικές προσκλήσεις. Όσο οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται αισθητές, οι γυναίκες που αναλαμβάνουν δράση φαίνεται να συνεισφέρουν θετικά αφού επιδεικνύουν ένα μοναδικό σύνολο γνώσεων και δεξιοτήτων.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες υιοθετούν καινοτόμα και προληπτικά μέτρα με ταχύτερο ρυθμό από τους άνδρες. Η ίδια έρευνα καταλήγει ότι οι γυναίκες τείνουν να σκέφτονται περισσότερο για το καλό του συνόλου και λιγότερο για τον εαυτό τους. Όπου οι γυναίκες έχουν υψηλότερη κοινωνική και πολιτική θέση, οι χώρες τους έχουν 12% χαμηλότερες εκπομπές CO2.

Οι γυναίκες επίσης φαίνεται να αναλαμβάνουν σημαντικές πρωτοβουλίες στα περιβαλλοντικά κινήματα. Στις ανεπτυγμένες χώρες, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ανακυκλώνουν, να αγοράζουν βιολογικά προϊόντα και να στηρίζουν πολιτικές ενεργειακής απόδοσης.

Η σχέση μεταξύ της ανισότητας των φύλων και της κλιματικής αλλαγής είναι αναμφισβήτητη, αλλά οι πόροι εξακολουθούν να λείπουν. Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι οι γυναίκες μπορεί είναι η δύναμη που θα ωθήσει τον κόσμο σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Η ανισότητα των φύλων, η πρόσβαση σε πόρους, στην υγεία, την εκπαίδευση πρέπει να αντιμετωπιστούν για να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Συνεπώς θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε για την ενδυνάμωση και την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στην πρόκλησή της παγκόσμιας υπόθεσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69