tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Διάλεξη για την Κυβερνοασφάλεια πραγματοποιήθηκε στο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών

Διάλεξη του Γιώργου Παπαπροδρόμου (Υποστρατήγου ε.α. – πρώην Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – Ειδικού σε θέματα Αντιμετώπισης Κυβερνοεγκλήματος), με θέμα:  «Τεχνολογία και Οικουμενικότητα: Κυβερνοέγκλημα και σύγχρονες προκλήσεις” πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου των Αιγών.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι Φίλοι του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου του σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, με την υποστήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας.

kivernoasfal liolio

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών, δικηγόρος Γιώργος Λιόλιος χαιρέτησε την εκδήλωση λέγοντας ότι το ψηφιακό έγκλημα χάρις την τεχνολογία απέκτησε χαρακτηριστικά οικουμενικής διάστασης και η τεχνολογία το ομογενοποίησε από άκρη σε άκρη όλου του πλανήτη μας. και δεν ομογενοποίησε μόνο το έγκλημα αλλά και τις κουλτούρες στο διαδίκτυο. Ένα τέτοιο θέμα δεν θα μπορούσε να λείπει από την αντζέντα του Συλλόγου και ιδιαίτερα σε έναν χώρο που φιλοδοξεί να γίνει το κέντρο του γόνιμου προβληματισμού  και του διαλόγου γύρω από την οικουμενική σκέψη.

kivernoasfal sourovik

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, Στέργιος Σουροβίκης λέγοντας ότι τέτοιες εκδηλώσεις βοηθούν τον νομικό κόσμο στην κατανόηση του σύγχρονου εγκλήματος το οποίο μέχρι πρόσφατα ήταν σχεδόν άγνωστο.

kivernoasfal 2

Την συζήτηση προλόγισε ο δικηγόρος Θεόφιλος Παπαδόπουλος, ο οποίος δεν μίλησε με τεχνοκρατικούς όρους, της επιστήμης της πληροφορικής ή της νομικής. Αυτό που ζούμε εδώ και μια δεκαετία, φαντάζει ένα τολμηρό μέλλον. Κανείς δεν διστάζει να πλοηγηθεί στα αχαρτογράφητα νερά του διαδικτύου. Προχωρά ελεύθερα χωρίς να γνωρίζει τι κάνει. Εκεί έρχεται το στοιχείο της κυβερνοαπειλής και οι σύγχρονες προκλήσεις που πηγάζουν από αυτήν την χρήση. Οι χρήση εφαρμογών γίνονται από τον χρήστη που δίνει τα στοιχεία (προσωπικά δεδομένα) του χωρίς να γνωρίζει τι γίνεται πίσω από αυτά που βλέπει… Μιλάμε για παγκοσμιοποίηση, για οικουμενικότητα. Οτιδήποτε κάνουμε είναι ορατό στην άλλη άκρη της γης…

Το βιογραφικό του κ. Παπαπροδρόμου είναι σημαντικό και συνεπάγεται πηγή μεστής γνώσης.

kivernoasfal 4

Ο Γιώργος Παπαπροδρόμου με την εισήγησή του έδωσε φωτεινές απαντήσεις και ακολούθησε γόνιμος διάλογος. Αναφέρθηκε στο γενικό πλαίσιο, στο πώς συνδέεται η Τεχνολογία και η Οικουμενικότητα με τις σύγχρονες προκλίσεις του κυβερνοχώρου. Αναφέρθηκε στις βασικές έννοιες, περιέγραψε το περίπλοκο κυβερνοσύστημα και στις απειλές του, στις μορφές του κυβερνοεγκλήματος, τους τρόπους αντιμετώπισης, τι πρέπει η πολιτεία να κάνει αλλά και οι πολίτες, κι έκλεισε την ομιλία του με συμπεράσματα και προτάσεις.

«Η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών αποτελούν ένα κομμάτι της συνολικής παρουσίας της τεχνολογίας στην ανθρώπινη πραγματικότητα. Μια τεχνολογία που υπήρξε καταλύτης στη δημιουργία και ανάπτυξη των ανθρώπινων κοινωνιών. Το Διαδίκτυο, στην όποια του εκδοχή (των πραγμάτων ή των πάντων) ήταν και είναι καταλύτης στην παγκόσμια κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα παγκόσμιο χωριό, ή διαφορετικά ορώμενο την μορφοποίηση μιας διάστασης οικουμενικότητας. Η τέταρτη κατά σειρά βιομηχανική επανάσταση προχωρά με εκθετικά ανοδική πορεία, δημιουργώντας ευκαιρίες και προκλήσεις όπως οι κυβερνοαπειλές και οι νέες κυβερνοδοκιμασίες, αφού διαμορφώνεται ένας νέος χώρος, ο Κυβερνοχώρος. Οι προκλήσεις αυτές δοκιμάζουν άτομα, οργανισμούς και κοινωνίες και αποτελούν αφορμή για έναν δημόσιο δημιουργικό διάλογο, από τον οποίο μπορεί να προκύψουν λύσεις και προτάσεις που θα ενισχύσουν τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα των τεχνολογιών στην οικουμενική τους διάσταση».

Ο Υποστράτηγος ε.α. Γιώργος Παπαπροδρόμου (πρώην Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας) υπηρέτησε σε διάφορες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας από το 1984-2019, κι αποστρατεύθηκε με το βαθμό του Υποστρατήγου ε.α. Έχει την ειδικότητα του Δικαστικού Γραφολόγου, τυγχάνοντας ταυτόχρονα και πρώτος Προϊστάμενος του Εργαστηρίου Δικαστικής Γραφολογίας στη Βόρεια Ελλάδα. Ήταν τακτικό μέλος στο European Cybercrime Task Force (EUCTF) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αντιμετώπισης του Κυβερνοεγκλήματος (European Cybercrime Center-EC3) της Europol (2016-2018). Επίτιμο μέλος της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Πληροφορικής της Υγείας (Π.Ε.Ε.ΠΛ.Υ.). Μέλος της ομάδας του Ινστιτούτου Αντιναρκωτικής Δράσης-PADA. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε σειρά συναντήσεων, επιστημονικών συνεδρίων και ημερίδων εντός κι εκτός Ελλάδος, και έχει διδάξει σε πανεπιστημιακές και παραγωγικές σχολές καθώς και σε επιχειρησιακές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69