tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Πώς θα λειτουργήσουν δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία – Εως τις 26 Ιουνίου το διδακτικό έτος

Το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων αλλά και των παιδικών και βρεφικών σταθμών με παράταση του διδακτικού έτους έως και τις 26 Ιουνίου ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, εξειδίκευσαν τις λεπτομέρειες για το άνοιγμα των σχολείων.

Δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα σχολεία το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι το φθινόπωρο, ενώ τα νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής ξεκινούν τη λειτουργία τους από την 1η Ιουνίου. Το σχολικό έτος παρατείνεται ως τις 26 Ιουνίου στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και για τους εκπαιδευτικούς ως τις 30 Ιουνίου, με αντίστοιχη παράταση των συμβάσεων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Και στα νηπιαγωγεία και δημοτικά θα υπάρχει η δυνατότητα να μην παρουσιαστούν οι μαθητές με απλή δήλωση τους, ενώ θα λειτουργούν εκ περιτροπής «μέρα παρά μέρα». Ως 31 Ιουλίου θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί.

Όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η απόφαση αυτή της επιτροπής η οποία ήταν ομόφωνη βασίστηκε στους ακόλουθους παράγοντες:

1) Πρώτον και κυριότερο, στην ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες για επαναλειτουργία των εν λόγω σχολικών δομών. Η εισήγηση αυτή ασφαλώς συνδέεται με τη σταθερά καθοδική πορεία της επιδημίας, με το ότι τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό πιο δύσκολα, το ότι τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι επιδημιολογικά η ασφαλέστερη περίοδος να ανοίξουν τα σχολεία.

2) Η συνολική αποκλιμάκωση των μέτρων έχει εξελιχθεί πολύ θετικά. Αναφορικά δε με τα σχολεία, η προηγούμενη εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων είναι πολύ ενθαρρυντική. Τα μέτρα προστασίας και πρόληψης τηρούνται υποδειγματικά από τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και όλα έχουν κυλήσει εξαιρετικά ομαλά.

3) Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την επιστροφή όλων των μαθητών στο φυσικό τους χώρο, που δεν είναι άλλος από το σχολείο. Η μακρόχρονη απουσία από το σχολείο εμποδίζει τη μαθησιακή τους πορεία, την πνευματική, κοινωνική, ψυχική τους εξέλιξη. Οι μαθητές πρωτοβάθμιας βρίσκονται ήδη σχεδόν 3 μήνες εκτός σχολείου, και θα βρίσκονταν συνολικά 6 μήνες αν τα σχολεία δεν άνοιγαν τώρα.

4) Τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου τηρούν κανόνες και ακολουθούν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, πάρα έξω στις γειτονιές και στις πλατείες χωρίς κανόνες.

5) Τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες και ενισχύουν τα παιδιά που προέρχονται από πιο ευάλωτα οικογενειακά περιβάλλοντα. Μαθητές που δεν έχουν σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, μαθητές που βιώνουν ένταση στο οικογενειακό τους περιβάλλον, μαθητές των μικρότερων κυρίως τάξεων που δεν έχουν οικογενειακή καθοδήγηση για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

6) Σχετικά με τα ειδικά σχολεία, οι μαθητές που φοιτούν στα σχολεία αυτά έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να βρεθούν εκ νέου στο περιβάλλον του σχολείου τους, με τους εκπαιδευτικούς τους και τους συμμαθητές τους. Και το έχουν ανάγκη προφανώς για τη μαθησιακή τους εξέλιξη αλλά και για την ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική τους εξέλιξη.

Σχετικά με τον τρόπο επαναλειτουργίας των εκπαιδευτικών αυτών δομών:

– Σχετικά με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου. Τα μαθήματα θα παραταθούν έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου (αντί για τη 15η Ιουνίου), ενώ συνολικά για τους εκπαιδευτικούς η λήξη του διδακτικού έτους θα είναι η 30η Ιουνίου. Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι συμβάσεις τους θα παραταθούν έως τις 30 Ιουνίου.

– Τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1.5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υπο-τμήματα, και θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο. Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.

– Στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά, προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα, και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού. Έχει προβλεφθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση και επιπλέον κονδύλια για την τροποποίηση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας, καθώς επίσης υπάρχει η δυνατότητα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας.

– Προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων.

– Προβλέπεται φυσικός αερισμός των αιθουσών, η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία), ειδικές οδηγίες ΕΟΔΥ θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών αυτών. Υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών.

– Υπάρχει η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί.

– Υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.

– Για την ώρα τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν.

– Για τα ειδικά σχολεία: θα επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουνίου για την δευτεροβάθμια και μέχρι την 26η Ιουνίου για τα πρωτοβάθμια. Συνεδριάζει σήμερα η αρμόδια υπο-επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να δώσει ειδικές οδηγίες για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων ειδικής αγωγής. Θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα προστασίας.

Σε ερώτηση για το εαν αρκεί ο καθαρισμός σχολείων 2 φορές τη μέρα και το υπάρχον προσωπικό καθαριότητας η υπουργός είπε ότι «έχει προβλεφθεί δυνατότητα επέκτασης της σύμβασης προσωπικού καθαριότητας».

Στο 60% με 70%  είναι το ποσοστό παρακολούθησης των μαθητών στα Γυμνάσια της χώρας.

Εως τις 31 Ιουλίου η λειτουργία των παιδικών σταθμών

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αναφερόμενος στη λειτουργία των παιδικών και βρεφικών σταθμών είπε ότι ισχύει ότι και  για τα δημοτικά δηλαδή έως 15 παιδιά σε κάθε αίθουσα.

Ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για την προμήθεια αντισηπτικών και των ειδών καθαριότητας από τους δήμους. Για την καθαριότητα των χώρων και εφόσον το υπάρχων προσωπικό δεν επαρκεί, δήλωσε ότι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να προβούν, κατά παρέκκλιση όλων των διατάξεων, στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού με σύμβαση έως 4 μηνών.

Επίσης σε έκτακτες καταστάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί προσωπικό που εργαζόταν σε δομές που παραμένουν κλειστές, όπως είναι τα ΚΑΠΗ, μέχρι νεωτέρας.

Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν έως τις 31 Ιουλίου, ενώ νεότερες ανακοινώσεις θα γίνουν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, οπότε η επιτροπή θα αξιολογήσει τα νέα δεδομένα.

Για τις κατασκηνώσεις καθώς για τα ημερήσια camps, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι έχει ζητηθεί άμεσα από την επιτροπή των ειδικών και ιδανικά εντός της εβδομάδας, να εισηγηθούν τις αποφάσεις τους, προκειμένου να αρχίσει η αντίστοιχη προετοιμασία.

Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα εφόσον αυτό είναι εφικτό λόγω της ηλικίας των παιδιών είπε.

Αν δεν επαρκεί το προσωπικό καθαριότητας, έχει επιτραπεί η πρόσληψη από τους δήμους έκτακτου προσωπικού για 4 μήνες, που θα μπορεί να απασχοληθεί και σε άλλους χώρους αν προκύψει ανάγκη και δεν είναι πλέον αναγκαίο για τους παιδικούς σταθμούς.

Η άδεια ειδικού σκοπού για εργαζόμενους στο Δημόσιο μπορεί να συνεχιστεί μόνο αν τα παιδιά τους είναι υποχρεωμένα να είναι στο σχολείο (καθημερινά ή εκ περιτροπής), ανάλογα με το πρόγραμμα του σχολείου

Ερωτηθείς σχετικά για την καθαριότητα σχολείων ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «δώσαμε έκτακτη στήριξη δήμων 15 εκατ. ευρώ και θα εγκρίνουμε άλλα 75 εκατ. Έχει προβλεφθεί πλήρως όποια έκτακτη ανάγκη».

Αναφορικά με τη λειτουργία του δημοσίου, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι από την επόμενη  επανέρχεται σε πλήρη κανονικότητα πλην των υπαλλήλων που έχουν λάβει ειδική άδεια.

Πηγή: www.in.gr 

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69