tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Βέροια: Συνάντηση συνεταιριστικών οργανώσεων για την ένταξη της καρπόπτωσης από βροχή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ

Συνάντηση συνεταιριστικών οργανώσεων, ομάδων παραγωγών και αγροτών από τους Νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας και Λάρισας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο ξενοδοχείο Αιγές Μέλαθρον στην Βέροια.

Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών –ΕΘΕΑΣ, μετά από αίτημα των Συνεταιριστικών Οργανώσεων των προαναφερόμενων περιοχών, που παράγουν Ροδάκινα και Νεκταρίνια, συγκάλεσε συνάντηση με μοναδικό θέμα τη σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής η οποία θα εξετάσει τα δεδομένα που υπάρχουν από παλαιότερες έρευνες Επιστημονικών φορέων καθώς και νεότερα στοιχεία, έτσι ώστε να τεκμηριωθεί η νόμιμη ένταξη των καρποπτώσεων από βροχοπτώσεις στον υφιστάμενο Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Το πάνελ αποτελείτο από τους:

Χρήστος Γιαννακάκης, αντιπρόεδρος ΕΘΕΑΣ

Δημήτρης Ζυγουλιάνος, δικηγόρος – νομικός σύμβουλος ΕΘΕΑΣ

Νικόλαος Μηνάς, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλυβίων και μέλος του ΔΣ του ΕΘΕΑΣ

Μιχάλης Φαρμάκης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέλλας και μέλος του ΔΣ του ΕΘΕΑΣ

Κωνσταντίνος Ταμπακιάρης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας

Χρήστος Τσιτσιρίγκος, πρόεδρος Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου και μέλος του ΔΣ του ΕΘΕΑΣ

Ο κ. Χρήστος Γιαννάκακης αναφέρθηκε στο πρόβλημα των χαμηλών αποζημιώσεων που δόθηκαν για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις του περσινού καλοκαιριού, καθώς και στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής που δεν αντιμετωπίζεται με τις μεθόδους είτε τις καλλιεργητικές είτε τις ασφαλιστικές που ακολουθούνταν μέχρι σήμερα.

«Την φετινή χρονιά παρουσιάστηκαν ζημίες, στα κλαριά σημαντικές λόγω των χαμηλών ωρών ψύχους που δεν συγκεντρώθηκαν οι απαραίτητες ώρες ώστε να υπάρξει ανθοφορία σωστή ή δεν υπάρχει καρπόδεσης. Πολλές παραγωγές ροδακίνων και συμπύρηνων έχουν πρόβλημα καρπόδεσης και δεν γνωρίζουν πως θα εξελιχθεί η χρονιά. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και από την πλευρά του κράτους δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη, κάποια μελέτη που να ορίζει τι πρέπει να γίνει, ποιες ποικιλίες πρέπει να διαλέξουν οι παραγωγοί, ποιες καλλιεργητικές φροντίδες πρέπει να επιλέξουν για να αντιμετωπίσουν την νέα κατάσταση. Το θεσμικό κράτος πρέπει να ενεργοποιηθεί όπως έχει συμβεί και σε άλλες μεσογειακές χώρες.

Ξεκινώντας από το θέμα των βροχοπτώσεων και το φαινόμενο της καρπόπτωσης κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, παρέθεσε τα ντοκουμέντα και τις μελέτες των τελευταίων ετών, που αφορούν αυτές τις σημαντικές ζημίες που υπέστησαν οι καλλιέργειες, ζητώντας από τον ΕΛΓΑ να παρέμβει για να αποζημιωθούν αυτές οι ζημίες από τις βροχοπτώσεις.

Φέτος το φαινόμενο επαναλήφθηκε και υπερέβη τα 180.000 στρέμματα, δημιουργώντας ζημίες που δεν μπορεί να αντέξει η τσέπη του αγρότη. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε μαχητικά και διεκδικητικά να πάρουμε όσα δικαιούμαστε. Το δικαιούμαστε και το προβλέπει ο νόμος», είπε μεταξύ άλλων.

Ακολούθησε συζήτηση και κατάθεση προτάσεων από αγροτες και εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων.

View this gallery on Flickr  

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69