tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Το αισιόδοξο μήνυμα της νέας χρονιάς

Γράφει ο Τάσος Βασιάδης

Η καινούργια χρονιά που ήδη τρέχει, εμπλουτίστηκε όπως συνηθίζεται άλλωστε, από τα εορταστικά μηνύματα των παραγόντων, καθώς και των εκπροσώπων των αρχών και των φορέων, οι οποίοι συμμετείχαν στις διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την εορταστική περίοδο.

Πέραν όμως από την εορτάσιμη ατμόσφαιρα και τις θερμές ευχές που άλλωστε ήταν και αναμενόμενες λόγω των ημερών, εμφανής ήταν η αγωνία για τις προοπτικές του τόπου τόσο από τα μηνύματα όσο και από τα σχόλια των πολιτών.

Αυτό είναι κατανοητό, αφού τα γενικότερα προβλήματα της εποχής που διαμόρφωσαν μια γενικότερα επισφαλή πορεία, εξακολουθούν να υπάρχουν και μετά την ανατολή του νέου έτους.

Με το δεδομένο ότι η καινούργια χρονιά φέρνει μαζί της τις εθνικές αλλά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι προκλήσεις που εγείρονται έχουν να κάνουν με την αναπτυξιακή πορεία του τόπου και με την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών.

Αυτές οι προκλήσεις που συνδέονται μεταξύ τους άρρηκτα, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και μετά την ολοκλήρωση των επικείμενων εθνικών εκλογών και την ανάδειξη του νέου κυβερνητικού σχήματος, που θα κληθεί να διαχειριστεί το σύνολο των ζητημάτων της χώρας.

Πέραν τούτων όμως, η νέα χρονιά αναμένεται να αναδείξει και την ευθύνη των αυτοδιοικητικών αρχών, που θα ανακύψουν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα ακολουθήσουν.

Οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες προκλήσεις σε ένα εγχώριο και διεθνές περιβάλλον, μέσα στο οποίο η ελληνική περιφέρεια οφείλει να κινηθεί αποφασιστικά και διεκδικητικά προκειμένου να διασφαλίσει αυτά τα οποία της ανήκουν.

Παράλληλα όμως, με την προώθηση, την διεκδίκηση και την εκτέλεση των μικρότερων ή μεγαλύτερων αναπτυξιακών έργων στην περιφέρεια, οι αυτοδιοικητικές αρχές που θα εκλεγούν ως εγγύτερες προς τον πολίτη εξουσίες, φέρνουν την υποχρέωση των αποτελεσματικών παρεμβάσεων, προκειμένου να βρουν τη λύση τους τα τρέχοντα προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία είναι καθοριστικά για την ίδια την υπόσταση των πολιτών και των κοινωνιών.

Ο πήχης επομένως για την ανάπτυξη της περιφέρειας κατά το 2023 είναι ψηλός και θα κληθούν να τον υπερπηδήσουν οι αυτοδιοικητικές αρχές και οι τοπικές κοινωνίες, που με το νέο έτος διαπιστώνουν ότι ο διατιθέμενος χρόνος σμικρύνεται εμφανώς.

Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο στερεί αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους από την αυτοδιοίκηση και δεν της επιτρέπει να αναπτυχθεί αποτελεσματικά προς όφελος του ίδιου του θεσμού και προς όφελος της περιφέρειας και των πολιτών.

Χρειάζεται επομένως να διασφαλιστούν εκείνες οι συμμαχίες που θα αποδώσουν στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς το κύρος και τη δυναμική που χρειάζονται για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί.

Και αυτές τις συμμαχίες δεν μπορούν παρά να τις εξασφαλίσουν οι ίδιες οι κοινωνίες, οι παράγοντες και οι φορείς που συνθέτουν τον ιστό τους, οι οποίοι καταδεικνύουν περίτρανα με κάθε ευκαιρία, ότι εκ μέρους τους αυτή η βούληση υπάρχει.

Δεν μένει επομένως παρά να αξιοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν προς όφελος της γενικότερης προσπάθειας.

Το 2023 ξημέρωσε και τρέχει με τον πήχη ψηλά.

Μόνο με τη γενικότερη συμμετοχή, παρέμβαση και απαίτηση, θα υπάρξει το επιθυμητό για όλους αποτέλεσμα.

Αυτή είναι η παρότρυνση αλλά και το αισιόδοξο μήνυμα, για τον καινούργιο χρόνο που ήδη τρέχει.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69