tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Πρόληψη για τον Εμπόλα: Όχι ταξίδια στην Δυτική Αφρική

nosokomeio empola

Ο ιός Εμπόλα λοιπόν, εμφανίστηκε στο Κονγκό το 1976 και πήρε το όνομα του από τοπικό ποταμό. 50-70 % από αυτούς που νοσούν πεθαίνουν διότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο αλλά ούτε και θεραπεία. Το 10% των θυμάτων είναι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας. Η φετινή επιδημία ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 2013 και την συναντάμε σε 5 χώρες (Μέχρι τις 26 Αυγούστου είχαν αναφερθεί 3069 κρούσματα συμπεριλαμβανομένων 1552 θανάτων).

Ο Εμπόλα είναι ένας ιογενής αιμορραγικός πυρετός. Μέρος της κλινικής εικόνας του ασθενούς είναι οι αιμορραγίες. Ανήκει στην κατηγορία των αρμποϊών, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου και ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας Κονγκό.

Είναι μια βαριά θανατηφόρος λοίμωξη, μεταδίδεται εύκολα και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία (πειραματικά ξεκίνησε η δημιουργία εμβολίων). Μεταδίδεται με αίμα, σωματικά υγρά και μολυσμένα αντικείμενα. Δεν μεταδίδεται αερογενώς. Ο χρόνος επώασης του ιού είναι μέχρι 21 ημέρες και αν δεν εμφανιστούν συμπτώματα σε αυτόν που έρθει σε επαφή με τον ιό δεν μεταδίδεται. Τα συμπτώματα είναι όμοια με αυτά της γρίπης, στην συνέχεια ακολουθούν γαστρεντερολογικά συμπτώματα και μετά βλάβη στο ήπαρ και αιμορραγίες. Δεν μεταδίδεται με τα κουνούπια όμως σε υγρό μέρος ζει αρκετά. Ο κίνδυνος στην Ελλάδα είναι χαμηλός. Η προέλευση του είναι άγνωστη και "αποθήκη" του ιού θεωρούνται οι νυχτερίδες.

Αποφύγετε τα ταξίδια στην Αφρική

Η συμβουλή που δίνουν ως προληπτικό μέτρο οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας είναι όσοι σκόπευαν να επισκεφθούν τις χώρες Δυτικής Αφρικής που σημειώθηκαν κρούσματα (Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε, Νιγηρία), αν μπορούν να αναβάλλουν τα ταξίδια τους.

«Όσοι πάνε εκεί ρισκάρουν την ζωής τους ενώ όταν επιστρέφουν πρέπει να μπαίνουν σε μια καραντίνα για 21 μέρες» είπε κατηγορηματικά ο Χρήστος Κούτρας. Δεν υπάρχει θεραπεία, πειραματικά ξεκίνησε η δημιουργία εμβολίων. Μόνο οι διεθνείς υγειονομικοί φορείς μπορούν να επενδύσουν για την δημιουργία φαρμάκων.

Ο κ. Κιρμιζάκης αναφέρθηκε τέλος στην ελονοσία και στον ιό Δυτικού Νείλου λέγοντας ότι εμφανίζονται κάθε χρόνο και πρέπει να παίρνονται μέτρα ατομικά και από την πολιτεία. Η ελονοσία μεταδίδεται και αυτή με τα κουνούπια και από το 2009 εμφανίζονται κρούσματα εγχώριας μετάδοσης.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69