Μαθητές του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας παρακολούθησαν την αναβίωση της μάχης του οχυρού Ρούπελ
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης

Την Παρασκευή 9 Μαΐου οι μαθητές/τριες της Ε’ και Στ’ τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας παρακολούθησαν με ενθουσιασμό την αναβίωση της μάχης του οχυρού Ρούπελ η οποία διεξήχθη από τις 6 Απριλίου 1941 έως τις 9 Απριλίου 1941.
Τους μαθητές/τριες υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Σιντικής και η Αντιδήμαρχος Παιδείας και τους κατατόπισαν σχετικά με την εκδήλωση.
Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να μεταφερθούν νοερά στη μάχη μέσα από τις περιγραφές, τα ηχητικά ντοκουμέντα, τις δραματοποιημένες εικόνες, τις ελεγχόμενες εκρήξεις, τις χαμηλές πτήσεις αεροσκαφών και τα μηχανοκίνητα οχήματα και μοτοσικλέτες αντίκες του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Έζησαν λεπτό προς λεπτό την προσπάθεια των Γερμανών εισβολέων να καταλάβουν το απόρθητο Ρούπελ και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπερασπιστών του.
Είδαν τις ομάδες αναβιωτών με τις αυθεντικές στολές και τον οπλισμό της εποχής , το πεδίο της ιστορικής μάχης και άκουσαν τα ονόματα των ηρώων της μάχης των οχυρών . Μετά το τέλος της αναβίωσης οι μαθητές /τριες μετέβησαν στο χωριό Άνω Πορόια όπου ξεναγήθηκαν στο χωριό του ήρωα Δημήτρη Ίτσιου και στην κεντρική Πλατεία πήραν το γεύμα τους.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επιστροφή στην Αλεξάνδρεια .
Ενημερωτική ομιλία
Το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, διοργανώνει ενημερωτική επιμορφωτική Ομιλία - μάθημα για όλους τους γονείς των μαθητών και κάθε ενδιαφερόμενο και σκεπτόμενο πολίτη .
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 19 Μαΐου 2025 στις 18.30 στο Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο Αλεξάνδρειας .Το θέμα της εκδήλωσης είναι: "ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ".
Εισηγήτρια του θέματος θα είναι η Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ΜΑΡΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ.