Διάλογος με το Παρελθόν: Μαθητές του 1ου ΓΕΛ Βέροιας έδωσαν φωνή στις επιτύμβιες στήλες
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Τα μνημεία, ως χρονοκάψουλες του παρελθόντος, διασχίζουν με τον αυθεντικό υλικό τους τρόπο τον χρόνο και εκβάλλουν στο παρόν, για να πιστοποιήσουν την ύπαρξη μιας ιστορικής στιγμής, ενός προσώπου, ενός γεγονότος. Ο «Τοίχος της Μνήμης», μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας, συστήνει στο ευρύ κοινό την προσωπογραφία, τους θεσμούς και τα ιδεώδη της αρχαίας βεροιώτικης κοινωνίας.

Στον φυσικό χώρο της έκθεσης, μαθητές της Β΄ Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Βέροιας, με τη συνοδεία των φιλολόγων Αθηνάς Γιαννοπούλου και Ευπραξίας Καραφώλα, συνομίλησαν με τις επιτύμβιες στήλες —πορτρέτα ανθρώπων που κάποτε ανάσαιναν και περπατούσαν στην ίδια γη. Οι στήλες έγιναν ζωντανές φωνές, που διεκδίκησαν το δικαίωμα της Μνήμης απέναντι στο σκοτάδι του θανάτου. Μέσα από δραστηριότητες δημιουργικής γραφής, εικαστικές αναπαραστάσεις και θεατρικές τεχνικές, οι μαθητές συνέδεσαν τη θεωρία της σχολικής τάξης και τον μύθο της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή με τα ιστορικά υλικά τεκμήρια. Έδωσαν φωνή στον Πολυνείκη, σχεδίασαν τις δικές τους στήλες και ενσάρκωσαν τα εκθέματα, επιβεβαιώνοντας πως «οι προ αιώνων κεκοιμημένοι νεκροί επέστρεψαν για τα καλά στην καθημερινότητα της γενέθλιας πόλης» (Α.Κοτταρίδη).
Η δράση εντάσσεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φίλοι του Λόγου και των Μνημείων» που υλοποιείται από τη ΔΔΕ Ημαθίας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας. Τη δράση τίμησαν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους ο Σύμβουλος Φιλολόγων Ημαθίας, Χαμπίδης Θεόδωρος, και η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Αγγλικής Γλώσσας, Βρεττού Αθηνά.















