tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Βέροια: Τα ναρκωτικά δεν είναι παιχνίδι δηλώνουν πρώην χρήστες

okana-ver

Τα ναρκωτικά δεν είναι παιχνίδι, όχι σε όλα διότι δεν υπάρχουν σκληρά και μαλακά λένε πρώην χρήστες που πέρασαν από το πρόγραμμα απεξάρτησης της μονάδας ΟΚΑΝΑ Ημαθίας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, στέλνουν το δικό τους μήνυμα στην τοπική κοινωνία.

Ο Θ. θεραπευόμενος, 39χρονών είπε στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Νοσοκομείο: «Ξεκίνησα πριν 20 χρόνια. Μετά από τόσα χρόνια δεν υπάρχουν σκληρά και μαλακά. Ναρκωτικό είναι και το αλκοόλ. Όταν από τα 14 έβρισκα και αγόραζα όσο αλκοόλ ήθελα, φανταστείτε ότι ως έφηβος μπορούσα να βρω και ναρκωτικά. Η απλή χρήση της μιας φοράς στο τέλος γίνεται εξάρτηση. Μπαίνεις σε έναν μονόδρομο, φοράς μόνο παρωπίδες και στο τέλος αδιέξοδο. Σε ενδιαφέρει μόνο πως θα βρεις την δόση σου να ζήσεις άλλη μια ημέρα. Μεγάλη προσοχή στους γονείς που έχουν παιδιά στην εφηβεία. Αν αρχίσουν αλλαγές στην συμπεριφορά, χάνονται λεφτά κλπ πρέπει να αρχίσουν με προσοχή συζήτηση. Πρέπει να ξέρουν ότι τα παιδιά είναι άρρωστα και κυριαρχεί η εξάρτηση. Αν τα παιδιά παραδεχθούν ότι είναι χρήστες θα πρέπει να πάνε σε κάποιον αρμόδιο φορέα (ΟΚΑΝΑ) κι όχι οποιονδήποτε γιατρό. Είναι μεγάλο λάθος να πάνε σε οποιονδήποτε γιατρό. Η θεραπεία, βασίζεται στην λέξη υπομονή. Είναι επώδυνη, θέλει τον χρόνο της και προσοχή. Η οικογένεια πρέπει να στηρίξει τον χρήστη και ο χρήστης να κάνει μεγάλες θυσίες. Αν ο χρήστης καταφέρει και απεξαρτηθεί σωματικά, μεγάλο κεφάλαιο είναι η επανένταξη στην κοινωνία. Το στίγμα παραμένει αρκετό χρόνο μέχρι να ξεχαστεί. Πρέπει η οικογένεια να τον στηρίξει κι εκεί. Είναι πολλές περιπτώσεις που πρώην χρήστες δεν μπόρεσαν να επανενταχθούν στην κοινωνία και είτε επέστρεψαν είτε αυτοκτόνησαν. Προγράμματα απεξάρτησης υπάρχουν, προγράμματα επανένταξης όχι. Προσοχή στα παιδιά της εφηβείας. Όχι σε όλα τα ναρκωτικά. Δεν είναι παιχνίδι».

Ο Α. θεραπευόμενος συμφώνησε σε όλα με τον Θ. αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει με τα φάρμακα που χρειάζεται (είναι ανασφάλιστος και δεν μπορούν να συνταγογραφηθούν) και πρόσθεσε. «Είναι πολύ δύσκολο να βρούμε μια δουλειά. Είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι. Πήγαμε σε ένα πρόγραμμα να γλιτώσουμε. Θέλουμε να κάνουμε μια οικογένεια, να βρούμε μια δουλειά και να ενταχθούμε στην κοινωνία».

Η διοικητής του Νοσοκομείου, Αναστασία Μπούρτσου τόνισε: «Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της ομάδας που λειτουργούν τον ΟΚΑΝΑ, με πρώτο τον κ. Γραμματικόπουλο που επέλεξε να έρθει να προσφέρει στα πρώτα βήματα του ΟΚΑΝΑ. Ήταν ένα στοίχημα για όλους, ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας. Ήταν τεράστιο το κενό αυτής της δομής. Ακόμη και από τα Γρεβενά έρχονται χρήστες. 115 συμπολίτες μας συμμετέχουν στα προγράμματα. Στην αρχή υπήρξε μια καχυποψία και κάποιοι έβαζαν προσκόμματα στην λειτουργία του. Εμείς όμως καμαρώνουμε από την λειτουργία του. Το ζητούμενο είναι η πρόληψη και εκεί επικεντρώνουν την προσπάθειά τους οι υπεύθυνοι του Κέντρου. Επίσης στόχος είναι η κοινωνική επανένταξη των παιδιών που συμμετέχουν στα προγράμματα. Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους του φορείς, να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα και δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους υπόλοιπους».

Ο Ηλίας Γραμματικόπουλος, ψυχίατρος, Υπεύθυνος Μονάδας ΟΚΑΝΑ Βέροιας υπογράμμισε: «Είμαστε μια εξαρτημένη χώρα, από τα δάνεια. Όπως ο ασθενείς ζητάει την δόση του, έτσι και η χώρα προσπαθεί να βρει την θεραπεία της. Για την λειτουργία της μονάδας, σκοπός μου ήταν να βοηθήσω στην οργάνωση και λειτουργία της. Φτάσαμε τους 115 ασθενείς, υπάρχει λίστα αναμονής και προσπαθούμε να την κρατήσουμε χαμηλά. Δεν έχουμε γραμματεία και αναγκάζεται η ψυχολόγος να κάνει την γραμματέα και πάει πίσω η ψυχολογική υποστήριξη. Μας λείπει και μια κοινωνική λειτουργός. Άλλο πρόβλημα είναι ότι δεν μπορώ να γράψω φάρμακα γιατί οι ασθενείς είναι ανασφάλιστοι. Υψηλό ποσοστό των ασθενών μας πάσχουν από ηπατίτιδα C και χρειάζονται φάρμακα. Επίσης χρειάζονται φάρμακα για την ψυχολογική τους υποστήριξη που επίσης δεν μπορούν να συνταγογραφηθούν. Δεν έχουμε δημιουργήσει προβλήματα στο Νοσοκομείο. Η λειτουργία και της μονάδας και των ατόμων είναι υποδειγματική. Επίσης αν ήθελα να σχεδιάσω ένα νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα, θα έπαιρνα αυτά τα παιδιά που βγαίνουν από το πρόγραμμα και ως ομάδα θα τα είχα στο θέμα της ψυχολογικής υποστήριξης στις μονάδας».

Ο Δημήτρης Τσέκας, Νοσηλευτής Ψυχικής Υγείας, υποστήριξε: «Γυρνώντας έναν χρόνο πίσω μπορώ να πω ότι αποκτήσαμε εμπειρία και γίναμε σοφότεροι. Ο αγώνας είναι διαρκής και πρέπει να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της χρήσης των ναρκωτικών. Ευχαριστώ την κ. Μπούρτσου για την βοήθειά της, σε δύσκολες εποχές για την υγεία. Στέκεται αρωγός στην προσπάθεια και η επιτυχία της λειτουργίας της ομάδας οφείλεται και σε αυτήν. Ξεκινήσαμε με 20 ασθενείς και φτάσαμε στους 115. Δίνουμε τον αγώνα μας καθημερινά και βοηθάμε αυτούς τους ανθρώπους να σηκώσουν τον σταυρό τους. Μια μητέρα μου είπε ότι από την ημέρα που ξεκίνησε η λειτουργία της μονάδας ανακουφίστηκε η πόλη».

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69