tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ κατήγγειλαν σήμερα στην Εισαγγελία Βέροιας οι διασώστες

Στην Eισαγγελία Βέροιας βρέθηκαν σήμερα το πρωί εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Ημαθίας και κατέθεσαν έγγραφο με το οποίο εκφράζουν την αγωνία τους για την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ στο νομό. Όπως δήλωσε στον "Πληροφοριοδότη" ο πρόεδρος του Σωματείου Φίλιππος Παπαστεργιόπουλος, ο αριθμός των διασωστών όλο και μειώνεται τα τελευταία χρόνια.

"Την περιόδο του κορονοϊού έγιναν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού αλλά το ίδιο διάστημα άλλοι τόσοι συνάδελφοί μας αποχώρησαν από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης. Το μεγάλο πρόβλημα της υπηρεσίας μας είναι η υποστελέχωση. Δεν έχουμε απάντηση στο ερώτημά μας. Το πρόβλημα είναι δημοσιονομικό ή δεν έχει ενημέρωση η κεντρική διοίκηση του ΕΚΑΒ για την υποστελέχωση της υπηρεσίας μας; Αυτό τον προβληματισμό καταθέσαμε σήμερα στην Εισαγγελία" τόνισε ο κ. Παπαστεργιόπουλος.

Στο κείμενο που κατέθεσαν στην Εισαγγελία οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ αναφέρουν:

"Κυρία Εισαγγελέα,

Η παρουσία μας στο γραφείο σας, έχει σκοπό να σας εκφράσουμε την ανυσηχία μας για το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ Ημαθίας με συνέπεια τη δυσχέρεια στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, ίσως και την απειλή ανθρώπινης ζωής. Ο τομέας Ημαθίας ανήκει διοικητικά στην δεύτερη περιφέρεια του ΕΚΑΒ με έδρα τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται και η διεύθυνση με τις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες.

Σήμερα η δύναμη του τομέα αριθμεί 34 διασώστες διαθέσιμους για να καλύψουν το πρόγραμμα της κίνησης και του συντονιστικού κέντρου. Με την δύναμη αυτή είναι αδύνατη η κάλυψη με ασθενοφόρο σε 24ωρη κάλυψη των περριοχών Αλεξάνδρειας και Νάουσας. Ο τομέας του ΕΚΑΒ Ημαθίας μπορεί και καλύπτει με κάποια σχετική άνεση όλο τον νομό, μόνο τις περιόδους που δεν υπάρχουν άδειες των εργαζομένων, δηλαδή λίγες ημέρες τον χρόνο. Η κατάσταση αυτή ισχύει τα τελευταία χρόνια, αλλά επιδεινώθηκε με τις συνταξιοδοτήσεις του 2022. Αυτό γίνεται αντιληπτό σε άμεσο χρόνο από το πρόγραμμα της υπηρεσίας όπου υπάρχουν βάρδιες με δυο (2) ασθενοφόρα για τον νομό Ημαθίας.

Το ιδανικό σενάριο για την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών είναι να καλύπτονται όλες οι περιοχές με ασθενοφόρο σε 24/7/365 ανελλιπώς, κάτι που επιβάλει η ιατρική επιστήμη για το επείγον και η κοινή λογική. Σημειώστε δε ότι το μοντέλο της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας συμπεριλαμβάνει και Κινητή Ιατρική Μονάδα που επιχειρεί με ιατρικό προσωπικό και διασώστες, σε πρώτο βαθμό, σε εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά, κάτι που δεν συμβαίνει εδώ.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν υπάρχει εκ των προταίρων μέριμνα για την κάλυψη των συνταξιοδοτήσεων, αφού στο ΕΚΑΒ λειτουργούν διοικητικές υπηρεσίες και η διοίκηση έχει πλήρη εικόνα των συναδέλφων που συνταξιοδοτούνται και της δυναμικότητας, αλλά και των αναγκών του κάθε τομέα.

Δυστυχώς γίνεται αντιληπτό στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της υπηρεσίας ότι οι περιοχές που εμφανίζουν λιγότερα περιστατικά αντιμετωπίζονται ως στατιστικό δείγμα που αξίζει λιγότερης προσοχής, εδώ όμως πρόκειται για ανθρώπους. Τα περιστατικά που καλούνται να επιχειρήσουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ είναι σε μεγάλο βαθμό επείγοντα που ακόμα και τα λίγα λεπτά θα κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου, αναπηρίας, πόνου και αξιοπρέπειας. Δεν εξετάζουμε το απευκταίο σενάριο του θανάτου, που για τη δουλειά μας είναι μια πραγματικότητα, αλλά υπάρχουν περιστατικά που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από επαγγελματίες υγείας και σε χρόνους που θα αναστρέψουν τη πορεία της οξείας φάσης και θα εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα για τον ασθενή. Θέτουμε υπ όψιν σας τα πρωτόκολλα επειγουσών καταστάσεων όπως της καρδιακής ανακοπής, της πνιγμονής από ξένο σώμα, την μεγάλη αιμορραγία και όλο το φάσμα των επειγόντων περιστατικών που καλείται να αντιμετωπίσει το ΕΚΑΒ. Για όλες αυτές τις επείγουσες καταστάσεις το ΕΚΑΒ ως οργανισμός έχει αποδεχθεί διεθνή πρωτόκολλα (BLS, PHTLS, ALS, τοκετός σε προνοσοκομειακό περιβάλλον κ.α.), με τα οποία εκπαιδεύει τους διασώστες και τους σπουδαστές της σχολής.

Η υποστελέχωση είναι μια πραγματικότητα, είτε είναι συνειδητή επιλογή της διοίκησης, είτε υπάρχει δημοσιονομικό κόλλημα, είτε η διοίκηση έχει λανθασμένη εικόνα για τη λειτουργία του τομέα ΕΚΑΒ Ημαθίας.

Υποστηρίζουμε ότι στην κατάσταση που περιήλθε ο τομέας ΕΚΑΒ Ημαθίας με αυτή την υποστελέχωση, τη χωροταξική δομή και τους χρόνους πρόσβασης στην Ημαθία δεν επιτρέπουν χρονικά να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας".

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69