tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Έρευνα: Πόση μεγάλη αποτελεσματικότητα έχει το ηλεκτρονικό για να σταματήσω να καπνίζω

Πολλά έχουν ειπωθεί τα τελευταία χρόνια για το ηλεκτρονικό τσιγάρο που έκανε την εμφάνιση του στην παγκόσμια αγορά. Οι έρευνες συνεχίζονται από μεγάλους διεθνής οργανισμούς υγείας για την επίδραση του στην υγεία. Το σημαντικότερο είναι πως τα σημερινά ευρήματα δείχνουν πως βοηθάει στην διακοπή του καπνίσματος, αλλά και στην διατήρηση αυτής της συνήθειας. Οι επιστήμονες θεωρούν πως το μόνο αρνητικό στοιχείο είναι η συνέχιση της εξάρτησης από τη νικοτίνη. Βέβαια, η νικοτίνη έχει αποδειχτεί πως σε μικρές δόσεις δεν προκαλεί βλάβες στον οργανισμό. Έτσι, οι απόψεις μεταξύ των ερευνητών και γιατρών έρχονται σε αντίθεση. Στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζουμε πολλά για το πως μας επηρεάζει μιας που είναι σχετικά ένα εναλλακτικό προϊόν καπνίσματος ή μάλλον καλύτερα ατμίσματος. Ας δούμε παρακάτω τι δείξανε οι έρευνες και ποια η άποψη των ειδικών: 

Στατιστικά στοιχεία για το ηλεκτρονικό τσιγάρο 

Πρόσφατη έρευνα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε πως μέσα σε έναν χρόνο το 18% πρώην καπνιστών που ξεκίνησαν το άτμισμα, διέκοψαν το κάπνισμα. Συγκριτικά με άλλα υποκατάστατα νικοτίνης, όπως έμπλαστρα ή τσίχλες, μόνο το 10% κατάφερε να το διακόψει εντελώς. Δηλαδή, με την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου οι πιθανότητες διπλασιάζονται και όχι μόνο. Πολλοί από αυτούς, κάνουν μετάβαση από τα υγρά αναπλήρωσης με νικοτίνη σε εκείνα με 0% περιεκτικότητα. Είναι σαφές, πως η χρήση του βοηθά και στην διατήρηση της αποχής από το κοινό τσιγάρο. Μια άλλη μελέτη, έδειξε πως μετά το πέρας 12 μηνών το 80% συνέχιζε να ατμίζει, ενώ μόνο ένα 5% επέστρεψε στην παλιά βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος. Επιπλέον, σύμφωνα με μια έρευνα που διεξάχθει μεταξύ 2014-2019, δεν προκαλεί καρδιακά προβλήματα σε μη καπνιστές, όπως εσφαλμένα είχε ειπωθεί στο παρελθόν.

Ποιες οι απόψεις των γιατρών και επιστημόνων για το ηλεκτρονικό τσιγάρο 

Οι απόψεις των γιατρών διίστανται σχετικά με το άτμισμα. Ένα μεγάλο μέρος της ιατρικής κοινότητας υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Οι στατιστικές μελέτες μέχρι στιγμής αποδεικνύουν πως οι επιπτώσεις του στην υγεία είναι αβλαβείς. Όμως, κάποιοι άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα στοιχεία δεν είναι αρκετά. Οι συνέπειες στον οργανισμό δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμα σε μακροχρόνια βάση. Χρειάζονται ακόμα χρόνια έρευνας για να φανούν τα αποτελέσματα του. Οι περισσότεροι συμφωνούν όμως, πως είναι πολύ πιο ασφαλές σε σχέση με το κάπνισμα, ενώ σε σχέση με άλλα προϊόντα υποκατάστασης της νικοτίνης είναι το πρώτο στη λίστα με διαφορά.  Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει πιστοποιηθεί επίσημα ως μέσο διακοπής του καπνίσματος, υπάρχουν ενδείξεις πως αυτό σύντομα θα συμβεί.

Πως βοηθά το ηλεκτρονικό τσιγάρο στη διακοπή του καπνίσματος

Εκατομμύρια άνθρωποι κατάφεραν και έκοψαν το κάπνισμα με την βοήθεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Πρώτο και σημαντικότερο, μπορείτε να αποφύγετε την λαχτάρα της νικοτίνης. Τα υγρά αναπλήρωσης περιέχουν διάφορες περιεκτικότητες, ώστε να βρείτε αυτό που σας καλύπτει. Παράλληλα, με τα διάφορα αρώματα που υπάρχουν στο εμπόριο, και σε διάφορα καταστήματα ηλεκτρονικού τσιγάρου όπως και αυτή η ιστοσελίδα μπορείτε να τα αλλάζετε τακτικά και έτσι δεν θα βαρεθείτε ποτέ. Στην περίπτωση που το χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα με ψυχολογική υποστήριξη, μια έρευνα το 2019 στην Μεγάλη Βρετανία έδειξε πως είναι διπλάσιες οι πιθανότητες να διακόψετε το κοινό τσιγάρο. Είναι περισσότερο ασφαλές μιας που δεν παράγεται καύση καπνού και σαν επακόλουθο μονοξείδιο του άνθρακα. Αυτά τα δύο στοιχεία ευθύνονται για τις βλάβες που προκαλεί το κοινό τσιγάρο στον οργανισμό.

Από ότι είδαμε, το άτμισμα είναι μια από τις πιο δημοφιλής μεθόδους διακοπής καπνίσματος.

Δίνει τη δυνατότητα της σταδιακής απεξάρτησης από τη νικοτίνη και βελτιώνει την υγεία. Σε διάστημα ενός χρόνου ατμιστές είδαν θετικά αποτελέσματα στην καρδιοαναπνευστική λειτουργία και αυξήθηκαν οι αντοχές τους σε σωματικές δραστηριότητες. Το μόνο που δεν ενδεικνύεται είναι η παράλληλη χρήση του με το κοινό τσιγάρο, αυτό δεν πρέπει να γίνεται για ευνόητους λόγους. Ακόμα και με το κάπνισμα ενός τσιγάρου ημερησίως προκαλείται κίνδυνος στο καρδιαγγειακό σύστημα. Αναμένουμε να δούμε περαιτέρω έρευνες που συνεχίζονται να γίνονται συστηματικά, ώστε να καταλήξουμε και στα πραγματικά δεδομένα για την χρήση του.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69