tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Βέροια: Η Γενιά Z Μαθαίνει να Ξεχωρίζει την Πληροφόρηση από την Παραπληροφόρηση

Μαθητές του 5ου Γυμνασίου Βέροιας, συμμετείχαν με ενεργό ενδιαφέρον και ενθουσιασμό στο πρώτο βιωματικό σεμινάριο με τίτλο: «Ενδυνάμωση και Ανάπτυξη Κριτικής Σκέψης στη Γενιά Ζ (13-29 ετών)»,.

Το σεμινάριο, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Μαϊου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και το διοργάνωσε ο  Δήμος Βέροιας σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ΑΠΘ και τον Εμπορικό Σύλλογο Βέροιας.

Για τέσσερις ώρες , (9:00 -13:00), η εμπλοκή των μαθητών στις διαδραστικές δραστηριότητες υπήρξε συνεχής και ουσιαστική, αναδεικνύοντας την ανάγκη και τη διάθεση των νέων για συνειδητή και υπεύθυνη χρήση των ψηφιακών μέσων.

Οι δραστηριότητες, σχεδιασμένες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου SHAZAAM, παρείχαν στους συμμετέχοντες ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον για να εξασκήσουν την κριτική τους σκέψη, να προβληματιστούν για τα μηνύματα που δέχονται και να μάθουν να ξεχωρίζουν την αξιόπιστη από την παραπλανητική πληροφορία.

Ένα από τα βασικά μηνύματα που ανέδειξαν  τα παιδιά μέσα από τις ασκήσεις ήταν ότι, καθημερινά –ιδιαίτερα μέσω των social media– βομβαρδίζονται από πλήθος πληροφοριών και ότι είναι ζωτικής σημασίας να μην

τις αποδέχονται άκριτα, αλλά να ελέγχουν την εγκυρότητα των πηγών και να αναπτύσσουν μια κριτική και υπεύθυνη στάση απέναντι στο ψηφιακό περιεχόμενο.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες προέρχονται από την εκπαιδευτική εργαλειοθήκη 13 δραστηριοτήτων που έχει αναπτύξει το Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ, ειδικά για τον τρόπο με τον οποίο η Γενιά Z μαθαίνει και επικοινωνεί στον ψηφιακό κόσμο. Η εργαλειοθήκη δημιουργήθηκε με τη στήριξη του European Media & Information Fund (EMIF), ανταποκρινόμενη στην ευρωπαϊκή ανάγκη για καλλιέργεια δεξιοτήτων μιντιακού γραμματισμού.

Οι εργασίες του σεμιναρίου έκλεισαν με ενθαρρυντικά σχόλια από τους μαθητές , οι οποίοι δήλωσαν ότι αισθάνονται πλέον πιο ικανοί να φιλτράρουν τις πληροφορίες που καταναλώνουν και να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και υπευθυνότητα τις ψηφιακές αφηγήσεις. Η θετική ανταπόκριση ανοίγει τον δρόμο για ανάλογες δράσεις σε άλλα σχολεία και δομές της τοπικής κοινωνίας.

Εκπαιδεύτριες του σεμιναρίου ήταν, η κα  δρ. Άννα Ποδάρα και η κα Ζωή Πάλλα. Η Άννα Ποδάρα διδάσκει  στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και απασχολείται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Οι έρευνές της σχετικά με τη γενιά Ζ, τα νεανικά κοινά, τη χρήση των μέσων και την τηλεόραση έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά συνέδρια, τόμους και διεθνή περιοδικά. Η Ζωή Πάλλα είναι ερευνήτρια και υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στο ΑΠΘ. Εξειδικεύεται στη δημιουργία περιεχομένου για τον γραμματισμό στα μέσα ενημέρωσης και την προώθησή τους στο διαδίκτυο.

Οι καθηγήτριες που συνόδευσαν τους μαθητές και παρακολούθησαν την δράση ήταν οι κα Σοφία Καλογερίδου, Διευθύντρια, καθηγήτρια Πληροφορικής, η κα Δέσποινα Καρυπίδου ,Υποδιευθύντρια, Φιλόλογος  και η κα  Γεωργία Κωστοπούλου Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής .

Οι συνδιοργανωτές ευχαριστούν θερμά τους  κ.κ.  Δημήτριο  Κόγια  και Αντώνιο Νούσιο για την προσφορά αλμυρών και γλυκών  εδεσμάτων για τα παιδιά.   

Υπεύθυνη συντονισμού για την υλοποίηση του βιωματικού σεμιναρίου στη Βέροια , ήταν η Έλσα Φανάρα, δημοσιογράφος.

meta morfo22

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69