tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

«Το Ταξίδι της Συνύπαρξης» σε 2ο Γυμνάσιο Νάουσας και ΕΝΕΕΓΥ-Λ Βέροιας

Το 2ο Γυμνάσιο Νάουσας σε συνεργασία με το ΕΝΕΕΓΥ-Λ Βέροιας πραγματοποίησε ένα κύκλο πέντε συναντήσεων για το πρόγραμμα «Το Ταξίδι της Συνύπαρξης».

Στόχος του προγράμματος είναι η Συνύπαρξη και η Αλληλεπίδραση των μαθητών που φοιτούν σε σχολεία τυπικής εκπαίδευσης με μαθητές που φοιτούν σε σχολεία Ειδικής Αγωγής. Συντονιστές του προγράμματος για το ΕΝΕΕΓΥ-Λ Βέροιας είναι η Ελένη Μανωλοπούλου Κοινωνική Λειτουργός, η Όλγα Παυλίδου, φιλόλογος ΕΑΕ και ο Κώστας Βασίλογλου, Εργοθεραπευτής. Το πρόγραμμα για το 2ο Γυμνάσιο Νάουσας συντονίζουν οι εκπαιδευτικοί Βικτώρια Γαζγάζη, φιλόλογος ΕΑΕ, η Ανθούλα Μώκα, φιλόλογος και η Δήμητρα Αβραμίδου, μαθηματικός ΕΑΕ.

Στην πρώτη συνάντηση η κ. Ελένη Μανωλοπούλου Κοινωνική Λειτουργός επισκέφθηκε το Γυμνάσιο με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την ομάδα των μαθητών του 2ου Γυμνασίου πάνω σε θέματα αναπηρίας. Η δράση πραγματοποιήθηκε με την προβολή ταινίας μικρού μήκους για την αναπηρία, με βιωματικό παιχνίδι για την αναπηρία και με συζήτηση. Σκέψεις, συναισθήματα, απόψεις κυριάρχησαν στο πλαίσιο της ομάδας.

Στη δεύτερη συνάντηση ανέλαβαν δράση τα παιδιά.Το Γυμνάσιοεπισκέφτηκαν μαθητές του ΕΝΕΕΓΥ-Λ μαζί με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς της δράσης. Το καλωσόρισμα στο σχολείο έγινε μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και περιέργειας για το "ταξίδι"που ξεκινούσε. Οι μαθητές μέσα από βιωματικά παιχνίδια γνωρίστηκαν, συνεργάστηκαν, δημιούργησαν και αλληλοεπίδρασαν δημιουργώντας ένα υπέροχο κλίμα Συνύπαρξης.

Ήδη από την πρώτη αυτή συνάντηση των παιδιών δημιουργήθηκε μια γλυκιά ατμόσφαιρα και προσμονή για την επόμενη συνάντηση. Κατά την αποχώρηση των μαθητών του ΕΝΕΕΓΥ-Λ, ο Διευθυντής κ. Ζιώγας σε συνεννόηση με τις εκπαιδευτικούς – υπεύθυνες του προγράμματος, είχαν οργανώσει και προσφέρθηκαν γλυκά κεράσματα σε όλους τους συμμετέχοντες.

Στην τρίτη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε και πάλι στο γυμνάσιο τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν και να δημιουργήσουν. Οι μαθητές και των δυο σχολείων εργάστηκαν πάνω σε ένα project που βασίστηκε στο παραμύθι του Eric Puybaret «Ο φεγγαροσκεπαστής». Αρχικά συζήτησαν την ιστορία του παραμυθιού και τα μηνύματα που στέλνει το παραμύθι σε μικρούς και μεγάλους. Στη συνέχεια οι μαθητές χωρίστηκαν σε μεικτές ομάδες και συνεργάστηκαν ζωγραφίζοντας πάνω σε μουσαμά με πινέλα τη δική τους εκδοχή του παραμυθιού. Με πολλή φαντασία, δημιουργικότητα, συνεργασία, αλληλοϋποστήριξη, γέλια και διασκέδαση αποτύπωσαν στους καμβάδες τη σημασία και τη σπουδαιότητα της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας.

Στην τέταρτη συνάντηση και τελευταία φορά που οι μαθητές του ΕΝΕΕΓΥ-Λ Βέροιας επισκέφθηκαν το 2ο Γυμνάσιο Νάουσας ολοκλήρωσαν τα έργα τους με βάση το παραμύθι του Φεγγαροσκεπαστή. Στη συνέχεια όλοι μαζί αποφάσισαν για το σημείο που θα τοποθετηθεί το έργο. Με τη βοήθεια μαθητών και εκπαιδευτικών κρεμάστηκαν οι καμβάδες σε τοίχο του σχολείου δημιουργώντας ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Το έργο αυτό θα θυμίζει για πάντα τη συνεργασία των μαθητών των δυο σχολείων αλλά ακόμη περισσότερο θα εμπνέει με την ιστορία του παραμυθιού τους μαθητές. Τέλος οι μαθητές αποχαιρετίστηκαν και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την τελευταία συνάντησή τους η οποία όμως πραγματοποιήθηκε στο ΕΝΕΕΓΥ-Λ Βέροιας. Τα κεράσματα και πάλι ήταν πολλά αλλά οι καρδιές  αυτή τη φορά «γλύκαναν και ψήλωσαν» λίγο πιο πολύ νιώθοντας όλοι μικροί-μεγάλοι υπερήφανοι για το αποτέλεσμα, τη συνεργασία και την αγάπη που πήραμε ο ένας από τον άλλο.

Η πέμπτη και τελευταία συνάντηση των δυο ομάδων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο σχολείο του ΕΝΕΕΓΥ-Λ Βέροιας. Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου περίμεναν με ανυπομονησία, χαρά και ενθουσιασμό την επίσκεψη στο σχολείο των φίλων τους πια. Η μέρα ξεκίνησε με την ξενάγηση στους χώρους του ΕΝΕΕΓΥ-Λ αλλά και με μικρή ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας του.

Έπειτα οι μαθητές, μετά την ξενάγηση, φιλοξενήθηκαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου. Η συγκέντρωση επεφύλασσε για τους μαθητές συγκίνηση αλλά και προσμονή για νέες συνεργασίες και συναντήσεις. Παρακολούθησαν ένα βίντεο το οποίο επιμελήθηκε η Ελένη Ψαρά, το οποίο αφορούσε στη μέχρι τώρα συνεργασία των δυο σχολείων. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, συγκινήθηκαν και αισθάνθηκαν περήφανα βλέποντας όλα όσα τελικά πέτυχαν μέσα από τη συνεργασία τους.

Επιπλέον, για ακόμη μια φορά οι μαθητές με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν από κοινού και αυτή τη φορά χριστουγεννιάτικες δημιουργίες για καλό σκοπό. Οι δημιουργίες δόθηκαν στον Σύλλογο Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό-ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΜΑμΑ στη Βέροια με σκοπό την ενίσχυση του συλλόγου. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν, συνεργάστηκαν, δημιούργησαν και διασκέδασαν με τις κατασκευές ενώ ταυτόχρονα η προσφορά και η αλληλεγγύη μας έβαλαν στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

Αφού ολοκλήρωσαν τις κατασκευές τους ακολούθησε βιωματικό παιχνίδι. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους από τη Συνύπαρξη των δυο ομάδων αποτυπώνοντάς τα σε μπαλόνια. Μέσα από το βιωματικό αυτό παιχνίδι τους δόθηκε η δυνατότητα να «αξιολογήσουν» έμμεσα τη δράση στην οποία συμμετείχαν αλλά και να υπάρξει ανατροφοδότηση μεταξύ των εμπλεκομένων. Οι μαθητές εξέφρασαν τα συναισθήματά τους και τις απόψεις τους με υπέροχο τρόπο δημιουργώντας ένα κλίμα ζεστασιάς, αγάπης, χαράς και αισιοδοξίας.

Έπειτα οι μαθητές του ΕΝΕΕΓΥ-Λ κέρασαν σε όλους γλυκά, αντάλλαξαν ευχές και εξέφρασαν την επιθυμία τους για νέες συνεργασίες αλλά και τα συναισθήματά τους για τη συμμετοχή τους σ’ αυτή τη δράση. Όλοι οι μαθητές πήραν το πορτρέτο τους από την πρώτη συνάντηση γνωριμίας τους ως ενθύμιο για αυτή τη συνεργασία τους. 

 

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69