«Αράπ’ς»: Ένα ποντιακό παραμύθι ζωντανεύει στη Βέροια – Γιορτή γλώσσας, μνήμης και πολιτισμού
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη

Στις 14 Μαΐου στις 8 το βράδυ στη Sala Ελιά ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας και η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας θα πραγματοποιήσουν την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Τερζίδη «Αράπ’ς», ενός πρωτότυπου παραμυθιού γραμμένου στην ποντιακή διάλεκτο.
Η εκδήλωση δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε Πόντιους αλλά σε κάθε άνθρωπο που αναγνωρίζει την αξία της γλωσσικής και πολιτισμικής ποικιλομορφίας, σε όσους αντιλαμβάνονται τη διάλεκτο όχι ως παρωχημένο κατάλοιπο αλλά ως ζωντανό και δημιουργικό φορέα μνήμης, σοφίας και συλλογικής ταυτότητας. Η παρουσία της ποντιακής διαλέκτου- όπως και κάθε άλλης διαλέκτου- στον δημόσιο και εκπαιδευτικό λόγο δεν είναι μια πράξη νοσταλγίας αλλά μια συνειδητή επιλογή που ανταποκρίνεται στην ανάγκη για αυθεντικότητα, ιστορική συνέχεια και γλωσσική ευαισθησία.
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με ποντιακά ακούσματα ενώ αποσπάσματα από το παραμύθι θα διαβάσουν μαθήτριες από το 1ο, 2ο και 4ο ΓΕΛ Βέροιας.