tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Διαδικτυακά το 4ο Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων Δήμου Βέροιας - Υφυπουργός Παιδείας: «Θα είμαστε δίπλα σας σε τέτοιες μοναδικές πρωτοβουλίες»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων Δήμου Βέροιας την Παρασκευή 11 Δεκέμβρη, το οποίο για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου, λόγω των έκτατων συνθηκών που βιώνουμε.

Το Συμβούλιο Παίδων, το οποίο αποτελεί προσομοίωση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποτελεί έμπνευση του πρώην προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκου Μαυροκεφαλίδη και ως σκοπό έχει την άσκηση εκπαίδευσης της πολιτικής σκέψης και του πολιτικού λόγου του μαθητή. Την διοργάνωση ανέλαβε ο Δήμος Βέροιας, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Ημαθίας και το 3ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Κεντρικής Μακεδονίας στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Σε αυτό συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ τάξης των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Βέροιας, οι οποίοι παρουσίασαν τις απόψεις τους για θέματα που απασχολούν τον τόπο μας.

Την ομιλία συντόνισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άρης Λαζαρίδης, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον εμπνευστή του εκπαιδευτικού προγράμματος κ. Νίκο Μαυροκεφαλίδη όπου με την αρωγή του Δημάρχου Βέροιας υλοποιήθηκε. «Το Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων αποτελεί μια προσομοίωση του Δημοτικού Συμβουλίου και αποσκοπεί στην κινητοποίηση ενδιαφέροντος των παιδιών στα κοινά της πόλης. Στην ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης, για τον εντοπισμό των καθημερινών προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και στην δυνατότητα διατύπωσης των προβληματισμών και των προτάσεών τους στο συλλογικό όργανο στο οποίο παίρνουν μέρος, προκειμένου να αποκτήσουν μια βιωματική σχέση με τις δυσκολίες».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο οικοδεσπότης της δράσης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο οποίος πρώτα αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών κι έπειτα σε αυτό το πρωτοπόρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που πρώτος ο Δήμος Βέροιας ξεκίνησε σε όλη την χώρα. «Η χαρά μου θα ήταν μεγαλύτερη εάν γινόταν το συμβούλιο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω των συνθηκών. Έτσι θα ανανεώσουμε το ραντεβού για του χρόνου... Σκοπός και φύση του προγράμματος: Το Δημοτικού Συμβούλιου Παίδων, όπως και το δίδυμό του το Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων, συνιστούν καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρουν στους μαθητές του δήμου να εκφραστούν για μια σειρά ζητημάτων που τους απασχολούν, με σκοπό να τους βοηθήσουμε να αποκτήσουν την ιδιότητα του ενεργού πολίτη. Στοχεύει στην κινητοποίηση των παιδιών για τα καθημερινά προβλήματα της πόλης, στην ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης και στην διατύπωση των προβληματισμών τους. Πρόκειται για βιωματική άσκηση όπου οι μικροί δημοτικοί σύμβουλοι μυούνται σε πρακτικές και λειτουργίες του συλλογικού οργάνου αποκτώντας άμεση εξοικείωση με τις δημοκρατικές διαδικασίες. Προσφέρουμε το καλύτερο μάθημα πολιτικής αγωγής σους μαθητές, αναμένοντας ότι η βιωματική εμπειρία τους θα τους προετοιμάσει για τους αυριανούς ενεργούς πολίτες της πόλης μας. Ζητήματα της καθημερινότητας όπως τα ποδήλατα, η καθαριότητα, τα αδέσποτα ζώα, το περιβάλλον, ο εθελοντισμός είναι μερικά από τα θέματα που θα παρουσιαστούν απόψε… Θα μάθετε πως θα υποστηρίζεται δημοκρατικά τα δικαιώματά σας…».

Έπειτα χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Κόπτσης, ο οποίος είπε ότι οι μικροί πολίτες της πόλης, με ζήλο και πάθος θα αναφερθούν σε μια εξαιρετική θεματολογία. «Μέσα από τέτοιες δράσεις διαμορφώνουμε μια κουλτούρα σκεπτόμενων ανθρώπων. Δημιουργούνται οι βάσεις ενός σύγχρονου σχολείου. Το σχολείο καθιστά τον μαθητή πολίτη του κόσμου. Τα παιδιά αγγίζουν από διάφορες οπτικές καθημερινά προβλήματα. Η προσομοίωση αυτή είναι σημαντικός θεσμός γιατί προάγει την προσωπική και κοινωνική ταυτότητα των μαθητών, καθώς επίσης και την συνείδηση. Τους προετοιμάζει να γνωρίσουν τις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας, της συνεργασίας, της δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας. Με τέτοιες δράσεις, με τέτοιους μαθητές, με τέτοιες πολιτικές τοπικής αυτοδιοίκησης έχουμε ελπίδα να δούμε ώριμους και σκεπτόμενους ανθρώπους. Συνεχίστε με τον ίδιο ζήλο, θα διαμορφώσουμε υγιείς προσωπικότητες μέσα από την εκπαίδευση. Το έχουμε ανάγκη όλοι μας».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Λαζαρίδης διάβασε έναν σύντομο χαιρετισμό του πρώην αντιδημάρχου παιδείας Νίκου Μαυροκεφαλίδη.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Παιδείας Συρμούλα Τζήμα που είχε και την οργάνωση της δράσης, η οποία είπε ότι χαίρεται που θα ακούσει τις ιδέες και τις προτάσεις των μαθητών για την πόλη μας. Αναφέρθηκε στην σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κι έπειτα στον σκοπό του Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων. «Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποσκοπεί στην καλλιέργεια της ενεργής ιδιότητας του πολίτη, ώστε να καταστείτε ικανοί να συμμετέχετε υπεύθυνα στις κοινωνίες που ζείτε ως αυριανοί ενεργοί πολίτες. Καλείστε να τηρείται συγκεκριμένα μέτρα για την κοινωνία μέλλοντος, και να προσδιορίσετε την σχέση ανθρώπου, φύσης, κόσμου… Η συμμετοχή σας στο πρόγραμμά σας αποκτά έναν χαρακτήρα συμμετοχικό…».

Ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Δημήτρης Πυρινός απηύθυνε χαιρετισμό, λέγοντας «οι μαθητές θα εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με το πώς η ζωή  μας μπορεί να γίνει καλύτερη στον τόπο μας. Κάθε πρόταση μπορεί να γίνει μια πιθανή λύση. Κάποιοι από τους μαθητές μπορεί μεγαλώνοντας να γίνουν δημοτικοί σύμβουλοι και γιατί όχι και δήμαρχοι. Παιδαγωγικά, το πρόγραμμα είναι ένας άριστος τρόπος για το μάθημα της αγωγής του πολίτη. Ο κάθε δημότης πρέπει να γνωρίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Να παρατηρεί τις δυσλειτουργίες της πόλης του και να συμμετέχει ενεργά στα θέματα του τόπου του».

Στη συνέχεια εκ μέρους του Οργανωτικού Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Νικολάου Γραικού, ο Παντελής Βενάρδος, απηύθυνε ένα μήνυμα προς τα παιδιά. «Να μην φοβάστε τις πολιτισμένες διαφωνίες. Ο πυρήνας της δημοκρατίας είναι ο διάλογος και πρέπει να συμμετέχουν όλοι. Ο βασικός κανόνας για να προχωρήσει η δημοκρατία. Πρέπει να μάθουμε να διαφωνούμε πολιτισμένα».

Χαιρετισμό απηύθυνε στη συνέχεια ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Γεώργιος Μακαρατζής, ο οποίος είπε ότι το συμβούλιο αποτελεί μάθημα άμεσης δημοκρατίας. Συνδέεται με τον βασικό σκοπό της εκπαίδευσης και οι μαθητές πέρα από τις γνώσεις αποκτούν την ιδιότητα ενεργού και δημοκρατικού πολίτη.

Τον λόγο πήρε η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Αικατερίνη Παπαγεωργίου, η οποία είπε ότι το συμβούλιο αποτελεί ευκαιρία για να δουν οι μαθητές με κριτική ματιά και να εκτιμήσουν την πόλη που ζουν.

Σε αυτό το σημείο χαιρετισμό απηύθυνε η Υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, από την Βουλή. «Σημαντική η πρωτοβουλία να ακούσουμε τον λόγο των παιδιών, που είναι ειλικρινείς και ευθύς, δύο σημαντικά χαρακτηριστικά, και μέσα από αυτήν την διαδικασία μπορούμε κι εμείς να μάθουμε. Θέλει πρωτοβουλία, πίστη, επιμονή και υπεύθυνη στάση. Να καλλιεργούμε το ενδιαφέρον για τον τόπο που μεγαλώνουμε. Θα είμαστε δίπλα σας σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Θεωρώ ότι είναι μοναδική. Είναι σημαντικό να καλλιεργηθεί η έννοια του ενεργού και δραστήριου πολίτη, με την βοήθεια των άξιων εκπαιδευτικών».

4o dim simv paid spitia

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι μαθητές και αναπτύχθηκαν οι παρακάτω θεματικές:

ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ

ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ

     

2ο  ΔΣ Βέροιας

ΖΙΩΓΑ ΦΑΝΗ-ΑΝΤΩΝΙΑ

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ

 

16ο  ΔΣ Βέροιας

ΔΑΜΙΑΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

 

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

6ο  ΔΣ Βέροιας

ΤΡΑΠΕΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΣ

 

ΠΟΔΗΛΑΤΑ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ, ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

6ο  ΔΣ Βέροιας

ΚΟΥΡΚΟΥΤΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΤΑ ΠΟΔΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ

 

5ο  ΔΣ Βέροιας

ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ ΗΣΑΪΑ-ΠΑΡΘΕΝΑ

ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

   

5ο  ΔΣ Βέροιας

5Ο ΔΣ Βέροιας

ΓΙΑΝΚΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΟΥΤΟΒΑΣ, ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ

ΑΝΑΛΥΣΗ & ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

5ο  ΔΣ Βέροιας

ΑΚΡΙΤΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

     

5ο  ΔΣ Βέροιας

5ο  ΔΣ Βέροιας

ΜΠΑΡΜΠΕΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΜΠΑΡΜΠΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΟΙΗΜΑ «ΕΣΎ ΤΟ ΑΣΤΡΟ ΜΟΥ!»

ΠΟΙΗΜΑ «ΕΣΎ ΤΟ ΑΣΤΡΟ ΜΟΥ!»

       

8ο  ΔΣ Βέροιας

ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Η ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ , ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

8ο  ΔΣ Βέροιας

ΤΡΑΜΠΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

 

ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

   

ΔΣ Κουλούρας

ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ

 

ΑΠΟΥΣΙΕΣ

       

ΔΣ Αγ. Μαρίνας-Τριλόφου

ΑΝΔΡΕΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

 

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ

 

ΔΣ Διαβατού-Μέσης

ΒΕΛΙΣΣΑΡΗ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

 

ΔΣ Ριζωμάτων

ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ

Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ

   

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69