tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Τι είναι η τομογραφία των οφθαλμών (ή αλλιώς OCT);

 

Γράφει ο Μαργαρίτης Βασίλειος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Παιδοφθαλμίατρος

Η τομογραφία των οφθαλμών, και μάλιστα αυτή που διαθέτει το ιατρείο (φασματική, spectral OCT), αποτελεί τη νεότερη μέθοδο απεικόνισης της ωχράς κηλίδας και του οπτικού νεύρου. Πρόκειται για μια εξέταση αιχμής με την οποία πραγματοποιείται πλήρης μελέτης του οπίσθιου τμήματος των ματιών. Με την εξέταση OCT επιτυγχάνεται σε αληθινό χρόνο μια πλήρης τομογραφική εκτίμηση, τόσο της ανατομίας όσο και της παθολογίας της περιοχής που έχει το πρόβλημα (όπως σε περιπτώσεις διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, εκφύλισης της ωχράς, οπής ωχράς, οιδήματος ωχράς, γλαυκώματος κτλ.) Η διαγνωστική τεχνική γίνεται με σκανάρισμα της περιοχής που θέλουμε να ελέγξουμε, αναίμακτα, με ένα ειδικό laser.

Τα ευρήματα αναλύονται από το μηχάνημα και προβάλλονται στην οθόνη του υπολογιστή. Η εικόνα αυτή που παίρνουμε μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε με βεβαιότητα τη βλάβη και να προσαρμόσουμε ανάλογα τη θεραπευτική μας προσέγγιση. Το OCT πέρα από τη διαγνωστική του αξία έχει και πολύ μεγάλη σημασία στην παρακολούθηση της πορείας της βλάβης για τυχόν αλλαγές που θα επηρεάσουν και τη θεραπεία.

Πως γίνεται το OCT;

Η εξέταση δεν απαιτεί κάποια προετοιμασία από την πλευρά του ασθενούς. Ο ασθενής τοποθετείται μπροστά στο μηχάνημα και μέσα σε ελάχιστο χρόνο πραγματοποιείται η λήψη των τομών. Ο χρόνος που απαιτείται σε κάθε λήψη είναι λίγα δευτερόλεπτα. Το OCT δε χρησιμοποιεί κάποια επικίνδυνη ακτινοβολία και όπως επισημάνθηκε νωρίτερα είναι αναίμακτη η εξέταση. Άρα είναι και απόλυτα ασφαλής ως εξέταση και μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές χωρίς κανένα πρόβλημα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το καινούριο site www.margaritiseye.gr ή να επικοινωνήσετε με τον ιατρό.

Μαργαρίτης Βασίλειος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Παιδοφθαλμίατρος
Μ. Καρακωστή 10, Βέροια
Τηλ. 2331026555

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69