tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Μητσοτάκης: "Είναι αδιανόητο δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χιλιομέτρων να αποδεικνύεται τελικά ότι είναι προβληματικά"

Τον επανασχεδιασμό του χάρτη της Υγείας προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά-COVID-19 εποχή». Ο πρωθυπουργός κάνοντας έναν απολογισμό της υγεινομικής διαχείρισης του Covid 19 υπογράμμισε ότι αναδείχθηκαν και χρόνιες παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας τις οποίες έχουμε υποχρέωση να μην κρύψουμε «κάτω από το χαλί».

«Ισως η μεγαλύτερη πρόκληση της επόμενης μέρας είναι το χτίσιμο ενός νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα μπορεί αποτελεσματικά να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αλλά και το γεγονός ότι έχουμε έναν νοσηλευτικό χάρτη ο οποίος ξεκάθαρα δεν είναι ορθολογικός και δυστυχώς -δεν έχω καμία δυσκολία να το πω ανοιχτά και δημόσια, γιατί πρέπει επιτέλους να μιλάμε για αυτά τα θέματα- τα μεγάλα προβλήματα διαχείρισης του Covid τα είδαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία των οποίων συχνά η ίδια η πανδημία ξεπέρασε τις δυνατότητες τους», εξήγησε ο ίδιος. 

Προχωρώντας ένα βήμα παράπερα υπογράμμισε ότι ο νέος χάρτης θα κινείται στην λογική «hub and spoke», πρόκειται δηλαδή για έναν τρόπος να δημιουργούνται clusters νοσοκομείων τα οποία θα συνεργάζονται με μεγαλύτερα τριτοβάθμια νοσοκομεία, έτσι ώστε να γνωρίζει ο καθένας ποιες υπηρεσίες μπορεί να παρέχει το περιφερειακό νοσοκομείο και για ποιες υπηρεσίες θα πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί ή να διακομιστεί σε ένα μεγαλύτερο, πιο οργανωμένο νοσοκομείο.

Είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, αδιανόητο σήμερα να έχουμε -και δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας- δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χιλιομέτρων και τα δύο νοσοκομεία να αποδεικνύεται τελικά ότι είναι προβληματικά. «Και κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτούς τους τοπικισμούς και αυτές τις αναχρονιστικές αντιλήψεις, να σχεδιάσουμε έναν ορθολογικό χάρτη υγείας, να μετατρέψουμε νοσηλευτικές μονάδες σε μονάδες που μπορεί να παρέχουν άλλες υπηρεσίες, π.χ. παρηγορητική φροντίδα, αλλά να εξορθολογήσουμε επιτέλους τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Καρασαρλίδου: "Ενίσχυση και όχι κλείσιμο του Νοσοκομείου Νάουσας"

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου με αφορμή την δήλωση Μητσοτάκη ανακοίνωσε τα εξής: "Προάγγελο για κλείσιμο του Νοσοκομείου Νάουσας καθώς και άλλων περιφερειακών νοσοκομείων αποτελεί η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο με θέμα "Το σύστημα υγείας στην Covid-19 εποχή", που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Αθήνα. "Είναι αδιανόητο σήμερα να έχουμε δυο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χιλιομέτρων... Κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτούς τους τοπικισμούς και αυτές τις αναχρονιστικές αντιλήψεις.. ", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

 Αντί μετά την πανδημία να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως κάνουν ακόμη και δεξιές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχοντας πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κρίσιμων λειτουργιών του ΕΣΥ μέσω των ΣΔΙΤ και όχι σχέδιο ανάπτυξής του ,σχεδιάζει ουσιαστικά την αποδυνάμωσή του και την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα.

Με τη δήλωση του πρωθυπουργού επανέρχεται η θέση της ΝΔ για κλείσιμο των περιφερειακών νοσοκομείων, θέση που αντιπαλέψαμε και αποτρέψαμε την περίοδο 2015-2019 ενισχύοντας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τις περιφερειακές δομές υγείας. Οι τοπικοί φορείς οφείλουν για μια ακόμη φορά να βάλουν φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης. Η υποβάθμιση και το κλείσιμο του Νοσοκομείου Νάουσας δεν πρέπει να περάσουν".

Σχόλιο Τόλκα

Από την πλευρά του ο πρώην υφυπουργός Άγγελος Τόλκας σχολίασε:

"Ακούει κανείς τον Πρωθυπουργό ή ο Πρωθυπουργός δεν ακούει κανέναν;
 
Είναι αδιανόητο πράγματι.
 
Αποδείχθηκαν προβληματικά τα Νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας;
 
Είναι τοπικισμός και αναχρονιστική αντίληψη όσα ζήσαμε και γέμιζαν τα νοσοκομεία μας κατά τον Κορωνοιό;
 
Αυτό εντόπισε ο Πρωθυπουργός όταν επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Βέροιας;
 
Αυτό κατάλαβαν και μετέφεραν οι κυβερνητικοί βουλευτές και ο Υφυπουργός Ημαθίας;
 
Αυτό εννοούσαν με τις δηλώσεις και τα δελτία τύπου τους τόσο καιρό οι διοικητές των Νοσοκομείων Βέροιας και Νάουσας;
 
Όλοι οι παραπάνω οφείλουν να απαντήσουν στην ημαθιώτικη κοινωνία που έζησε και ζει τον φόβο, την ανασφάλεια και όπως αποδεικνύεται τις υποκριτικές υποσχέσεις και φωτογραφίες.
 
Η απάντηση είναι μία.
 
Ισχυρές, αυτοδύναμες δομές υγείας.
 
Περισσότερη ασφάλεια, μεγαλύτερη αλληλεγγύη".

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69