tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Γιάγκογλου: Οι φόροι που… πικρίζουν τη διεθνή ημέρα καφέ

«Ο καφές είναι μία πάρα πολύ καλή δικαιολογία για να πεις σε ένα φίλο σου πόσο πολύ τον αγαπάς». Με αυτή τη ρήση του Ιταλού συγγραφέα Λουτσιάνο ντε Κρεσέντο ο γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, επιχειρηματίας Αναστάσιος Γιάγκογλου καλημερίζει όλους τους φίλους του αγαπημένου ροφήματος, σήμερα, 1η Οκτωβρίου, Διεθνή Ημέρα Καφέ.

Όμως η 1η Οκτωβρίου, δεν είναι μόνο ημέρα γιορτής για τον κλάδο αλλά και διεκδικήσεων, με τον κ. Γιάγκογλου να θυμίζει το πάγιο αίτημα για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που έχει κοστίσει ακριβά στις επιχειρήσεις- μεταποιητικές και εμπορικές- καθώς από τη μια έριξε τις πωλήσεις και από την άλλη, έδωσε ώθηση σε παράνομες εισαγωγές και παρεμπόριο. Οι νόμιμες επιχειρήσεις καφέ χάνουν ως και 15% της αγοράς, εξ’ αιτίας του λαθρεμπορίου, τόνισε ο γραμματέας της Ένωσης και β’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας.

H Ελληνική Ένωση Καφέ είναι μία νεαρή σε ηλικία κλαδική οργάνωση, που συστάθηκε αρχές του 2018 και περιλαμβάνει τις 25 μεγαλύτερες πανελλαδικά επιχειρήσεις του κλάδου, τόσο εμπορικές, όσο και μεταποιητικές. Τα μέλη της Ε.Ε.Κ., διακινούν περίπου το 80%-85% του καφέ στην Ελλάδα, δηλαδή 40.000-42.000 τόνους ετησίως.

Ορισμένες εταιρείες, οι μεγαλύτερες, πραγματοποιούν και εξαγωγές προσπαθώντας να διατηρήσουν παρουσία στη διεθνή αγορά, παρότι στις εξαγωγικές επιχειρήσεις δεν επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να επιδοτούν ουσιαστικά τις εξαγωγές τους ενώ βεβαίως υποχρεώνονται να καλύπτουν την πρόσθετη δαπάνη διατήρησης φορολογικής αποθήκης.

ΕΦΚ και… πικρός καφές

«Οι επιχειρήσεις του κλάδου, έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από τις αυξήσεις στον ΦΠΑ, αλλά ακόμη περισσότερο από την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Με την επιβολή του Ε.Φ.Κ., οι πωλήσεις καφέ μειώθηκαν 6,8%-7% σε όγκο, μέσα σε μόλις λίγους μήνες», επισημαίνει ο κ. Γιάγκογλου δίνοντας χτυπητό παράδειγμα της άμεσης αρνητικής επίπτωσης.

Όμως υπήρξε και χειρότερη επίπτωση από τη μείωση των πωλήσεων, που είναι η αύξηση στο λαθρεμπόριο και παρεμπόριο καφέ.

«Η Ε.Ε.Κ. είναι σε διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να θεσμοθετηθεί η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. στις εξαγωγές. Είμαστε σε καλό δρόμο και περιμένουμε από ημέρα σε ημέρα, ανακοινώσεις από το Υπουργείο», αποκάλυψε ο Γραμματέας της Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά τη μετάπτωση του ΦΠΑ, από το 24% στο 13% προ κορωνοϊού, o κ. Γιάγκογλου υποστήριξε πως για αυτή τη θετική εξέλιξη ρόλο έπαιξε η κινητοποίηση της Ένωσης, ενώ συμπλήρωσε ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ έχει υποσχεθεί την επέκταση του μέτρου και στον κλάδο της εστίασης. «Οι μειώσεις που έγιναν στη διάρκεια της πανδημίας, θα πρέπει να παραμείνουν και μετά την υποχώρηση της, γιατί είναι διορθώσεις στη σωστή κατεύθυνση».

Εξελίσσεται ο κλάδος του καφέ

Ο κλάδος του καφέ εξελίσσεται συνεχώς και τεχνολογικά και γνωστικά, παρότι στην αγορά υπάρχουν οι πολύ μεγάλοι και πολλοί μικροί, με καταγραμμένες τάσεις συγκέντρωσης.

«Το γεγονός ότι υπάρχουν δύο πολύ μεγάλες εταιρείες στην αγορά, δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των μικρότερων επιχειρήσεων του κλάδου. Ο κλάδος στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην επεξεργασία, απαρτίζεται από δύο πολύ μεγάλους και από σχετικά μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις οι οποίες όμως δεν μένουν αδρανείς, εξελίσσονται από κάθε άποψη.

«Η Ένωση φροντίζει να στηρίζει τα μέλη της ώστε να αναπτύσσονται, να εξελίσσονται, ενημερώνοντας και προσφέροντας πρόσβαση στη γνώση».

Αλλάζουν οι καταναλωτές

Βεβαίως οι εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις καφέ, δεν μένουν ανεπηρέαστες από τις αλλαγές στις καταναλωτικές τάσεις.

«Η οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα, στην οποία προστέθηκαν και οι επιπτώσεις της πανδημίας, έχει αλλάξει τις συνήθειες των καταναλωτών που στράφηκαν περισσότερο στα μεγάλα λιανεμπορικά. Επί παραδείγματι, ποσοστό 30%-35% των καταναλωτών επισκέπτονται συχνότερα τα μεγάλα σημεία πωλήσεων, τα σούπερ μάρκετ, από ότι τα παραδοσιακά καφεκοπτεία. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται έντονα αυτή την περίοδο, με τη συχνότητα των επισκέψεων να είναι μεγαλύτερη τώρα, απ’ ότι τις πρώτες ημέρες των περιοριστικών μέτρων».

Η στροφή των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ σαφώς και κάνει σκληρότερο τον ανταγωνισμό για τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά όπως είπε ο κ. Γιάγκογλου, «έχουμε ελεύθερη αγορά και κανένας δεν εμποδίζει τη μικρότερη επιχείρηση να κάνει τη δική της τιμολογιακή πολιτική, ούτε κανείς εμποδίζει τους ‘μικρούς’ να εξελιχθούν. Όλες οι επιχειρήσεις δίνουν έναν διαρκή αγώνα για να διατηρηθούν και να αναπτυχθούν σε κομμάτια της αγοράς».

Η Ε.Ε.Κ. και η διεθνής ημέρα καφέ

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Καφέ, σήμερα, 1η Οκτωβρίου, ο Γραμματέας της Ε.Ε.Κ. απευθύνει ένα αίτημα και ένα μήνυμα, αίτημα προς την κυβέρνηση, μήνυμα προς τους φίλους του καφέ και όλους τους καταναλωτές.

« Μη ξεχνούμε ότι ο αρχικός λόγος δημιουργίας της Ένωσης ήταν η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ, ενός φόρου που επέφερε μείωση της κατανάλωσης και άνοδο στο λαθρεμπόριο και παρεμπόριο. Η κατάργηση του Ε.Φ.Κ. είναι πάγιο αίτημα της Ε.Ε.Κ.

«Στην ικανοποίηση του αιτήματός μας συνηγορούν και τα ευρήματα έρευνας που είχε αναθέσει η Ένωση, σύμφωνα με τα οποία το λαθρεμπόριο και παρεμπόριο στον καφέ διαμορφώνεται στο 10%-15% των διακινούμενων ποσοτήτων, ποσοστό που βαίνει αυξανόμενο. Σημειωτέον ότι η Ε.Ε.Κ., ως μέλος του Σ.Ε.Β. συμμετέχει στην Επιτροπή Αντιμετώπισης Λαθρεμπορίου- Παρεμπορίου, η οποία είναι συνδεδεμένη με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό οργανισμό. Έχουμε κάνει ειδικές εισηγήσεις, έχουμε συμμετάσχει στη διαβούλευση του νέου σώματος ελέγχου αγοράς, της ΔΙΜΕΑ που συστάθηκε πρόσφατα και έχουν γίνει ειδικές μνείες, επαφές και συναντήσεις με εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες στο θέμα πάταξης του λαθρεμπορίου και παρεμπορίου.

«Έχει παρατηρηθεί ότι οι ποσότητες που «θρέφουν» το λαθρεμπόριο- παρεμπόριο, διακινούνται από όμορες χώρες όπου δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις που παραποιούν προϊόντα, αντιγράφουν προϊόντα και παράγουν πολύ φθηνά προϊόντα από υποδεέστερες πρώτες ύλες.

«Δυστυχώς ο Ε.Φ.Κ. λειτουργεί υπέρ του λαθρεμπορίου και παρεμπορίου, φαινόμενα που ευνοούνται και από την αρνητική οικονομική συγκυρία».

Αλλά η 1η Οκτωβρίου είναι ημέρα γιορτής για τον κλάδο του καφέ, παγκόσμια. Και για την γιορτή αυτή ο κ. Γιάγκογλου, διάλεξε τη γνωστή φράση του Λουτσιάνο ντε Κρεσέντο, συμπληρώνοντας ότι «ο καφές φέρνει συντροφικότητα, αλλά μας συντροφεύει και στη μοναξιά μας». Άρα πέρα από τις ευεργετικές ιδιότητες που αποδεδειγμένα έχει η συγκρατημένη κατανάλωση καφέ, πίνουμε καφέ για να νοιώσουμε καλύτερα στην…παρέα του και με την παρέα μας.

Πηγή: https://www.grtimes.gr/

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69