BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

 didactica

access ban20

pistofidis ban1

Τα Δημοτικά Σχολεία της Βέροιας γιόρτασαν τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Άλκης Ζέη

Πρώτη Ιουνίου και τα Δημοτικά Σχολεία της Βέροιας 1ο , 7ο , 9ο , 16ο, 4ο Βέροιας και το Σχολείο Τριποτάμου-Ράχης παρουσίασαν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το έργο της Άλκης Ζέη που έγραψε λογοτεχνικά βιβλία κυρίως για παιδιά. Το 2023 ανακηρύχθηκε έτος αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη γέννηση της Άλκης Ζέη. 

Ταυτόχρονα δοκιμάσαμε ένα πείραμα σύμπραξης πολλών σχολείων. Έξι σχολεία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να γνωρίσουμε όλοι μαζί τα βιβλία της Άλκης Ζέη. Εκμεταλλευτήκαμε τους/τις εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε πολλά σχολεία και κινηθήκαμε συνεργατικά. Στόχος μας να δώσουμε ένα ερέθισμα φιλαναγνωσίας. Καλή η οθόνη του υπολογιστή, αλλά μαγική η διαδρομή του μεγάλου περίπατου, του ψεύτη παππού, του θείου Πλάτωνα κι τόσων άλλων.

Από τη βιογραφία της συγγραφέως: Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923 . Ο πατέρας της, Ζήνων Ζέης, καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα της, Έλλη Σωτηρίου, από τη Σάμο, όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Όταν άρχισε το σχολείο, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Από το 1954 έως το 1964 έζησε σαν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα, για να ξαναφύγουν πάλι στο Παρίσι με τον ερχομό της Χούντας το 1967. Επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά τη δικτατορία.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή

του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στο τμήμα

σεναριογραφίας.  Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Ο θείος της, Πλάτων Σωτηρίου (αδελφός της μητέρας της), παντρεύτηκε τη γνωστή συγγραφέα Διδώ Σωτηρίου, η οποία βοήθησε τη Ζέη να ασχοληθεί με τη συγγραφή. Στις πρώτες ακόμη τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους ήρωες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγιναν μαζί με τη Σουβλίτσα οι ήρωες του γνωστού κουκλοθέατρου «Ο Μπαρμπα-Μυτούσης».

Πρώτο της μυθιστόρημα είναι «Το καπλάνι της βιτρίνας» , έργο-σταθμός για την

ελληνική παιδική λογοτεχνία. Ακολουθεί μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά και το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα». Το 2013 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό της βιβλίο «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο» και το 2017 το «Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά»;

Παράλληλα με το γράψιμο, η Άλκη Ζέη αγωνίστηκε ενεργά για την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της και αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ πολλών Πανεπιστημίων. Έλαβε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον τίτλο του Ταξιάρχη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων στη Γαλλία.

 Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών στις 27 Φεβρουαρίου 2020.

Το έργο της συγγραφέως προσέγγισαν τα παιδιά με μεγάλη επιτυχία. Οι παρουσιαστές με σοβαρότητα ανήγγειλαν τα δρώμενα.

Πάνω στη σκηνή έγινε ο Μεγάλος περίπατος και πέρασαν ο θείος Πλάτων, το καπλάνι της βιτρίνας, άνοιξε η μωβ ομπρέλα, περπάτησαν τα παπούτσια του Αννίβα, νυχτοπερπάτησαν με τη γιαγιά, ψιθύρισαν γατοκουβέντες και προβληματίστηκαν στη χώρα των μαρμάρων, παρέα με την Αλίκη.

Τα τραγούδια με τα έργα της Άλκης Ζέη πλαισίωσαν μουσικά το αφιέρωμα. Τα έργα ζωγραφικής και οι αφίσες προκαλούν τον θεατή να ανακαλύψει τον τίτλο του έργου.

Η έμπνευση των παιδιών και των δασκάλων δημιούργησε μία ποικιλία δραστηριοτήτων. Ένα αφιέρωμα που τα είχε όλα: αφηγήσεις, θεατρικά, κουκλοθέατρο, μουσική, χορογραφίες.

Η εκδήλωση αποτέλεσε συνδιοργάνωση της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας και του Δήμου Βέροιας (Αντιδημαρχία Παιδείας). Ευχαριστούμε την Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Τζήμα, για την πρόθυμη διάθεση συνεργασίας, τη Διευθύντρια της ΚΕΠΑ, κ. Γρηγοριάδου, τους τεχνικούς του χώρου για την υπομονή τους.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τα παιδιά που ξεδίπλωσαν εντυπωσιακά τις δεξιότητες και το μεράκι τους και τους εκπαιδευτικούς για τη διάθεση, την εργατικότητα και την όλη τους προσπάθεια.  Συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί:

9ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: Γεωργία Αναστασίου, Κουτσογιάννης Πέτρος (Διευθυντής), Γεωργία Καββαδία(μουσικός-θεατρολόγος), Ιωακειμίδης Κων/νος (εικαστικός).

7ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: Ευτυχία Λαδοπούλου, Σπυροπούλου Ιωάννα, Καλλιόπη Μέλλιου (Φυσικής Αγωγής).

1ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: Καψάλη Ελένη, Παπαγεωργίου Ιωάννα, Ιτσουάιντσε Νατέλα, Διαμαντοπούλου Μαρία(Διευθύντρια).

16ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: Φλεριανού Μαρία, Ζαφειρογιάννη Κατερίνα, Καραπάτσιου Ιωάννα (εικαστικός).

Δημοτικό Σχολείο Τριποτάμου-Ράχης: Παρίση Μαρία, Ταρασίδου Μάρθα,  Καραμανίδης Γεώργιος(εικαστικός), Κυρατζόπουλος Κωνσταντίνος(μουσικός).

4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: Πετρόπουλος (εικαστικός).

Πιστεύουμε ότι τα παιδιά μυήθηκαν στον μαγικό κόσμο των βιβλίων και σίγουρα κερδίσαμε αναγνώστες και αναγνώστριες. Ευχόμαστε καλό διάβασμα, συντροφιά με τα βιβλία της Άλκης Ζέη.

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69