tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Έως τον Νοέμβριο του 2015 η αποπληρωμή του φόρου με κάρτα

eforia-2

Επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος έως και τον Νοέμβριο του 2015 επιτρέπει στον φορολογούμενο η χρήση της πιστωτικής του κάρτας, στον βαθμό που το υπολειπόμενο πιστωτικό όριο καλύπτει τη φορολογική υποχρέωση που προκύπτει από το εισόδημά του.

Η πολιτική των τραπεζών επιτρέπει την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 6, 9 ή 12 δόσεις, δηλαδή μέχρι και τον Αύγουστο του 2015. Περαιτέρω διευκόλυνση είναι η δυνατότητα επιμερισμού ακόμη και κάθε δόσης έως και σε τρεις μικρότερες, μεταθέτοντας την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων ακόμη και 16 μήνες αργότερα, δηλαδή έως τον Νοέμβριο του 2015. Σημαντικό είναι επίσης ότι η πληρωμή του φόρου εισοδήματος μέσω κάρτας δεν χρεώνεται με προμήθεια από την τράπεζα και είναι μια υπηρεσία που προσφέρεται δωρεάν.

Η έκπτωση

Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή όσοι δεν επιλέξουν να «σπάσουν» τις δόσεις του φόρου σε υποδόσεις, δικαιούνται επίσης την έκπτωση φόρου 1,5% που δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Αντίθετα, εάν επιλεγεί το σπάσιμο των δόσεων σε επιμέρους δόσεις, ο φορολογούμενος χάνει το δικαίωμα της έκπτωσης, αλλά μεταθέτει για πιο μακρύ χρονικό διάστημα την αποπληρωμή των υποχρεώσεών του.

Τη δυνατότητα πληρωμής του φόρου μέσω πιστωτικής κάρτας δίνουν όλες οι τράπεζες. Η Attica Bank και η Citibank δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής του φόρου σε 6 δόσεις, η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank σε 9 δόσεις, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει επεκτείνει τη σχετική δυνατότητα σε 12 μήνες. Η συνήθης πρακτική πάντως επιβάλλει την αποπληρωμή του φόρου εντός της τρέχουσας φορολογικής περιόδου, προκειμένου να μη συσσωρεύονται φόροι παρελθόντων ετών.

Η χρήση των πιστωτικών καρτών για την πληρωμή υποχρεώσεων προς το Δημόσιο αξιοποιείται πλέον από έναν σημαντικό αριθμό φορολογουμένων και, σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, πέρυσι πληρώθηκαν περί τα 600 εκατ. ευρώ σε φόρους με τη χρήση καρτών. Η εξυπηρέτηση φορολογικών υποχρεώσεων μέσω πιστωτικής κάρτας συγκεντρώνει, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις τράπεζες, χαμηλές επισφάλειες, καθώς επιλέγεται από φορολογουμένους που είναι συνεπείς στις συναλλαγές τους.

Εάν ο φορολογούμενος θέλει να εξαντλήσει τον χρόνο μετάθεσης της πρώτης δόσης, θα πρέπει να συνδέσει την ημερομηνία που θα πληρώσει με την κάρτα του, η οποία πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι νωρίτερα της 31ης Ιουλίου, με την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού του. Ετσι, για παράδειγμα, εάν ο λογαριασμός εκδίδεται στις 24 κάθε μήνα, ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει τον φόρο μεταξύ 24 και 31 Ιουλίου. Με τον τρόπο αυτόν, η πληρωμή της πρώτης δόσης προς την τράπεζα θα μετατεθεί για τον Αύγουστο.

Η πληρωμή μέσω κάρτας εξασφαλίζει μικρότερες δόσεις ειδικά στην περίπτωση της 9μηνης ή της 12μηνης δυνατότητας που δίνουν οι τράπεζες, ενώ μικρό είναι το όφελος στην περίπτωση της 6μηνης καταβολής των δόσεων. Ετσι, για παράδειγμα, εάν ο φόρος ανέρχεται σε 2.000 ευρώ, το ποσό μετά την έκπτωση θα διαμορφωθεί στα 1.970 ευρώ και θα εξοφληθεί, ανάλογα με την προσφορά της κάρτας, σε:

• 6 άτοκες δόσεις των 328,33 ευρώ,

• 9 άτοκες δόσεις των 218,88 ευρώ,

• 12 άτοκες δόσεις των 164,16 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο φόρος εισοδήματος προς την εφορία πληρώνεται είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις και χωρίς το δικαίωμα έκπτωσης. Η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 31 Νοεμβρίου. Συνολικά από τον φόρο εισοδήματος το Δημόσιο θα εισπράξει 5,3 δισ. ευρώ, ενώ στο 1,17 δισ. ευρώ είναι ο φόρος από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και στα 230 εκατ. ευρώ είναι τα έσοδα από το τέλος επιτηδεύματος.

Πηγή: Καθημερινή

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69