tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Δημιουργικό καλοκαίρι για τα “Παιδιά της Άνοιξης” στα μουσεία και μνημεία της Ημαθίας

Δέκα εβδομάδες γεμάτες γνώση, δημιουργία και έμπνευση έζησαν φέτος το καλοκαίρι τα “Παιδιά της Άνοιξης” από τις δομές της Αλεξάνδρειας και της Πατρίδας, συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικές δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας. Από τις αρχές Ιουνίου έως και τα μέσα Αυγούστου, οι μικροί και μεγάλοι φίλοι της ιστορίας και του πολιτισμού περιηγήθηκαν σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, μετατρέποντας το ταξίδι τους στον χρόνο σε μια εμπειρία βιωματικής μάθησης.

Στις δροσερές αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά εκθέματα που γνώρισαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, να “συστηθούν” με τους ήρωες του Τοίχου της Μνήμης και να δημιουργήσουν τα δικά τους ριπίδια, εμπνευσμένα από την περίφημη στήλη της Αδέας. Η φετινή θεματική “Φως στο Σκοτάδι” έγινε αφορμή να εξερευνήσουν την έννοια του φωτός μέσα από τη δημιουργία πήλινων αντικειμένων, αναζητώντας τις ιστορίες που κρύβουν οι αρχαίες λάμπες.

Στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών, η λάμψη των βασιλικών θησαυρών γοήτευσε τους επισκέπτες, ενώ οι δραστηριότητες περιλάμβαναν παιχνίδια αντιστοίχισης, ζωγραφική και δημιουργία αναμνηστικών εμπνευσμένων από την καθημερινότητα των αρχαίων Μακεδόνων.

Η διαδρομή συνεχίστηκε στον Αρχαιολογικό Χώρο του Αγίου Παταπίου, όπου τα παιδιά αναγνώρισαν ψηφιδωτά και μαρμαροθετήματα που είχαν φιλοτεχνήσει τον χειμώνα, γνώρισαν τον βίο του Αγίου και πειραματίστηκαν με την αγιογραφία στον νάρθηκα του ναού.

Με την αρχαιολόγο Μαρία Χειμωνοπούλου, εξερεύνησαν την Παλιά Μητρόπολη Βέροιας, “διαβάζοντας” τις αγιογραφίες του καταγραφικού μνημείου και δημιουργώντας ψηφιδωτά εμπνευσμένα από τα ανάγλυφα μοτίβα του. Παράλληλα, με την αρχαιολόγο Μαρία Πολατίδου, περιηγήθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, αναγνώρισαν αντικείμενα και εικόνες, έλυσαν παζλ και, στον καταπράσινο κήπο, ζωγράφισαν την Παναγία.

Η εμπειρία ολοκληρώθηκε με την περιοδική έκθεση “Υφές Χρωμάτων”, όπου τα τοπία και οι κατοικίες των έργων οδήγησαν τη φαντασία στα μονοπάτια της φύσης, μετατρέποντας τα πινέλα σε εργαλεία πολύχρωμης εξερεύνησης.

Η πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας απέδειξε, για ακόμη μία χρονιά, ότι η επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να γίνει ένα ζωντανό, συμμετοχικό και χαρούμενο ταξίδι, αφήνοντας πολύτιμες μνήμες σε όσους συμμετείχαν.

Σχέδια Βελτίωσης, Νέοι Γεωργοί, Αιτήσεις Gov/ΕΣΠΑ, Πληρωμές Λογαριασμών & άλλες υπηρεσίες

meta morfo22

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69