tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Εκδήλωση με θέμα τον λύκο πραγματοποίησε το Δασαρχείο στην Αλεξάνδρεια

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ μιλάει για τον λύκο. Αλληλεπίδραση, πρόληψη & συμβίωση» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε  το Δασαρχείο Βέροιας, με την περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν η δασάρχης Βέροιας Ελένη Κατσανίδου Ελένη και ο υπεύθυνος για τη θηροφυλακή στο Δασαρχείο Βέροιας Γεώργιος Παπαρουσόπουλος, o οποίος αφού απεύθυνε χαιρετισμό στους επισήμους, προλόγισε και αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ημερίδας και παρουσίασε τον κεντρικό ομιλητή κ. Λάμπρο Κραμποκούκη.

Ο κεντρικός ομιλητής κ. Κραμποκούκης Λάμπρος από τον Αρκτούρο, βιολόγος και πτυχιούχος της Παγκόσμιας Οικολογίας, υπεύθυνος των Ερευνών Πεδίου και της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης ΟΑΕ, μίλησε για πάνω από δυο ώρες, παρόλο το πρόβλημα που είχε με τη μέση του, ικανοποιώντας ερωτήματα πολιτών, αλλά και καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια να διασκεδάσει τις αγκιστρωμένες γερά στερεοτυπικές απόψεις.

Ο κ. Κραμποκούκης είπε «ο λύκος δεν είναι ούτε καλός ούτε κακός είναι ένα ζώο που δεν θα πειράξει ποτέ τον άνθρωπο αν δεν το ενοχλήσουμε. Ζει σε αγέλες, ενώ τα μικρά λυκάκια φεύγουν και κάνουν καινούργια επικράτεια σε άλλο χώρο. Είναι σαρκοφάγο ζώο όπως ξέρουμε όλοι και κύρια τροφή του είναι το κρέας. Περιοχές όπου ο ανθρώπινος παράγοντας ήταν ισχυρός όπως σε τοποθεσίες που κάηκαν εκεί που μπήκαν ανεμογεννήτριες εκεί όπου υπάρχει πάρα πολύ έντονη λαθροθηρία δημιουργείται πρόβλημα και οι λύκοι επειδή δεν βρίσκουν πλέον ζαρκάδια και ελάφια που αυτή είναι η κυρία τροφή τους κατεβαίνουν στις κατοικήσιμες περιοχές. Εδώ ο κάμπος της Ημαθίας είναι γεμάτος αδέσποτα σκυλιά τόνισε ότι σε μία καταγραφή που έκανε από την Αλεξάνδρεια μέχρι το Μακροχώρι ανά 100m πετάγονταν μπροστά του σκυλιά κουτάβια ενήλικα και λοιπά. Ο λύκοι, και αυτοί που ζουν σε ομάδες που είναι το 95% και Μοναχόλυκος που είναι το 5%, έρχονται κοντά στον άνθρωπο επειδή ψάχνουν για τροφή. Τρέφονται από  τα σκουπίδια που βρίσκουν σε σκουπιδότοπους ή έξω από τις αυλές ή τρώνε τα αδέσποτα. Αν σταματήσουν οι άνθρωποι να εγκαταλείπουν, να απελευθερώνουν αδέσποτα και μαζευτούν τα ήδη υπάρχοντα σε χώρους βιώσιμους και φυσικά εάν δεν τα ξαναφήσουν ελεύθερα στον κάμπο, αυτό το πρόβλημα σταδιακά θα λυθεί. Γιατί εκεί υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα στον κάμπο της Ημαθίας, στη Γουμένισσα, στις Σέρρες». Συνέχισε την ομιλία του για το τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε και πώς θα προστατέψουμε τα ζώα σε σταβλισμό. «Το σπουδαιότερο και πολύ σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει υπερπληθυσμός λύκων. Ο λύκος δεν επιτίθεται στον άνθρωπο, εάν ο άνθρωπος δεν τον προκαλέσει». Παράλληλα μίλησε και για τα αγριογούρουνα και τα ζαρκάδια. «Δεν έχουμε υπερπληθυσμό ζαρκαδιών» τόνισε, για να λύση την απορία κυνηγών που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση παραβρέθηκαν. Όσον αφορά τα αγριογούρουνα είπε ότι κάποτε η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτούσε όποιους ήθελα να κάνουν φάρμες με υβρίδια αγριογούρουνα. Όταν οι ενδιαφερόμενοι αντιλήφθηκαν ότι αυτό δεν απέδιδε οικονομικά αφού το κρέας δεν καταναλώνονταν όσο περίμεναν τα ζωντανά αφέθηκαν ελεύθερα. Αυτά που κατεβαίνουν στις πόλεις ή τα χωριά είναι αυτά τα αγριογούρουνα που ζουν σε σπηλιές. Τα υπόλοιπα αγριογούρουνα δεν κατεβαίνουν ποτέ, ζούνε ψηλά στο βουνό».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο κ. Σιμανίκας Γιάννης προϊστάμενος Τμήματος Περιβάλλοντος και Δασών στο Δήμο Βεροιας, ο διοικητής Πυροσβεστικής Αλεξάνδρειας ΓΕ, κ. Χαιρόπουλος Γρηγόριος , ο κύριος Πατρίκας Παναγιώτης πρόεδρος της κοινότητας Νησίου και ο κοινοτάρχης του Κλειδίου Ημαθίας, κ Τσολάκης Χαράλαμπος. Παραβρέθηκαν επίσης, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας κ. Σόλων Γρηγοράκης και ο κ. Γκάσιος Αλέξανδρος θηραματολόγος και δασολόγος της κυνηγετικής ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης.

Ακολουθεί βίντεο του alexandriamou.gr από την ημερίδα:

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69