tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Ένωση Γονέων Βέροιας: Επίσημη διαμαρτυρία για την υποβάθμιση των Τμημάτων Ένταξης

Μια ουσιαστική και θεσμικά στοχευμένη παρέμβαση πραγματοποίησε η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βέροιας, καταθέτοντας επίσημη διαμαρτυρία για τις πρόσφατες αλλαγές στη λειτουργία των Τμημάτων Ένταξης στις αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές της Ημαθίας. Η επιστολή παραδόθηκε στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας.

Παράλληλα, η Ένωση ανακοίνωσε ότι η διαμαρτυρία θα κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να υπάρξει πλήρης θεσμική ενημέρωση για τα ζητήματα που προκύπτουν από τις πρόσφατες νομοθετικές και διοικητικές αλλαγές, οι οποίες –όπως τονίζεται– επηρεάζουν άμεσα τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Η επιστολή κατατέθηκε επίσης στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Βέροιας, με αίτημα να εισαχθεί το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκεί, η Ένωση προτίθεται να ζητήσει τη στήριξη του σώματος στις διεκδικήσεις των γονέων και των μαθητών, επισημαίνοντας ότι η εύρυθμη και αυτόνομη λειτουργία των Τμημάτων Ένταξης αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών που χρειάζονται εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη.

Το περιεχόμενο της διαμαρτυρίας

Στο κείμενο της διαμαρτυρίας, η Ένωση εκφράζει έντονη ανησυχία για τις αλλαγές που εισάγει ο Ν. 5217/2025 και ειδικότερα το άρθρο 96, το οποίο τροποποιεί τον τρόπο ίδρυσης και στελέχωσης των Τμημάτων Ένταξης. Σύμφωνα με την Ένωση, οι νέες ρυθμίσεις δημιουργούν λειτουργικά προβλήματα και οδηγούν σε υποβάθμιση της παιδαγωγικής υποστήριξης που δικαιούνται οι μαθητές.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην εγκύκλιο 122194/ΓΔ4 (1/10), η οποία –όπως σημειώνεται– προκαλεί σύγχυση μεταξύ Παράλληλης Στήριξης και Τμημάτων Ένταξης, μεταφέροντας αρμοδιότητες χωρίς την απαραίτητη θεσμική θωράκιση. Η Ένωση υπογραμμίζει ότι η σύγχυση αυτή έχει ήδη επισημανθεί από εκπαιδευτικούς και γονείς ως σοβαρή υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής.

Εξίσου ανησυχητική χαρακτηρίζεται η πρόβλεψη που καλεί τους εκπαιδευτικούς των Τμημάτων Ένταξης να παραμένουν εντός της γενικής τάξης, κάτι που –όπως τονίζεται– καθιστά αδύνατη την εφαρμογή των εξατομικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εισηγούνται τα ΚΕΔΑΣΥ.

Οι συνέπειες που επισημαίνει η Ένωση

  • Μείωση της ποιότητας της εκπαιδευτικής υποστήριξης για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες

  • Διατάραξη της λειτουργίας των σχολικών μονάδων που επιδιώκουν την ουσιαστική ένταξη

  • Ακύρωση βασικών παιδαγωγικών αρχών και νομικών δεσμεύσεων για δημόσια και συμπεριληπτική εκπαίδευση

Τα αιτήματα της Ένωσης

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων ζητά:

  • Αναθεώρηση και απόσυρση των ρυθμίσεων που υποβαθμίζουν τα Τμήματα Ένταξης

  • Ενίσχυση με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό

  • Σαφή διάκριση μεταξύ Τμημάτων Ένταξης και Παράλληλης Στήριξης

  • Διασφάλιση ισότιμης και συμπεριληπτικής εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές

Η Ένωση καταλήγει ότι η εκπαίδευση οφείλει να υπηρετεί την ισότητα και την πλήρη ανάπτυξη κάθε μαθητή, χωρίς εξαιρέσεις – μια αρχή που πρέπει να αποτυπώνεται τόσο στη νομοθεσία όσο και στην καθημερινή σχολική πράξη.

color feel banner

meta morfo22

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69