Στο Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάστηκε το βιβλίο της Βούλας Κοτσάλου «Βεργόνα της Βέροιας η Γοργόνα»
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Στον φυσικό του χώρο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας, παρουσιάστηκε το Σάββατο το νέο βιβλίο της Βούλας Κοτσάλου «Βεργόνα της Βέροιας η Γοργόνα».
Το ηλιόλουστο πρωινό του Σαββάτου, στον αύλειο χώρο του μουσείου, η Βούλα Κοτσάλου και ο φίλος και συμμαθητής της, ο αρχαιολόγος Γιώργος Κλοκίδης, παρουσίασαν το μυθολογικό παραμύθι της συγγραφέως. Πρόκειται για ένα βιβλίο που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, με προτεινόμενες δραστηριότητες για τα παιδιά, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρέμβαση.
Την εικονογράφηση του βιβλίου επιμελήθηκε η ίδια η συγγραφέας.
Στην σημερινή παρουσίαση, την δεύτερη στην πόλη μας, παρακολούθησαν συμπολίτες μας τόσο από τη Βέροια όσο κι από άλλες πόλεις.
Ο αρχαιολόγος Γιώργος Κλοκίδης αναφέρθηκε στην ιστορία της Βεργόνας, τη διαδρομή της στο χρόνο, στην καταγωγή της, στη σχέση της με τη Βέροια την πόλη μας, γιατί έχουμε εδώ τον Όλγανο τον ποτάμιο θεό της πόλης μας, όπου οι πρόγονοί μας οι Βεροιώτες έχτισαν και ηρώο προς τιμήν του, υπάρχει η Ατάργατις η τοπική θεότητα της Βέροιας, που έχει τις ρίζες της εδώ… Μίλησε για το μύθο που εκτάθηκε προς την Μέση Ανατολή, για τις ιστορίες με το Μέγα Αλέξανδρο και την γοργόνα την αδερφή του, όταν αυτός προσπάθησε να ανακαλύψει τους βυθούς των ωκεανών, για τις γοργόνες ψαροθεούς και τις γοργόνες ψαροθεές, τη σχέση με το υγρό στοιχείο εν γένει, τις θάλασσες, τα ποτάμια και τις λίμνες που έχει άμεση σχέση με τη γοργόνα. Επίσης αναφέρθηκε στο γοργόνειο το οποίο ξεκινάει από το μύθο του Περσέα, που σκότωσε τη Μέδουσα και πήρε το κεφάλι της. Και ουσιαστικά αυτό είναι, το κεφάλι της Μέδουσας το οποίο μετά λειτουργούσε αποτρεπτικά ως φυλακτό, για αυτό και το είχαν στα τείχη της πόλης, το δικό μας βρέθηκε στα τείχη της πόλης μας και είναι το μεγαλύτερο στον ελλαδικό χώρο, η μεγαλύτερη γοργόνα Μέδουσα στον ελλαδικό χώρο είναι αυτό που έχουμε στο μουσείο της Βέροιας. Γι αυτό και ο Μεγαλέξανδρος το είχε στο στήθος του, βρέθηκε στον τάφο του πατέρα του του Φιλίππου και στο θώρακά του, το είχε η θεά Αθηνά στην ασπίδα της και λειτουργούσε αποτρεπτικά…. Έπειτα αναφέρθηκε στη δομή του βιβλίου και συμπλήρωσε «είναι να εξαιρετικό βιβλίο το οποίο είναι απόλαυση να το διαβάζει κάθε αναγνώστης και μικρός και μεγάλος, γιατί δεν απευθύνεται μόνο σε μικρούς απευθύνεται και σε μεγάλους».
Στη συνέχεια η Βούλα Κοτσάλου είπε «το βιβλίο βρίσκεται στον φυσικό του χώρο, με την Βεργόνα της Βέροιας να δεσπόζει δίπλα μας. Το βιβλίο γράφτηκε καθαρά για το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας και περιλαμβάνει αρχαιολογικές αναφορές και την ιστορία που φτάνει στο Μουσείο των Αιγών, καθώς τα σύμβολα συνδέονται μεταξύ τους… Βρισκόμαστε στον χώρο που διαδραματίζονται οι ιστορίες του βιβλίου». Συνέχισε με την αφήγηση του βιβλίου με διαδραστικό τρόπο και δημιουργικό εργαστήριο για παιδιά.
Μια ξενάγηση στο Μουσείο της Βέροιας και της Βεργίνας αλλά και σε άλλους τόπους μακρινoύς και παράξενους μέσα από τους μύθους.
Ένα μυθολογικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους που βασίζεται σε αληθινά όμως αρχαιολογικά ευρήματα και αναφορές ιστορικών κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.
Η ιστορία της Μέδουσας-Γοργόνας με την δική της οπτική και αφήγηση.
Ένα γαϊτανάκι από ιστορίες, που συνδυάζουν τους μύθους και τις παραδόσεις του τόπου, με την πορεία και τα ταξίδια του μεγάλου στρατηλάτη καθώς και τις σύγχρονες αρχαιολογικές ανασκαφές.
Οι ήρωες και οι μύθοι τους όπως έφτασαν στις μέρες μας με παραλλαγές και η πραγματική ιστορία της πρώτης γοργόνας.
{gallery}https://www.flickr.com/photos/132226078@N08/albums/72177720321680459{/gallery}