tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Στις 29/9 ο 2ος Αγώνας Ορεινού Δρόμου 'Πιερίδες Μούσες' στα Ριζώματα - Δείτε την προκήρυξη

 
H Αντιδημαρχία Αθλητισμού του Δήμου Βέροιας σε συνεργασία με τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ριζωμάτων Βέροιας και τον Ορειβατικό Σύλλογο Ριζωμάτων “Ο ΓΡΑΠΑΤΣΑΓΚΑΛΟΣ”, διοργανώνουν τον 2ο Αγώνα Ορεινού Δρόμου ΠΙΕΡΙΔΕΣ ΜΟΥΣΕΣ 2024, 21 χιλιομέτρων καθώς και τον δρόμο των 5 χλμ. στα Ριζώματα Ημαθίας την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024.
 
1. Ημερομηνία διεξαγωγής αγώνα 21 χιλιομέτρων : Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024
 
2. Ώρα και τόπος εκκίνησης 21 χλμ.: 9,30 πμ έξωθεν του σχολικού κτιρίου – Γυμνασίου Λυκείου Ριζωμάτων Βέροιας.
 
3. Δηλώσεις συμμετοχής:
 
Η δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να έχει γίνει έως την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024 κάνοντας κλικ στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο εγγραφών και συμπληρώνοντας όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής φόρμας, που θα κοινοποιηθεί σύντομα.
 
Κόστος συμμετοχής στους αγώνες.
 
Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι δρομείς συμμετέχουν με δική τους ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ και θα πρέπει να έχουν εξεταστεί από γιατρό πριν από τη συμμετοχή τους λόγω και της ιδιαιτερότητας του αγώνα. Δεν θα ζητηθούν ιατρικές βεβαιώσεις για κανέναν αθλητή/τρια, αφού όλοι οι συμμετέχοντες/ουσες αγωνίζονται με δική τους αποκλειστική ευθύνη και οι ανήλικοι με ευθύνη των κηδεμόνων τους. Οι συμμετέχοντες υπογράφουν «τσεκάροντας» κατά την ηλεκτρονική τους εγγραφή την υπεύθυνη δήλωση ότι έχουν εξεταστεί πρόσφατα από γιατρό.
 
5.Περιγραφή Αγώνα :
 
Τα Ριζώματα είναι ένας ενεργός οικισμός, πρώην πρωτεύουσα του Καποδιστριακού Δήμου Μακεδονίδος, με μέσο υψόμετρο τα 625μ.
Απέχουν 31 χιλιόμετρα αντίστοιχα από Βέροια και Κατερίνη.
Βρίσκονται στις ρίζες κυριολεκτικά των μυθικών Πιερίων Όρεων, ενός κατάφυτου βουνού με έντονη και ποικιλόμορφη χλωρίδα. Κυρίαρχα είδη στο δάσος των Πιερίων η μαύρη και η δασική Πεύκη, η οξιά, η καστανιά, η δρυς καθώς και πολλά θαμνώδη φυτά, αρωματικά είδη, βότανα και αγριολούλουδα.
Η Ελληνική μυθολογία ήθελε τα Πιέρια Όρη, κατοικία και καταφύγιο των εννέα Μουσών της αρχαιότητας.
Στο δάσος βρίσκονται διάσπαρτα «μουσεία» και τόποι λατρείας των θεοτήτων αυτών.
Τα Ριζώματα και τα άλλα χωριά των Ορεινών Πιερίων είναι γνωστά στους Έλληνες καταναλωτές για την παραγωγή της εξαιρετικής ντομάτας και των γευστικών κηπευτικών, όπως φασολάκια, κολοκυθάκια κ.λ.π.
Η διαδρομή είναι μέτριας έως υψηλής δυσκολίας.
Η εκκίνηση του δρόμου, θα γίνει έξωθεν του Γυμνασίου Λυκείου Ριζωμάτων, ώστε να υπάρχει χώρος παρκινγκ των αυτοκινήτων των αθλητών και επισκεπτών και να μπορεί να γίνει χρήση των τουαλετών και αποδυτηρίων του κτιρίου, με ευθύνη των συμμετεχόντων.
Το υψόμετρο του χώρου εκκίνησης είναι στα 600 μέτρα. Στη συνέχεια οι δρομείς θα διασχίσουν μέρος του οικισμού και κοντά στην περιοχή Πλατάνια θα ακολουθήσουν μια σχετική ομαλή ανηφορική διαδρομή. Ακολουθώντας δασικούς δρόμους και μονοπάτια και διασχίζοντας πευκώδες δάσος αρχικά και μικτό δάσος καστανιάς, οξιάς, δασικής και μαύρης πεύκης θα απολαύσουν μία αξέχαστη ορεινή διαδρομή, στο μυθικό όρος των Εννέα Μουσών.
Ο δεύτερος δρόμος των 5 χλμ είναι περιμετρικά του χωριού μέχρι την περιοχή Πλατάνια και στη συνέχεια με κατεύθυνση προς Δημητρίου Λιναριά και μέσω της περιοχής Χώμα και Καπετάνιου Βρύση, θα γευτούν την χάρη της ορεινής φύσης, μέσα από μία διαδρομή που μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι δρομείς, τρέχοντας ή ακόμα και πεζοπορώντας.
Θα υπάρχει ατομική ηλεκτρονική χρονομέτρηση για όλους τους συμμετέχοντες.
Ο αγώνας αυτός εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι περιλαμβάνει και το στοιχείο της σύσφιξης σχέσεων και της γνωριμίας μεταξύ των δρομέων και ίσως και των οικογενειών τους.
Όλο το σκεπτικό της διοργάνωσης έχει να κάνει τόσο με τον αγωνιστικό χαρακτήρα όσο και με και την αγάπη για το βουνό και τη φύση, τη βελτίωση των σχέσεων καθώς και τη δημιουργία νέων γνωριμιών μεταξύ των δρομέων.
 
6. Καταλύματα: Οι δρομείς ας επιλέξουν ότι επιθυμούν να φέρουν για τη διατροφή τους.
 
Σας παρακινούμε να φέρετε και τις οικογένειες σας καθώς η περιοχή προσφέρεται και για άλλες δραστηριότητες όπως ποδήλατο, περπάτημα στο δάσος, επίσκεψη στους καταρράκτες του Δερματά και του Αποκλεισμού, τις γραφικές εκκλησίες και τα ξωκλήσια την χωριών των Πιερίων καθώς και τα εκλεκτά εδέσματα στις ταβέρνες και τα ουζερί της περιοχής.
 
Ακολουθεί λίστα με τους χώρους αναψυχής και διαμονής στα χωριά των Ορεινών Πιερίων.
Μουσών Μέλαθρον, παραδοσιακός ξενώνας, εστιατόριο στην Ελαφίνα.
Λαγόπουλος Αθανάσιος ταβέρνα στα Ριζώματα
ΤΑ ΤΡΙΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ γυράδικο στα Ριζώματα
ΡΙΖΩΜΑΤΑ καφέ ουζερί στα Ριζώματα
ΑΙΛΙΑΣ Ταβερνα 3Ο χλμ Ριζώματα – Κατερίνη
UPROAD καφέ στο κέντρο των Ριζωμάτων
ΑΕΡΙΔΕΣ ταβέρνα / ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Σφηκιά
Φωτοπούλου Δήμητρα καφέ ουζερί / ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Σφηκιά
ΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ καφέ στην Σφηκιά
Η ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ καφέ – ψησταριά στο Πολυδένδρι
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ καφέ – ψησταριά στο Πολυδένδρι
7. Ωρολόγιο πρόγραμμα.
 
Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024
 
08:00 έως 09:20 παραλαβή αριθμών
 
10:00 Εκκίνηση αγώνα ορεινού δρόμου 21χλμ
 
9.40 Εκκίνηση αγώνα ορεινού δρόμου 5 χλμ
 
12:30 Απονομές
 
8. Ιατρική κάλυψη αγώνα: Θα υπάρχει ιατρική κάλυψη πρώτες βοήθειες στον τερματισμό και κατά το μήκος της διαδρομής.
 
9. Τροφοδοσία: Νερά σε μπουκάλι θα υπάρξουν σε δύο σημεία της κάθε διαδρομής και στον τερματισμό. Επίσης οι δρομείς θα συναντήσουν μία κοινόχρηστη βρύση, εν μέσω της διαδρομής καθώς και φυσικές πηγές πόσιμου νερού.
Οι σταθμοί τροφοδοσίας θα να είναι ταυτόχρονα και σημεία ελέγχου.
Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να έχουν σε εμφανές σημείο τον αριθμό τους, ώστε να τους καταγράφουν οι κριτές. Σε περίπτωση που κάποιος αθλητής φέρει τον αριθμό κάτω από ρούχα, θα πρέπει φτάνοντας στο σταθμό ελέγχου να φροντίσει να επιδείξει τον αριθμό του. Άρνηση επίδειξης του αριθμού σημαίνει αποκλεισμό.
 
10. Κατηγορίες, Έπαθλα:
 
Θα βραβευθούν οι τρεις (3) πρώτοι άνδρες και οι τρεις (3) πρώτες γυναίκες της γενικής κατάταξης του δρόμου των 5 χλμ., καθώς και οι τρείς (3) πρώτοι νικητές της γενικής κατάταξης του δρόμου των 21 χλμ. Ως εξής:
Άνδρες έως 35 ετών
Γυναίκες έως 35 ετών.
Άνδρες 35 – 45 ετών.
Γυναίκες 35 – 45 ετών.
Άνδρες 45 – 55 ετών.
Γυναίκες 45 – 55 ετών.
Ανεξαρτήτως φύλλου 55 και άνω.
Σε όλους τους δρομείς που θα τερματίσουν θα δοθεί αναμνηστικό μετάλλιο.
Στους πρώτους 250 αθλητές και αθλήτριες που θα εγγραφούν πρώτοι και θα συμμετάσχουν παράλληλα στους αγώνες θα χορηγηθεί αναμνηστικό μπλουζάκι.
 
11. Παραλαβή αριθμών:Η παραλαβή των αριθμών και των δύο αγώνων δρόμου, θα γίνει την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου από τον αύλειο χώρο του Σχολείου – Γυμνάσιο Λύκειο Ριζωμάτων, από τις 8:00 έως τις 9:20 το πρωί.
 
Στο πίσω μέρος των αριθμών (bib) θα υπάρχει τυπωμένη μια φόρμα ατομικών ιατρικών πληροφοριών όπου θα αναγράφονται, λεπτομέρειες επαφών έκτακτης ανάγκης, φαρμακευτική αγωγή ή και οποιεσδήποτε Ιατρικές υποδείξεις.
 
Θα δοθούν οδηγίες πριν τον αγώνα που θα ζητούν από όλους τους δρομείς να συμπληρώσουν τη παραπάνω φόρμα στο πίσω μέρος του αριθμού τους.
 
12. Αποτελέσματα του αγώνα: Τα αποτελέσματα του αγώνα θα ανακοινώνονται άμεσα και μετά τον τερματισμό του κάθε δρομέα στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης και η κατάταξη των αθλητών θα γίνει με βάση την επίδοση που καταγράφηκε με το πιστόλι εκκίνησης (guntime) και όχι με την επίδοση διέλευσης από την γραμμή εκκίνησης (nettime).
 
13. ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΡΟΜΕΩΝ. Οι συμμετέχοντες δρομείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κίνησή τους στα δύσκολα σημεία της διαδρομής και οφείλουν να σέβονται τους υπόλοιπους συναθλητές τους, να μην αλληλο-εμποδίζονται στην προσπάθειά τους, να επιτρέπουν σε πιο γρήγορους δρομείς να τους προσπεράσουν και γενικά να μην εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Η εποπτεία – επιτήρηση της διαδρομής του αγώνα θα γίνεται με ειδικές ομάδες ασφάλειας, αναζήτησης και διάσωσης και παροχής ιατρικής βοήθειας. Το προσωπικό ασφάλειας και οι κριτές θα έχουν την δυνατότητα να υποδείξουν στους αθλητές ότι πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση για λόγους ασφάλειας ή να διακόψουν την προσπάθεια εφόσον ο γιατρός κρίνει ότι κάποιος αθλητής κινδυνεύει. Άρνηση συμμόρφωσης θα σημαίνει αποκλεισμό από τον αγώνα. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και μετά από σχετική εισήγηση των γιατρών του αγώνα θα επεμβαίνει όχημα έκτακτης ανάγκης κατά μήκος της διαδρομής προκειμένου να γίνει περισυλλογή και διακομιδή. Σε περίπτωση τραυματισμού αθλητή, θα πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα το προσωπικό της διοργάνωσης καθώς και οι Εθελοντές – Διασώστες που καλύπτουν τη διαδρομή, από τους αθλητές που θα αντιληφθούν τέτοιο περιστατικό. Τέλος, οι συμμετέχοντες αθλητές δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν φορητές συσκευές ήχου (MP3 κ.α.) προκειμένου να είναι σε θέση να αντιληφθούν καταστάσεις κινδύνου (πτώσεις βράχων, πτώση συναθλητών, κάλεσμα σε βοήθεια κ.α.), ιδιαίτερα αν οι καιρικές συνθήκες την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα είναι δύσκολες (έντονη βροχόπτωση κ.α.) Δεν επιτρέπεται η χρήση μπατόν πεζοπορίας από τους αθλητές και εξωτερική βοήθεια ή συνοδεία προς τους αθλητές. Αν παραστεί ανάγκη (εξαιρετικά επικίνδυνες καιρικές συνθήκες), θα εξεταστεί το ενδεχόμενο τροποποίησης της διαδρομής ή και αναβολής για μικρό χρονικό διάστημα της εκκίνησης, ή και ματαίωσης ή και διακοπής του αγώνα, προκειμένου να μη τεθεί σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων. Θα υπάρχει διαδικασία περισυλλογής δρομέων που εγκαταλείπουν τον αγώνα.
 
15. Τεχνική ευθύνη: Τεχνικοί υπεύθυνοι του αγώνα :
O Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων Δήμου Βέροιας και δημοτικός σύμβουλος Δημοτικής Ενότητας Μακεδονίδος Αθανάσιος Δέλλας
Ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Ριζωμάτων «Ο ΓΡΑΠΑΤΣΑΓΚΑΛΟΣ και συνταξιούχος Γυμναστής Κωνσταντίνος Μπράντης
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Ριζωμάτων, Δημήτριος Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος του Τοπικής Κοινότητας Ριζωμάτων Γεώργιος Μελιόπουλος

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής στα τηλέφωνα:

Αθανάσιος Δέλλας τηλ. 6936500076

Κωνσταντίνος Μπράντης τηλ. 6970022946

Δημήτριος Παπαδόπουλος 6980214582

Γεώργιος Μελιόπουλος 6948662968

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69