tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας: Προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού μόνο με μαστογραφία (βίντεο)

Η μόνη ενδεδειγμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος πρόληψης του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας. Με αφορμή καταγγελίες που έγιναν σχετικά με δράσεις που έγιναν πρόσφατα στον νομό μας (σε Βέροια και Νάουσα) και αφορούσαν τη μέτρηση του καρκινικού δείκτη Ca 15-3 ως μέτρο πρόληψης του καρκίνου του μαστού, ο Ιατρικός Σύλλογος έδωσε συνέντευξη τύπου κι έκανε γνωστά τα εξής:

1. Η μέτρηση καρκινικών δεικτών δεν αποτελεί επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του Μαστού. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο προληπτικού πληθυσμιακού ελέγχου.

Υγιείς γυναίκες που έχουν υποβληθεί στις παραπάνω εξετάσεις δεν πρέπει να τις λάβουν υπόψιν.

Αντίθετα είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο στην παρακολούθηση γυναικών που έχουν ήδη νοσήσει.

Το καρκινικό αντιγόνο 15-3 χρησιμοποιείται για τη σταδιοποίηση του καρκίνου του μαστού, ως δείκτης πιθανών μεταστάσεων, αλλά και την παρακολούθηση της ανταπόκρισης της ασθενούς στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και της εμφάνισης υποτροπών.

2. Η πρόληψη-έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού επιτυγχάνεται από το συνδυασμό της κλινικής εξέτασης και του απεικονιστικού ελέγχου.

Εξέταση εκλογής για τον προληπτικό πληθυσμιακό έλεγχο κατά του καρκίνου του μαστού αποτελεί η Μαστογραφία - (screening test)-η μοναδική εξέταση που έχει καταφέρει να μειώσει τη θνητότητα του καρκίνου του μαστού στην τάξη περίπου του 30%.

Όλες οι γυναίκες που ανήκουν στον γενικό πληθυσμό, με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, πρέπει να υποβάλλονται από την ηλικία των 40 ετών σε ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο, σε συμπληρωματικό υπερηχογραφικό έλεγχο (εξέταση που συνεπικουρεί της μαστογραφίας και δεν πρέπει να την αντικαθιστά ποτέ) και σε τακτική κλινική εξέταση.

Ο παραπάνω συνδυασμός έχει καταφέρει να μειώσει τη νοσηρότητα και τη θνητότητα της νόσου εντυπωσιακά.

Στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν ο πρόεδρος Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο αντιπρόεδρος Ζήσης Κοντονίνας, ο Γραμματέας Λάζαρος Χατζηιωαννίδης και τα μέλη της διοίκησης Βασιλική Καραδήμου και Αντώνης Φραγκάκης.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69