tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Πανελλαδική στάση εργασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία την Παρασκευή

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και την Πρόνοια όλης της χώρας, αντιδρώντας στην ολιγόμηνη παράταση των συμβάσεων χιλιάδων συναδέλφων τους.

Όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), στα νοσοκομεία υπάρχουν 40.000 κενές οργανικές θέσεις και υπηρετούν 20.000 συμβασιούχοι. «Το 35% των διασωστών στο ΕΚΑΒ, των εργαζόμενων στην Πρωτοβάθμια και των υπαλλήλων στις προνοιακές μονάδες είναι συμβασιούχοι», αναφέρει.

Επιπλέον, τον εφετινό χειμώνα τα νοσοκομεία λειτουργούν με 3.000 λιγότερο προσωπικό απ’ ό,τι πέρυσι, «λόγω των μαζικών αποχωρήσεων και των μηδενικών προσλήψεων», τονίζει.

Ωστόσο, «στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που δόθηκε στη διαβούλευση προβλέπονται διατάξεις-κοροϊδία για τους συμβασιούχους εργαζόμενους», προσθέτει. Και παραθέτει τα εξής δεδομένα:

  • Οι επικουρικοί ανανεώνονται για έξι μήνες
  • Οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές για δύο μήνες (χωρίς να εντάσσονται στο επικουρικό προσωπικό που είχε ζητήσει η ΠΟΕΔΗΝ)
  • Το προσωπικό που ήρθε προς αντικατάσταση των ανεμβολίαστων, ανανεώνεται για τρεις μήνες
  • Οι προνοιακοί υπάλληλοι που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας, ανανεώνονται για τρείς μήνες
  • Οι 6.000 συμβασιούχοι ΣΟΧ στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης επίσης για τρεις μήνες

Ταυτοχρόνως, όμως, συνεχίζονται οι διαγωνισμοί για την εκχώρηση των εν λόγω υπηρεσιών στους εργολάβους. Μάλιστα, στο τέλος του χρόνου πάρα πολλά νοσοκομεία ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς. Έτσι, «οι συνάδελφοι ΣΟΧ, παρότι θα έχουν ενεργείς συμβάσεις θα απολυθούν», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ. Στη θέση τους «θα εγκατασταθούν οι εργολάβοι που προσφέρουν συνθήκες μεσαίωνα στους εργαζόμενους», προσθέτει.

Καταγγέλλει ακόμα ότι τα υλικά καθαριότητας-απολύμανσης είναι αμφιβόλου ποιότητας με αποτέλεσμα να θερίζουν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις. «15 Νοσοκομεία έλεγξε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και τα 15 είχαν πολυανθεκτικά νοσοκομειακά μικρόβια», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις αμοιβές, υπογραμμίζει ότι «οι εργολαβικοί φύλακες στοιχίζουν 3.000 ευρώ το μήνα (ο εργαζόμενος φύλακας όμως λαμβάνει 600 ευρώ το μήνα)». Αντίστοιχα, «η εργολαβική καθαρίστρια 2.500 ευρώ το μήνα (η εργαζόμενη καθαρίστρια όμως λαμβάνει 400 ευρώ το μήνα)».

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί παράταση των συμβάσεων για έναν χρόνο. Έτσι, προκήρυξε πανελλαδική πεντάωρη στάση εργασίας (από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι), καθώς και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 10.30 το πρωί. Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Υγείας, ενώ στην υπόλοιπη χώρα στις Υγειονομικές Περιφέρειες και στα κατά τόπους νοσοκομεία.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69