tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Προτεινόμενα θέματα ιστορίας προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών αρχών οικονομικής θεωρίας για τις Πανελλήνιες εξετάσεις

Επιστρέφουμε στα θρανία και επικεντρωνόμαστε στις εξετάσεις! Από Δευτέρα 10/5/2021 το φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης ΕΝΑ, σε συνεργασία με τον Πληροφοριοδότη, προτείνει στοχευμένα θέματα για τις πανελλήνιες εξετάσεις!

Σήμερα το Φροντιστήριο ΕΝΑ παρουσιάζει ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΘΕΜΑ Α1

Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων:

α. . «Κλήριγκ»  

β. «Πανελλήνιον»

γ. «Μικτή Επιτροπή Ανταλλαγής»

Μονάδες 15

 

ΘΕΜΑ Α2

Να χαρακτηρίσετε τις  προτάσεις που ακολουθούν , γράφοντας στο τετράδιό σας , δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί στην κάθε πρόταση , τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή, ή Λάθος , αν η πρόταση είναι λανθασμένη:

α. Στην Ελλάδα το πρόβλημα της έγγειας ιδιοκτησίας προκάλεσε εντάσεις πολύ μεγαλύτερες από ότι στα άλλα ευρωπαϊκά ή βαλκανικά κράτη. 

β. Ο ανταγωνισμός μεταξύ προσώπων για την κατάληψη θέσεων εξουσίας ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην οργάνωση πελατειακών δικτύων επί τουρκοκρατίας.

γ. Στο Σύνταγμα του 1844 κατοχυρώθηκε το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι.

δ. Οι Σουλιώτες πρόσφυγες έφτασαν στο Μεσολόγγι σε μια περίοδο κατά την οποία η πόλη είχε επιβαρυνθεί υπερβολικά από πρόσφυγες.

ε. Από την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923 εξαιρέθηκαν μόνο οι Έλληνες ορθόδοξοι της Κωνσταντινούπολης

Μονάδες 10

ΘΕΜΑ Β1

α. Ποιοι ήταν οι οπαδοί του Γαλλικού κόμματος (μονάδες 6) και β. πώς πολιτεύτηκε ο ηγέτης του κατά την περίοδο 1844 – 1847; (μονάδες 6)

Μονάδες 12

ΘΕΜΑ Β2

α. Να αναφερθείτε στα προσφυγικά ρεύματα Ελλήνων από τη Βουλγαρία κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα(μονάδες 5).

β. Αφού αναφερθείτε συνοπτικά στην παρουσία του ελληνισμού στη Μικρά Ασία, να παρουσιάσετε μορφές καταπιέσεων που υπέστησαν οι Έλληνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1914 και μέχρι το τέλος του Α’ Παγκοσμίου πολέμου(μονάδες 8).

Μονάδες 13  

ΟΜΑΔΑ Β’

ΘΕΜΑ Γ 

Αφού λάβετε υπόψη τα παρατιθέµενα άρθρα των Συνταγµάτων του 1844 και του 1864 και αξιοποιήσετε τις ιστορικές σας γνώσεις, να εντοπίσετε και να αναλύσετε τις διαφορές µεταξύ των δύο Συνταγµάτων. (Μονάδες 25)

 ΚΕΙΜΕΝΟ 1

 Από το Σύνταγµα του 1844

 Άρθρον 10 Πας τις δύναται να δηµοσιεύη προφορικώς τε, εγγράφως και δια του τύπου τους στοχασµούς του, τηρών τους νόµους του Κράτους. Ο τύπος είναι ελεύθερος και λογοκρισία δεν επιτρέπεται. Οι υπεύθυνοι συντάκται, εκδόται και τυπογράφοι εφηµερίδων δεν υποχρεούνται εις ουδεµίαν χρηµατικήν προκαταβολήν λόγω εγγυήσεως. Οι εκδόται εφηµερίδων θέλουν είσθαι πολίται Έλληνες.

 Άρθρον 15 Η νοµοθετική εξουσία ενεργείται συνάµα υπό του Βασιλέως, της Βουλής και της Γερουσίας.

 Άρθρον 20 Η εκτελεστική εξουσία ανήκει εις τον Βασιλέα, ενεργείται δε δια των παρ’ αυτού διοριζοµένων υπευθύνων Υπουργών.

 Άρθρον 21 Η δικαστική εξουσία διενεργείται δια των δικαστηρίων, αι δε δικαστικαί αποφάσεις εκτελούνται εν ονόµατι του Βασιλέως.

 Άρθρο 59 Η Βουλή σύγκειται εκ Βουλευτών, εκλεγοµένων των εχόντων δικαίωµα προς τούτο πολιτών, κατά τον περί εκλογής Νόµον.

 ΚΕΙΜΕΝΟ 2

 Από το Σύνταγµα του 1864

Άρθρον 10 Οι Έλληνες έχουσι το δικαίωµα του συνέρχεσθαι ησύχως και αόπλως· µόνον εις τας δηµοσίας συναθροίσεις δύναται να παρίσταται η Αστυνοµία. Αι εν υπαίθρω συναθροίσεις δύνανται να απαγορευθώσιν, αν ως εκ τούτων επίκηται κίνδυνος εις την δηµοσίαν ασφάλειαν.

 Άρθρον 11 Οι Έλληνες έχουσι το δικαίωµα του συνεταιρίζεσθαι, τηρούντες τους Νόµους του Κράτους, οίτινες όµως ουδέποτε δύνανται να υπαγάγωσι το δικαίωµα τούτο εις προηγουµένην της Κυβερνήσεως άδειαν.

 Άρθρον 14 Έκαστος δύναται να δηµοσιεύη προφορικώς, εγγράφως και δια του τύπου τους στοχασµούς του, τηρών τους νόµους του Κράτους. Ο τύπος είναι ελεύθερος. Η λογοκρισία ως και παν άλλο προληπτικόν µέτρον απαγορεύονται…

 Άρθρον 21 Άπασαι αι εξουσίαι πηγάζουσιν εκ του Έθνους, ενεργούνται δε καθ’ ον τρόπον ορίζει το Σύνταγµα.

 Άρθρον 22 Η νοµοθετική εξουσία ενεργείται υπό του Βασιλέως και της Βουλής.

 Άρθρον 23 Το δικαίωµα της προτάσεως των νόµων ανήκει εις την Βουλήν και τον Βασιλέα, όστις ενασκεί τούτο δια των υπουργών.

 Άρθρον 27 Η εκτελεστική εξουσία ανήκει εις τον Βασιλέα, ενεργείται δε δια των παρ’ αυτού διοριζοµένων υπευθύνων υπουργών.

 Άρθρον 44 Ο Βασιλεύς δεν έχει άλλας εξουσίας, ει µή όσας τω απονέµουσι ρητώς το Σύνταγµα και οι συνάδοντες προς αυτό ιδιαίτεροι νόµοι.

Άρθρον 66 Η Βουλή σύγκειται εκ Βουλευτών εκλεγοµένων υπό των εχόντων δικαίωµα προς τούτο πολιτών, δι’ αµέσου, καθολικής και µυστικής δια σφαιριδίων ψηφοφορίας, κατά τον υπό της Συνελεύσεως ταύτης ψηφισθησόµενον περί εκλογής Νόµον, µεταβλητόν όντα κατά τας λοιπάς διατάξεις αυτού. Αι βουλευτικαί εκλογαί διατάσσονται και ενεργούνται ταυτοχρόνως καθ’ όλην την επικράτειαν.

 Άρθρον 87 Η δικαιοσύνη απονέµεται υπό δικαστών διοριζοµένων υπό του Βασιλέως κατά τον νόµον.

Αλέξ. Σβώλος, Τα ελληνικά Συντάγµατα 1822 – 1952, Αθήνα 1972, σελ. 129, 130, 131, 133, 140, 153, 155, 161

Μονάδες 25

ΘΕΜΑ Δ    

 Λαμβάνοντας υπόψη το κείμενο του βιβλίου σας και το περιεχόμενο των παρακάτω πηγών να επισημάνετε τις συνέπειες της επιβολής του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου στην εθνική οικονομία.

ΚΕΙΜΕΝΟ 1

Η πτώχευση της Ελλάδας ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα μιας τέτοιας δανειακής επιβάρυνσης εξανάγκασε το ελληνικό κράτος να αποδεχθεί τη μέγιστη των ταπεινώσεων, την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου. Η διεθνής οικονομική επιτροπή, η οποία συστάθηκε με υπόδειξη των Μεγάλων Δυνάμεων, αποτελείτο από εκπροσώπους των ξένων τραπεζών και έδρευε στο ελληνικό έδαφος, ενώ ο ρόλος της δε σταματούσε στον έλεγχο και τη διαχείριση των εσόδων του κράτους, αλλά προχωρούσε και στη βαρύνουσα γνωμάτευση για την έκδοση χρήματος, για τη σύναψη νέων δανείων και γενικά για όλα σχεδόν τα δημοσιονομικά θέματα.

Οι υπερεξουσίες αυτές της διεθνούς οικονομικής επιτροπής ουσιαστικά αναιρούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις εξουσίες της ελληνικής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου, καθώς οι αποφάσεις του κράτους για σχεδιασμούς οικονομικής ανάπτυξης ελέγχονταν από εξωελλαδικά κέντρα, ερήμην του ελληνικού λαού.

Με το τρόπο αυτό το ξένο κεφάλαιο, το οποίο την αμέσως προηγούμενη περίοδο (1850-1875) είχε εξουδετερώσει τις σποραδικές και ελάχιστα οργανωμένες προσπάθειες του εγχώριου κεφαλαίου να μπει στη σφαίρα της παραγωγής και να προχωρήσει σε βιομηχανικές επενδύσεις, αυτή την περίοδο (1875-1900) αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει το ίδιο κάποιες λειτουργίες με προϋποθέσεις και όρους τέτοιους που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα και την κυριαρχία του.

Σ. Τζόκα, Ανάπτυξη και Εκσυγχρονισμός στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα, σσ. 188-189

ΚΕΙΜΕΝΟ 2

 Το μέγεθος του τραυματισμού της εθνικής φιλοτιμίας μπορεί να γίνει κατανοητό, αν αναλογισθεί κανείς ότι πριν από τον πόλεμο οι έλληνες πολιτικοί ήταν πεπεισμένοι ότι ο οικονομικός έλεγχος από ξένους ήταν ασυμβίβαστος με το αντιπροσωπευτικό σύστημα διακυβέρνησης, αφού αφαιρούσε από τον έλεγχο του κοινοβουλίου τη φορολογική πολιτική, που αποτελούσε τη βασική αρμοδιότητά του. Όπως έλεγε ο βουλευτής Άρτας και πρώην υπουργός Οικονομικών Κων/νος Καραπάνος «μόνον εις τα ασιατικά έθνη, τα μη έχοντα την συναίσθησιν της εθνικότητος αυτών, και τα διεπόμενα υπό του θείου δικαίου, είναι δυνατή η επιβολή και η λειτουργία ξενικού ελέγχου». Σύμφωνα με αυτή τη λογική, στην κοινοβουλευτική Ελλάδα δεν μπορούσε να επιβληθεί ένα σύστημα που εφαρμόστηκε στη θεοκρατική Οθωμανική Αυτοκρατορία. … Στην πράξη, η λειτουργία του ελέγχου στην Ελλάδα πέτυχε απόλυτα στην αποστολή προστασίας των συμφερόντων των ομολογιούχων. Στη συνέχεια όμως αδιαφόρησε για τον εξορθολογισμό των ελληνικών δημοσιονομικών πραγμάτων, ακόμη και σε περιπτώσεις που παραβιάζονταν το πνεύμα της ρύθμισης και οι ρητοί περιορισμοί του νόμου ΒΦΙΘ του 1898. (Ιστορία της Ελλάδας του 20ου αι., Χρ. Χατζηιωσήφ, «Η Μπελ Επόκ του Κεφαλαίου», σσ. 312, 316)

Μονάδες 25

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΟΜΑΔΑ Α’

ΘΕΜΑ Α1

Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων:

α.  «Κλήριγκ»  σχολικό βιβλίο, σελ. 54: «Στο εξωτερικό εμπόριο έως είχε και θετικά στοιχεία»

β. «Πανελλήνιον» σχολικό βιβλίο, σελ. 63 «Η ύπαρξη των πρώτων κομμάτων… εσωτερική ειρήνη»

(Προσθέτουμε και τη χρονολογία που συστάθηκε, το 1825)

γ. «Μικτή Επιτροπή Ανταλλαγής» σχολικό βιβλίο, σελ. 152 : «Με βάση το άρθρο11…ανταλλαξίμων»

(μπορεί να ενταχθεί συνδυαστικά και: σχολικό βιβλίο, σελ. 146 : «Συνολικά, το φθινόπωρο…κατέφυγε στη Ρωσία»)

ΘΕΜΑ Α2

α.  ΛΑΘΟΣ (σχολικό βιβλίο, σελ. 42: «Στον ελληνικό χώρο, το πρόβλημα της έγγειας ιδιοκτησίας δεν γνώρισε τις εντάσεις που παρατηρήθηκαν σε άλλα ευρωπαϊκά ή βαλκανικά κράτη»

β.  ΣΩΣΤΟ (σχολικό βιβλίο, σελ. 59)

γ.  ΛΑΘΟΣ (σχολικό βιβλίο, σελ. 71: «Μια αδυναμία ήταν το ότι δεν κατοχυρώθηκε συνταγματικά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι»

δ. ΣΩΣΤΟ (σχολικό βιβλίο, σελ. 119)

ε. ΛΑΘΟΣ (σχολικό βιβλίο, σελ. 150: «Από την ανταλλαγή αυτή εξαιρέθηκαν οι Έλληνες ορθόδοξοι της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου και οι Μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης»

ΘΕΜΑ Β1

α. (σελ. 65 σχολικού βιβλίου: «Ο Ιωάννης Κωλέττης… ακτήμονες ή μικροϊδιοκτήτες γης και απλοί αγωνιστές»)

β. (σελ. 73-74 σχολικού βιβλίου: «Ο Κωλέττης, ως αρχηγός… κοινοβουλευτικής δικτατορίας»)

ΘΕΜΑ Β2

α. Από την εισαγωγή σχολικό βιβλίο σελ. 137 «Οι πρώτοι έλληνες … (Μακεδονικός Αγώνας)» και «Μετά την υπογραφή της συνθήκης… έφθασαν στην Ελλάδα»

β. σχολικό βιβλίο σελ. 138 «Η ελληνική παρουσία στη Μικρά Ασία… με μεγάλη ακτινοβολία» και σελ. 139 «Οι καταπιέσεις που υπέστησαν οι Έλληνες… εκτελέστηκαν»

ΟΜΑΔΑ Β’

Σχέδιο απάντησης ΘΕΜΑ Γ

Η Επανάσταση της 3ης Σεπτεµβρίου 1843 έδρασε καταλυτικά στη διαµόρφωση των πολιτικών πραγµάτων. Οι πολιτικές και ιδεολογικές αντιλήψεις των κοµµάτων εκφράστηκαν µε µεγαλύτερη σαφήνεια και τα κόµµατα άρχισαν να παίζουν ενεργότερο ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας. Οι κοµµατικές παρατάξεις συµφώνησαν στην ανάγκη να κατοχυρωθούν συνταγµατικά ορισµένα θεµελιώδη δικαιώµατα: η ισότητα απέναντι στο νόµο, η απαγόρευση της δουλείας, το απαραβίαστο του οικογενειακού ασύλου, η ελευθερία γνώµης και τύπου (Κείµενο 1: άρθρο 10), η προστασία της ιδιοκτησίας, η δωρεάν εκπαίδευση.

 Με τα άρθρα 15, 20 και 21 του Συντάγµατος του 1844 καθορίζεται η αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Πιο συγκεκριµένα, το άρθρο 21 ορίζει τη δικαστική εξουσία, ενώ µε το άρθρο 15 διευκρινίζεται ότι η νοµοθετική εξουσία ασκείται από κοινού από το βασιλιά, τη Βουλή και τη Γερουσία. Οι Γερουσιαστές θα διορίζονταν από το βασιλιά και θα διατηρούσαν το αξίωµά τους ισόβια. Η εκτελεστική εξουσία ανήκει στο βασιλιά (Κείµενο 1: άρθρο 20) και «ενεργείται δια των παρ’ αυτού διοριζοµένων υπευθύνων Υπουργών». Ο βασιλιάς κατέχει τον τίτλο του αρχηγού του κράτους και του στρατού. Παρόλο που προβλέπεται ότι καµιά πράξη του βασιλιά δεν είχε ισχύ χωρίς την προσυπογραφή του αρµόδιου υπουργού, αυτός ο περιορισµός χάνει τη σηµασία του, αφού ο βασιλιάς είναι αυτός που διορίζει (και παύει) τους υπουργούς.

 Παράλληλα, στο Σύνταγµα προσαρτήθηκε και ο εκλογικός νόµος, µε τον οποίο προβλεπόταν η διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέας Βουλής. Η Βουλή θα αποτελούνταν από βουλευτές οι οποίοι θα εκλέγονταν από πολίτες που θα είχαν το δικαίωµα να ψηφίζουν σύµφωνα µε τον εκλογικό νόµο (Κείµενο 1: άρθρο 59). Κατοχυρωνόταν, µε ελάχιστους περιορισµούς, το δικαίωµα της καθολικής ψηφοφορίας για τους άνδρες, ρύθµιση που αποτελούσε παγκόσµια πρωτοπορία, ενώ οριζόταν και η εκλογική διαδικασία, σύµφωνα µε την οποία οι εκλογείς µπορούσαν να δώσουν θετική ψήφο σε όσους υποψηφίους ήθελαν, συµπληρώνοντας ψηφοδέλτια ακόµη και διαφορετικών συνδυασµών.

 Αδυναµίες του Συντάγµατος του 1844 ήταν ότι δεν κατοχυρώθηκε συνταγµατικά το δικαίωµα του «συνέρχεσθαι» και «συνεταιρίζεσθαι» ούτε υπήρξε συνταγµατική πρόβλεψη για τα κόµµατα, πράγµα που µπορούσε να φέρει εµπόδια στη συγκρότηση κοµµατικών µηχανισµών. Μολονότι το Σύνταγµα διασφάλιζε θεµελιώδη ατοµικά δικαιώµατα ήταν κατά βάση αυστηρό και µοναρχικό, ένα είδος «συναλλαγής» µεταξύ του επαναστατηµένου λαού και του Όθωνα, που απρόθυµα δέχτηκε ο τελευταίος προκειµένου να διασφαλίσει την παραµονή του στο θρόνο.

 Αντιθέτως, το Σύνταγµα του 1864 ήταν αποτέλεσµα της διετούς προσπάθειας της Εθνοσυνέλευσης που συγκροτήθηκε µετά την εκθρόνιση του Όθωνα. Μέσα σε συνθήκες κυβερνητικής αστάθειας κι εµφυλίου πολέµου η κυρίαρχη συντακτική συνέλευση κατορθώνει να διαµορφώσει Σύνταγµα όχι «συναλλαγής» µε το βασιλιά, αλλά «θεραπείας» του προηγούµενου. Ως πολίτευµα ορίστηκε η βασιλευόµενη δηµοκρατία αντί της µέχρι τότε συνταγµατικής µοναρχίας. Κατοχυρώθηκαν µεταξύ άλλων η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας (Κείµενο 2: άρθρο 21) και η άµεση µυστική και καθολική (για τον ανδρικό πληθυσµό και χωρίς τους περιορισµούς του Συντάγµατος του 1844) ψήφος µε σφαιρίδια, τα οποία αντικατέστησαν τα ψηφοδέλτια του 1844. Παράλληλα, καθορίζεται σαφώς ότι οι εκλογές θα διενεργούνται ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια (Κείµενο 2: άρθρο 66). Το Σύνταγµα του 1864 καθιέρωσε την αρχή της µιας Βουλής· καταργήθηκε ο άκρως συντηρητικός θεσµός της Γερουσίας και η νοµοθετική εξουσία ασκείται πια από το βασιλιά και τη Βουλή (Κείµενο 2: άρθρα 22 και 23). Ταυτόχρονα µε το άρθρο 87 θεσπίζεται η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

 Συµπερασµατικά, το Σύνταγµα του 1864 επικυρώνει το πέρασµα από τη µοναρχική αρχή στη δηµοκρατική κατοχυρώνοντας την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και περιορίζοντας ουσιαστικά (κάτι που δεν κατάφερε να κάνει το Σύνταγµα του 1844) τις εξουσίες του βασιλιά, ο οποίος έπαψε να είναι ο φορέας και η πηγή της κρατικής εξουσίας. Ιδιαίτερα σηµαντική κατάκτηση του Συντάγµατος του 1864 αποτελεί και η κατοχύρωση του δικαιώµατος του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, η οποία άνοιγε το δρόµο για την ελεύθερη συγκρότηση κοµµάτων (Κείµενο 2: άρθρα 10 και 11). Τα κόµµατα θεωρήθηκαν απαραίτητα για την έκφραση της βούλησης της κοινής γνώµης, µε το επιχείρηµα ότι η εναλλακτική λύση είναι οι συνωµοτικοί κύκλοι ή οι βιαιοπραγίες.  

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΘΕΜΑ Δ

Οι πληροφορίες μου:

ΒΙΒΛΙΟ :  μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως εισαγωγή το χωρίο του βιβλίου σελ. 37 : <<Κατά το έτος 1893 η Ελλάδα … ανέλαβαν τη διαχείριση βασικών κρατικών εσόδων>>. 

Τα θετικά αποτελέσματα του ΔΟΕ καταγράφονται αναλυτικά στην τελευταία παράγραφο του αντίστοιχου κεφαλαίου σελ. 38: <<Τα αποτελέσματα ήταν θετικά … κινητοποιήσεις του παρελθόντος>>

ΠΑΡΑΘΕΜΑΤΑ :  Στο α’ κείμενο πρέπει να ληφθούν υπόψη και να σχολιαστούν ως κατά βάση θετικά αποτελέσματα τα εξής χωρία :

-   Έλεγχος και διαχείριση των εσόδων του κράτους

- Βαρύνουσα γνωμάτευση για την έκδοση χρήματος, για τη σύναψη δανείων και γενικά για όλα τα δημοσιονομικά θέματα.

Στο β’ κείμενο πρέπει να ληφθεί υπόψη ως θετικό αποτέλεσμα το εξής χωρίο:

-Η λειτουργία του ελέγχου στην Ελλάδα πέτυχε απόλυτα στην αποστολή προστασίας των συμφερόντων των ομολογιούχων.

Στη συνέχεια πρέπει να γίνει αναφορά στις αρνητικές επιπτώσεις του ΔΟΕ στην ελληνική οικονομία οι οποίες αναφέρονται και στα δύο κείμενα.

α’ κείμενο:

-Η πτώχευση της Ελλάδας εξανάγκασε το ελληνικό κράτος να αποδεχτεί τη μεγίστη των ταπεινώσεων, την επιβολή Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου.

-Οι υπερεξουσίες αυτής της διεθνούς επιτροπής ουσιαστικά αναιρούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις εξουσίες της ελληνικής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου.

-Οι αποφάσεις του κράτους για σχεδιασμούς οικονομικής ανάπτυξης ελέγχονταν από εξωελλαδικά κέντρα, ερήμην του ελληνικού λαού.

β’ κείμενο:

-Τραυματισμός εθνικής φιλοτιμίας

-Ο οικονομικός έλεγχος από τους ξένους ήταν ασυμβίβαστος με αντιπροσωπευτικό σύστημα διακυβέρνησης , αφού αφαιρούσε από τον έλεγχο του κοινοβουλίου τη φορολογική πολιτική.

-Η επιβολή ξενικού ελέγχου είναι δυνατή μόνο σε <<εις ασιατικά έθνη, τα μη έχοντα συνείδηση της εθνικότητας αυτών και τα διεπόμενα υπό του θείου δικαίου>>.

-Η λειτουργία του ελέγχου αδιαφόρησε για τον εξορθολογισμό των ελληνικών δημοσιονομικών πραγμάτων κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας. 

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69