tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Ζαχαράκη: «Με διάλογο και τόλμη χτίζουμε το νέο Λύκειο και το Εθνικό Απολυτήριο»

Τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδίου για το νέο Λύκειο και το Εθνικό Απολυτήριο παρουσίασε από το βήμα της Βουλής η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Όπως τόνισε, πρόκειται για μία κορυφαία πολιτική επιλογή με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, που προχωρά με σχέδιο, επιστημονική τεκμηρίωση και πολιτική τόλμη.

Η Υπουργός δήλωσε «ανοιχτή στον διάλογο» και επεσήμανε ότι το νέο σύστημα δεν θα επηρεάσει τους σημερινούς μαθητές Λυκείου, καθώς θα εφαρμοστεί από το σχολικό έτος 2029–2030, διασφαλίζοντας έτσι τον απαραίτητο χρόνο προετοιμασίας για όλους τους εμπλεκόμενους.

Κατά την ομιλία της, ανακοίνωσε επίσης ότι στις 25 Ιουλίου θα δοθούν στη δημοσιότητα οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, με τους υποψήφιους να ενημερώνονται μέσω sms για τη σχολή επιτυχίας τους.

«Το Λύκειο ξαναγίνεται αυτόνομο και ουσιαστικό»

Η Σοφία Ζαχαράκη χαρακτήρισε τον νέο σχεδιασμό ως «εθνικό χρέος» και «στρατηγική επιλογή», υποστηρίζοντας πως στόχος είναι ένα Λύκειο με ενισχυμένο παιδαγωγικό ρόλο, που ενδυναμώνει την προσωπική διαδρομή του μαθητή και αποκαθιστά τη σχέση εμπιστοσύνης με το σχολείο.

Σημείωσε ότι το Εθνικό Απολυτήριο δεν θα είναι απλώς μία μεταρρύθμιση, αλλά μία αλλαγή φιλοσοφίας: μετατοπίζεται το βάρος από τις εξετάσεις στη συνολική πρόοδο και αξιολόγηση του μαθητή. «Χτίζουμε ένα σχολείο που συνδέεται με την κοινωνία και στηρίζει το μέλλον των νέων με στέρεες βάσεις», υπογράμμισε.

Εγγυήσεις αξιοπιστίας και ισότητας

Η Υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για αξιοπιστία και διαφάνεια, με στόχο την παροχή ίσων ευκαιριών για όλους, μέσω διαδικασιών που περιορίζουν τις κοινωνικές ανισότητες. Το νέο πλαίσιο στοχεύει στην ενίσχυση της αξιολόγησης, την ομαλή μετάβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την αναβάθμιση του απολυτηρίου ως τίτλου σπουδών με κύρος και διεξόδους.

Εμπνευσμένο από την ευρωπαϊκή εμπειρία

Η Σοφία Ζαχαράκη παρουσίασε διεθνή παραδείγματα, όπως το σύστημα Matura (Ουγγαρία, Αυστρία, Πολωνία κ.ά.) και το Abitur της Γερμανίας, που συνδέουν το απολυτήριο με την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Όπως σημείωσε, το ελληνικό μοντέλο θα βασιστεί σε ευρωπαϊκές πρακτικές αλλά θα είναι πλήρως προσαρμοσμένο στις εθνικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες.

Σταδιακή εφαρμογή και μέτρα υποστήριξης

Η μετάβαση στο νέο σύστημα θα γίνει σταδιακά και με πλήρη προετοιμασία, περιλαμβάνοντας:

  • Νέα Προγράμματα Σπουδών

  • Επιμόρφωση εκπαιδευτικών

  • Προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις σε όλες τις τάξεις

  • Αναβάθμιση της Τράπεζας Θεμάτων

  • Συνδυασμό εσωτερικών και εξωτερικών αξιολογήσεων

  • Πιστοποίηση ξένων γλωσσών εντός σχολείου

Επιπλέον, επιστημονικές επιτροπές ήδη εξετάζουν τρόπους ενσωμάτωσης της βαθμολογίας της Β’ και Γ’ Λυκείου στον τελικό βαθμό του απολυτηρίου.

Μείωση του άγχους – Ενίσχυση της ψυχολογικής στήριξης

Η Υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο άγχος των εξετάσεων, ειδικά στους εφήβους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τονίζοντας πως το Υπουργείο προχωρά σε παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων με στόχο ένα πιο ανθρώπινο και υποστηρικτικό σχολικό περιβάλλον.

Κλείνοντας, επανέλαβε πως η μεταρρύθμιση του Λυκείου και η καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα και προσωπικό στοίχημα του Πρωθυπουργού, τονίζοντας: «Με σχέδιο, τόλμη και σεβασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα, προχωρούμε βήμα-βήμα στην αναμόρφωση της Γενικής Εκπαίδευσης».

meta morfo22

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69