tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ιδέες και σκέψεις για την Βέροια: Η ανυπολόγιστη αξία των απινιδωτών στη ζωή

Γράφει ο Ηλίας Γ. Μαυρόπουλος

Όλοι γίναμε πρόσφατα μάρτυρες του παραλίγο τραγικού περιστατικού με τον Christian Eriksen, ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ομάδας της Δανίας, ο οποίος κατέρρευσε στη διάρκεια αγώνα στα πλαίσια του EURO2021. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι η ζωή του σώθηκε χάρη στην άμεση παροχή τεχνητής αναπνοής και τη χρήση απινιδωτή;

Παρόμοιο περιστατικό όμως έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα και στη Χώρα μας και συγκεκριμένα στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής όπου ένας 14χρονος κατέρρευσε στη διάρκεια της προπόνησης και βρήκε τη σωτηρία από τα χέρια ενός φούρναρη ο οποίος είχε προμηθευτεί έναν απινιδωτή ακριβώς για αυτή την περίπτωση. Μάλιστα τον απινιδωτή αυτόν, τον είχε προμηθευτεί επειδή και η κόρη του αντιμετώπισε στο παρελθόν περιπέτεια με την υγεία της και είχε αντιληφθεί την σημασία αυτού.

Φυσικά παρόμοια περιστατικά υπάρχουν άπειρα στην Ελλάδα, δυστυχώς όμως όχι όλα με την ίδια ευτυχή κατάληξη.  Κοινός παρονομαστής σε όλες τις περιπτώσεις όπου σώθηκε η ζωή κάποιου ανθρώπου ήταν η ΑΜΕΣΗ, εντός 3 -4 λεπτών, παροχή των Πρώτων Βοηθειών.

Περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι χάνονται στην Ευρώπη κάθε χρόνο από καρδιακή ανακοπή, μόλις το 4% με 6% επιβιώνουν αν η ανακοπή συμβεί εκτός νοσοκομείου, ενώ για κάθε λεπτό καθυστερημένης απινίδωσης η πιθανότητα επιβίωσης μειώνεται κατά 10%.

Γίνεται λοιπόν αβίαστα προφανής η ανάγκη ύπαρξης διάσπαρτων απινιδωτών σε όλα τα σημεία όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ατόμων, όπως   γήπεδα, δημόσια κτίρια, σχολεία, ωδεία, εκκλησίες, πλατείες, δικαστικό μέγαρο, αστυνομικό μέγαρο, κλπ.

Screenshot 20210617 221152 Chrome

Φυσικά εξίσου σημαντική είναι και η εκπαίδευση των πολιτών στη παροχή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και τη χρήση του απινιδωτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σύγχρονοι απινιδωτές είναι πλήρως αυτοματοποιημένοι, εύκολοι στη χρήση και παρέχουν φωνητικές οδηγίες στα ελληνικά στο χρήστη για το τι πρέπει να κάνει . Η εκπαίδευση όμως είναι απαραίτητη και πρέπει να αποτελέσει τμήμα του εκπαιδευτικού συστήματος και της δια βίου εκπαίδευσης των πολιτών. Ιδιαίτερα για εκείνες τις κατηγορίες εργαζομένων οι οποίοι έρχονται σε επαφή με πολλά άτομα. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ερυθρός Σταυρός Βέροιας έχει εκπαιδεύσει τους αστυνομικούς της Ημαθίας στη παροχή Πρώτων Βοηθειών.

Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί ιδιώτης στη Δράμα ο οποίος δώρισε στο τοπικό Δήμο 42 εξωτερικούς απινιδωτές, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν σε όλο τον αστικό ιστό.

Κάτι αντίστοιχο, μέσα από μια κοινή προσπάθεια όλων (δωρητών και Δήμου), θα μπορούσε να γίνει και στη Βέροια με την προμήθεια και τοποθέτηση σε δημόσιους χώρους απινιδωτών σε κατάλληλα κυτία, με ειδική σήμανση και επιπλέον θα μπορούσε να γίνει χρήση και της πρόσφατης ηλεκτρονικής εφαρμογής του Δήμου (Apple store, Play Store) για την επισήμανση σε χάρτη των σημείων όπου έχουν τοποθετηθεί και οδηγιών χρήσης.  

Η ζωή είναι ένα πολύτιμο αγαθό και δυστυχώς δεν ξέρουμε πότε θα τεθεί σε κίνδυνο τόσο η δική μας όσο και των αγαπημένων προσώπων μας. Όταν όμως αυτό συμβεί αναπόφευκτα για κάποιους από εμάς, ας είμαστε προετοιμασμένοι να την προστατεύσουμε όσο καλύτερα μπορούμε και να γίνουμε οι ήρωες στη ζωή κάποιου.

Χρήσιμα link: 

http://www.e-cardio.gr/default.aspx?pageid=719

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69