tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Κοστολογούν τις φοροελαφρύνσεις

Στην κοστολόγηση των φορολογικών ελαφρύνσεων που έχουν σχεδιασθεί από το οικονομικό επιτελείο προχωρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών με εντολή του πρωθυπουργού. Τις προηγούμενες μέρες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, έγινε εκτενής συζήτηση για τις αλλαγές που πρέπει να επέλθουν στη φορολογία με στόχο να ανακάμψει ο παραγωγικός ιστός της χώρας και να ενισχυθούν τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Αν και έχει ξεκινήσει η κοστολόγηση του κάθε μέτρου, ωστόσο, συμφωνήθηκε στη σύσκεψη να μη δημοσιοποιηθεί τίποτα πριν από το κλείσιμο του προϋπολογισμού του εννεαμήνου (Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου). Και αυτό διότι τόσο στο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να διαπιστώσουν ότι συνεχίζεται η θετική πορεία εκτέλεσής του, ευελπιστώντας, μάλιστα, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές της χώρας και περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο.

Εφόσον τα μεγέθη του προϋπολογισμού συνεχίσουν την καλή πορεία (ήδη στο εξάμηνο καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα 707 εκατ.) η κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Μάλιστα στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι είναι εφικτές ορισμένες αλλαγές στη φορολογία δεδομένου ότι από το 2015 και μετά και εφόσον οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους έχουν θετικά αποτελέσματα, οι ετήσιες υποχρεώσεις του προϋπολογισμού στο σκέλος των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους θα είναι μειωμένες και κατ’ επέκταση δεν θα είναι απαραίτητη η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Το γεγονός αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για λελογισμένες μειώσεις φόρων.

To σχέδιο για τη μείωση της φορολογίας έχει επεξεργασθεί ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης και αναμένεται μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχει παραδώσει στον πρωθυπουργό το τελικό και κοστολογημένο σχέδιο το οποίο θα προβλέπει καταργήσεις φόρων, σταδιακές μειώσεις συντελεστών κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο προβλέπει:

1. Τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Το σχέδιο προβλέπει ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής να μην υπερβαίνει το 33%, από 42% σήμερα, για μισθωτούς και συνταξιούχους.

2. Για τις επιχειρήσεις ο βασικός φορολογικός συντελεστής 26% - 33% που επιβάλλεται σήμερα στα καθαρά εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα εξετάζεται σε πρώτη φάση να μειωθεί στο 20% και αργότερα στο 15% για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες επιχειρήσεων.  

3. Μείωση των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι το μέτρο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα έσοδα από την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Η επιτροπή θα παρουσιάσει σχέδιο που θα προβλέπει τη μείωση των συντελεστών στα επίπεδα που ήταν πριν από δύο χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Σεπτέμβριο θα υποβληθεί αίτημα για τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15 - 20%. Εφόσον οι πιστωτές της χώρας συναινέσουν στο σχέδιο, η τελική τιμή διάθεσής του το φθινόπωρο θα μειωθεί στο 1,18 ευρώ το λίτρο από 1,40 που ήταν τον Οκτώβριο του 2013.

4. Σταδιακή μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που επιβαρύνει κάθε χρόνο με συντελεστή από 1% έως 4% τους φορολογούμενους με  ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Το σενάριο που επεξεργάζονται στο υπουργείο προβλέπει σε πρώτη φάση την αύξηση του εισοδηματικού ορίου των 12.000 ευρώ μέχρι το οποίο δεν επιβάλλεται η εισφορά είτε τη μείωση των συντελεστών της εισφοράς κατά 50%.

5. Κατάργηση του φόρου πολυτελείας αυτοκινήτων που δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα οφέλη.

6. Σχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η υφιστάμενη ρύθμιση των 12 δόσεων δεν έχει αποδώσει, με αποτέλεσμα τα χρέη των φορολογούμενων να αυξάνονται διαρκώς.

Οι προτάσεις των βουλευτών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Ταυτόχρονα με τις κινήσεις της κυβέρνησης, βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών φορολογικές ελαφρύνσεις στο σύνολο της οικονομίας. Συγκεκριμένα, βουλευτές της Ν.Δ. προτείνουν μείωση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση του ποσοστού προκαταβολής φόρου από το 55%, όπως επίσης και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και του ύψους των τεκμηρίων διαβίωσης. Στην επιστολή τους, προτείνουν επίσης την καθιέρωση ελάχιστου αφορολόγητου εισοδήματος σε συνδυασμό με τον προσδιορισμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ως «ορίου φτώχειας». Από την άλλη πλευρά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν τις προηγούμενες μέρες από τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη:

l  Μείωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης.

l  Μείωση ακόμη και διαγραφή παλαιών και νέων προστίμων.

l  Αύξηση των δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε 100 από 12 που ισχύει σήμερα με την πάγια ρύθμιση.

l  Ετήσια υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων και εξαίρεση τιμολογίων που αφορούν μικρές συναλλαγές π.χ. για ποσά της τάξης των 5, 10, 20 ευρώ.

l  Να ισχύσουν οι εκπτώσεις φόρου από αποδείξεις δαπανών και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

l  Να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ όσοι έχουν μηδενικά εισοδήματα.

Πηγή : Καθημερινή

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69