tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Nόσος Alzheimer: Πού βρισκόμαστε;

Γράφει ο Παντελής Μαϊόβης, Νευρολόγος, MSc, PhD

Καθώς ο Σεπτέμβριος είναι κάθε χρόνο μήνας αφιερωμένος στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά στη νόσο Alzheimer, αξίζει να παραθέσουμε τις νεότερες εξελίξεις στη διάγνωση, πρόληψη και θεραπευτική αντιμετώπιση:

  • Οι ερευνητές βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στη δημιουργία ενός απλού αιματολογικού test που θα μπορεί να ανιχνεύει σημεία της νόσου Alzheimer πολύ πρώιμα και πολύ αξιόπιστα.
  • Είναι πλέον καλά τεκμηριωμένη η μείωση του κινδύνου για άνοια στα άτομα που εφαρμόζουν συγκεκριμένες υγιεινές επιλογές στην καθημερινή τους ζωή. Δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε λαχανικά, διακοπή καπνίσματος, συστηματική σωματική άσκηση, ενασχόληση με νοητικά απαιτητικές δραστηριότητες, βέλτιστη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης μπορούν συνδυαστικά να μειώσουν έως και 60% τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
  • Διαταραχές όρασης ή/και ακοής αποτελούν ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου για νοητική έκπτωση και άνοια, επομένως πρέπει να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.
  • Γίνεται προσπάθεια να κατανοηθούν οι βαθύτεροι λόγοι για το γεγονός ότι περισσότερες γυναίκες παρά άντρες πάσχουν από νόσο Alzheimer. Φαίνεται λοιπόν ότι αυτή η διαφορά δεν οφείλεται απλώς στο ότι οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο αλλά μάλλον παρεμβαίνουν ειδικοί για το φύλο γενετικοί και κοινωνικοί παράγοντες.
  • Περισσότερο από 500 νέοι θεραπευτικοί στόχοι έχουν αναγνωρισθεί και η έρευνα για πιθανές φαρμακευτικές παρεμβάσεις συνεχίζεται. Μέχρι όμως να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία που να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενή, είναι σημαντική η εφαρμογή προγραμμάτων νοητικής ενδυνάμωσης που αποδεδειγμένα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τόσο των ασθενών όσο και των περιθαλπόντων.

Στην ιδιαίτερη συγκυρία της πανδημίας COVID-19 που διανύουμε, οι ασθενείς με νόσο Alzheimer πρέπει να βρεθούν στο προσκήνιο και τους το χρωστάμε όλοι, επαγγελματίες υγείας, περιθάλποντες και πρωτίστως συνάνθρωποι.

Παντελής Μαϊόβης, Νευρολόγος, MSc, PhD
Βενιζέλου 13, Βέροια
Τηλ: 2331076475-6973040189
www.pliroforiodotis.gr/maiovis

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69