tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

«Όψεις του Φανταστικού» στη Βέροια – Μια βραδιά γεμάτη δημιουργία και φαντασία

Το λογοτεχνικό φεστιβάλ «Όψεις του Φανταστικού 2025» έκανε στάση στη Sala Ελιάς, στη Βέροια, τη Δευτέρα 23 Ιουνίου, προσφέροντας στο κοινό ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που ανέδειξε τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και τη λογοτεχνική τόλμη.

Η διοργάνωση ανήκε στις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, οι οποίες με συνέπεια στηρίζουν έμπρακτα τους συγγραφείς της λογοτεχνίας του φανταστικού. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν βιβλία πέντε συγγραφέων —τρεις από τη Βέροια και δύο από την Έδεσσα—, οι οποίοι ταξίδεψαν το κοινό στον κόσμο της ποίησης, της ιστορίας, του παραμυθιού και του υπερφυσικού.

Η βραδιά άνοιξε με την Βούλα Κοτσάλου, η οποία παρουσίασε τα νέα της έργα «Φανταστικό ταξίδι» (Μάιος 2025) και «Η κόρη των Αιγών» (Ιούνιος 2025), μετά από μια σύντομη αναφορά στο παλαιότερο βιβλίο της «Αποστολή Ειρήνη». Η συγγραφέας υπογράμμισε ότι τα βιβλία της απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, μεταφέροντας πανανθρώπινα μηνύματα.

Το «Φανταστικό ταξίδι» αφηγείται την περιπέτεια μιας φωτεινής οντότητας, ενός "περιστεροκόριτσου", που ταξιδεύει στο σύμπαν αναζητώντας τη γνώση. Στο «Η κόρη των Αιγών», συνέχεια του επιτυχημένου «Βεργόνα της Βέροιας η Γοργόνα», συνδυάζονται αληθινά περιστατικά και τοπική ιστορία με μυθοπλασία. Η ίδια επιμελήθηκε την ασπρόμαυρη εικονογράφηση, δημιουργώντας ένα έργο που φέρνει κοντά τον αναγνώστη με τη μυθολογία και την ιστορία της Βέροιας, της Βεργίνας και γενικότερα της Μακεδονίας. Η συγγραφέας διάβασε αποσπάσματα των έργων της.

Στη συνέχεια, η Χριστίνα Κουτσάκη παρουσίασε την πρώτη της ποιητική συλλογή «Το κορίτσι με τα μοβ», αφιερωμένη στην Παναγιά. Η ίδια εξήγησε τη βαθιά, σχεδόν καρμική σχέση της με το χρώμα μοβ, σύμβολο πνευματικής αναζήτησης και υπαρξιακής πάλης.

Η συλλογή αντλεί από προσωπικές εμπειρίες και αγώνες. Η συγγραφέας, που δηλώνει ΑμεΑ, μίλησε με ειλικρίνεια για την απώλεια της ποιότητας ζωής, τη μάχη με την κατάθλιψη και την ανάγκη για μια νέα ταυτότητα μέσα από τη δημιουργία. «Δεν χρυσώνω το χάπι στην ποιητική συλλογή», είπε, επιλέγοντας να μιλήσει με ωμή ειλικρίνεια για τη φθορά, τη μοναξιά, τις ματαιώσεις και την ανάγκη για φως. Ποιήματα της συλλογής διάβασε η αδελφή της, Ντίνα.

Ο Γεώργιος Παλαιστής παρουσίασε τα μυθιστορήματά του «Αλυχτίσματα στη Βενετία» και «Συνωμοσία στην Τραπεζούντα, 985 μ.Χ.». Η πρώτη ιστορία εκτυλίσσεται στη σύγχρονη εποχή, με έμπνευση από τη μυστηριακή αύρα της Βενετίας και τα υπερφυσικά πλάσματα, όπως οι λυκάνθρωποι. Στη δεύτερη, ο συγγραφέας βυθίζεται στη Βυζαντινή εποχή, αναδεικνύοντας τη θέση της γυναίκας σε ιστορικά συμφραζόμενα και τους αγώνες των ανθρώπων απέναντι στις προκλήσεις της εποχής.

Η Δώρα Τσίπκα παρουσίασε δύο έργα για μικρούς και μεγάλους: το «Νηστικό πουλάρι... δε χορεύει», που προσεγγίζει τη σημασία της υγιεινής διατροφής, και το «Το χελωνάκι που δεν ήθελε να κοιμηθεί», για τη σημασία του επαρκούς ύπνου στα παιδιά. Τα παραμύθια της εμπνέονται από την επαγγελματική της εμπειρία στον χώρο της υγείας και την αγάπη της για τα παιδιά, με σκοπό να προσφέρουν γνώσεις με τρόπο ευχάριστο και κατανοητό.

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του διηγήματος «Ο γαϊδουροφωναράς» και της ποιητικής συλλογής «Ψυχές» του Θωμά Μοσχόπουλου. Για το έργο του μίλησε ο στενός του φίλος και συνάδελφος Παύλος Παπαδόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη συλλογή ως το πιο ώριμο έργο του συγγραφέα. «Δεν είναι απλώς ποίηση, είναι καθρέφτης», υπογράμμισε.

Ο συγγραφέας, που γράφει ποίηση από την ηλικία των 15 ετών, μίλησε για την ποίηση ως εσωτερική ανάγκη και ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Η συλλογή «Ψυχές» περιλαμβάνει 39 ποιήματα γραμμένα την περίοδο 2005-2015. Αν και ποικίλα σε μορφή —με μέτρο ή ελεύθερα, λυρικά ή σχεδόν πεζά— τα ποιήματα ενώνονται από το κοινό νήμα της ανθρώπινης ψυχής και της μοναδικότητάς της. Ποιήματα διάβασε μία εθελόντρια από το κοινό.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τους συγγραφείς να υπογράφουν αντίτυπα των έργων τους και να συνομιλούν με το κοινό.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης και την παρουσίαση των συγγραφέων ανέλαβε η κ. Βούλα Κοτσάλου, δίνοντας τον τόνο σε μια βραδιά αφιερωμένη στη λογοτεχνία, την ψυχή και τη φαντασία.

View this gallery on Flickr

meta morfo22

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69