tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Αλέξανδρος Σαφαρίκας: «Έφυγα από την Ελλάδα και ξεκίνησα από το… μηδέν – Πήγα στη Σιόν για να γίνω το νούμερο 1»

Βλέπει τον κόσμο από ύψος 1.94μ. και έψαξε την τύχη του από τα 19 του χρόνια στο εξωτερικό. Κουράστηκε να περιμένει για την ευκαιρία του εντός συνόρων. Δούλεψε, έπεισε, παρουσιάστηκε στο ιταλικό κοινό και τώρα κάνει στάση στην Ελβετία.

Επίπονη διαδρομή. Αλλά και αποφασιστική. Ωρίμασε μέσα από τη διαδικασία της προσπάθειας. Άρχισε ένα ταξίδι προς το άγνωστο και από την 4η κατηγορία της Ιταλίας, κατάφερε μέσα σε τρία χρόνια, να «πετάξει» προς την ελβετική Super League, για χάρη της Σιόν. Ο Αλέξανδρος Σαφαρίκας μίλησε στο BN Sports και τον  Άλκη Τσαβδαρά για τη δικαίωση των κόπων του.

Έψαξε την τύχη του στο εξωτερικό 

Άρχισε τη σταδιοδρομία του στη Βέροια. Βρέθηκε εν συνεχεία δίπλα στο… σπίτι του. Ο Βεροιώτης Αλέξανδρος έριξε άγκυρα στην ΑΕΛ. Μηδαμινές ευκαιρίες. Η γνωστή ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πώς θα δοθεί προτεραιότητα σ’ έναν νεαρό, και δη γκολκίπερ, να υπερασπιστεί την εστία του συλλόγου; «Έφυγα γιατί όταν είσαι μικρός σε ηλικία, πολύ δύσκολα θα σε εμπιστευτούν. Η πρόθεση μου δεν ήταν να αγωνιστώ στις μικρότερες κατηγορίες, οπότε όταν υπήρξε η προοπτική για να μετακομίσω στην Ιταλία, το πήρα πολύ “ζεστά” το θέμα», σχολιάζει ο Σαφαρίκας. 

Κι’ ας ήταν «μόνο» η Λέκο, ομάδα 4ης κατηγορίας της Ιταλίας, με έδρα τον κρύο Βορρά της χώρας. «Δεν με ενδιέφερε το επίπεδο. Ήθελα απλά να φύγω από την Ελλάδα και να ξεκινήσω από τα χαμηλά. Με βοήθησε πολύ η Ιταλία στο παιχνίδι μου. Στη θέση του τερματοφύλακα είναι δυνατοί οι Ιταλοί και βελτιώνεσαι άμεσα στην τεχνική, αλλά και στην τακτική. Διαπίστωσα από νωρίς μεγάλη άνοδο στην απόδοσή μου».

 
Alexandros-Safarikas-22.jpg

Δυνάμωσε ως χαρακτήρας

Ο Αλέξανδρος και ο εαυτός του. Δεν γνωρίζουμε αν μελλοντικά θα γράψει το βιβλίο του, αλλά εν αρχή της παρουσίας του στην ξενιτιά, ο συγκεκριμένος τίτλος αρμόζει. «Μόνος ήμουν όλο αυτό τον καιρό, από την αρχή που έφυγα για τη Λέκο. Και συνεχίζω να πορεύομαι με τις δυνάμεις μου. Σίγουρα σε κάνει λίγο πιο σκληρό χαρακτήρα, σε δυναμώνει», τονίζει ο 21ος ετών τερματοφύλακας, που έχει πάντα δίπλα του τους εκπροσώπους της Fair Football Agency.   

«Ιταλός» πλέον, χάρηκε αρκετά και για τον Τζίτζι Ντοναρούμα και τη… δεύτερη πατρίδα του, στο πρόσφατο Euro«Δεν ταιριάζουν στο δικό μου στιλ παιχνιδιού οι Πίκφορντ και Σμάιχελ».

Από την Ιταλία στην Ελβετία

Αλλά ποια Ιταλία. Ναι μεν η γλώσσα δεν… χάθηκε (δύο σεζόν ήταν στη Λέκο), άλλαξε, ωστόσο, χώρα. Κιάσο η στάση του πέρσι, στη 2η κατηγορία της Ελβετίας. Μάχη παραμονής. Οι καλές εμφανίσεις του Σαφαρίκα δεν απέτρεψαν τον υποβιβασμό. Το συγκεκριμένο γεγονός – τα αρκετά… μηδέν στα μετόπισθεν, η ασίστ (!) που έδωσε σε παιχνίδι – έγινε αντιληπτό και από άλλα κλαμπ.

«Προσωπικά έκανα μία πολύ καλή χρονιά με την Κιάσο. Ομαδικά, όμως, υποβιβαστήκαμε. Σκέψη μου το καλοκαίρι ήταν να μείνω στην Ελβετία, όχι να γυρίσω στην 3η κατηγορία της Ιταλίας. Μου άρεσε το πρωτάθλημα, ο κόσμος, η διαχείριση. Είχαμε 1-2 κινήσεις από ομάδες της Β’ Ελβετίας, αλλά μετά ήρθε η πρόταση από τη Σιόν και δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ πολύ», αποκαλύπτει ο υψηλόσωμος «φύλακας άγγελος» της Σιόν.

Σιόν; Αυτή η Σιόν; Δεν είχε ελληνικό χρώμα στο παρελθόν; Φυσικά. Φάνης Γκέκας. «Μάτωσε» και εκεί τα αντίπαλα δίχτυα τη σεζόν 2016-17 (13 γκολ σε 30 ματς). «Παλαιοί παίκτες και άνθρωποι από το staff μου μεταφέρουν τα καλύτερα λόγια για τον Γκέκα», αναφέρει ο νεαρός γκολκίπερ.

Ξεκάθαροι στόχοι για τον Σαφαρίκα

Ο οποίος στοχεύει πλέον σε τι; Άλμα από την 4η κατηγορία της Ιταλίας, έως την Α’ Ελβετίας, μέσα σε τρία χρόνια. Ξεκάθαρος. «Από φέτος θέλω να ανέβω στην ιεραρχία και να γίνω 1ος γκολκίπερ. Δεν με αγόρασαν απλά για να περιμένω τη σειρά μου. Με αγόρασαν γιατί με πίστεψαν και θεωρώ ότι θα πάρω την ευκαιρία για να αγωνιστώ ως βασικός. Οι πρώτες εντυπώσεις, η υποδοχή από έμπειρους παίκτες όπως οι Οαρό και Ντιέ«Πέρυσι είχα μία φουλ σεζόν και ερχόμενος εδώ, βρίσκομαι σε καλό ρυθμό. Άρα ένιωθα πολύ άνετα. Στα φιλικά όσο ανεβαίνεις επίπεδο, ανεβαίνει και η ποιότητα των παικτών. Υπάρχει καλύτερη συνεννόηση. Λόγω ποιότητας των συμπαικτών μου, επειδή είναι και πιο έμπειροι, το παιχνίδι κυλά σε ικανοποιητικό ρυθμό. Σου ζητάνε την μπάλα, τη θέλουν συνέχεια, ξέρω και εγώ που να τους βρίσκω. Είναι πιο εύκολο όταν υπάρχει αυτή η εμπειρία».

 Alexandros-Safarikas.jpeg

Νέος κόουτς ο Μάρκο Βάλκερ. Όλοι αρχίζουν από το μηδέν. Και μάλιστα τη στιγμή που είναι προ των πυλών η πρεμιέρα του πρωταθλήματος με τη Σερβέτ«Εμένα μου έδειξε ότι θέλει να εμπιστευτεί, μου μιλάει, ελπίζω να μου δώσει. Ως προς την έναρξη του πρωταθλήματος, είμαι θετικός στο να με εμπιστευτεί. Του άρεσε το παιχνίδι μου. Απλά θέλει να δει περισσότερα πράγματα από πλευράς επικοινωνίας». Επικοινωνία ποδοσφαιρική. Λεκτική, έχουμε ακόμα δρόμο. «Ιταλικά έμαθα στη Λέκο και στο Κιάσο. Τώρα πάμε με αγγλικά και πρέπει να εξασκηθώ στα γαλλικά».

Δικαιωμένος ο Σαφαρίακας για την προσπάθειά του. Κατάφερε να κερδίσει όλα αυτά που ήθελε. Τώρα, ήρθε ένα ακόμα βηματάκι. «Κέρδισα σε ποιότητα με τη μεταγραφή μου. Οι εγκαταστάσεις, ο σύλλογος, όλα. Ακόμα και εδώ είναι ένα σκαλί για μένα, ώστε να φτάσω ακόμα πιο ψηλά. Όπως ήταν η Λέκο, όπως ήταν η Κιάσο, τώρα η Σιόν. Όλα τα βλέπω ως σκαλί παραπάνω».

Παραπάνω σκαλιά για έναν νεαρό τερματοφύλακα, που τόλμησε, που δοκίμασε και δρέπει πλέον τους καρπούς των – αν μη τι άλλο σωστών - επιλογών του.

Πηγή: Άλκης Τσαβδαράς, www.bnsports.gr

 

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69